Când apa e mai prețioasă ca benzina

Când apa e mai prețioasă ca benzina
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Apa potabilă devine din ce în ce mai prețioasă în multe localități și vor fi luate măsuri de restricționare a consumului, pentru protejarea resursei și asigurarea apei pe termen mediu și lung, a declarat marți, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Episoadele de secetă tot mai prelungită ne fac să ne reconsiderăm prioritățile în viață, mai ales pe cei care locuiesc în zone unde apa potabilă a devenit mai prețioasă ca benzina. Degeaba ai mobilă și gresie prin casă și plasme pe pereți, dacă nu ai apă să uzi grădina și să îți crești culturile. Fără benzină, poate exista viață. Mergi mai puțin cu mașina o perioadă, te limitezi la drumurile strict necesare, eventual treci pe alimentarea cu GPL, mai circuli și pe jos sau cu bicicleta, dar fără apă e foarte grav. Nu poți să le dai animalelor și păsărilor apă plată sau apă minerală, cum nu poți iriga culturile cu apă la PET.

Ne-am transformat cu toții în analiști și am urmărit zilnic prețul barilului de petrol și pe cel de la pompe. Dar apa am cam scăpat-o din vedere. Padul, cel mai mare fluviu al Italiei s-a transformat în anumite zone doar într-un firișor de apă. La noi, Dunărea se apropie de cotele minime și ne surprinde cu insulele de nisip pe care le scoate la suprafață. Lacul Amara din Buzău a secat complet, iar albia sa de 800 de hectare s-a uscat. Nu a fost Lacul Amara din Ialomița, acolo unde este și cunoscuta stațiune balneară, dar este vorba totuși de un lac care a secat.

Conform Apelor Române, în 214 localități din țară apa potabilă este furnizată în regim restricționat. Printre acestea sunt și localități din județul Galați. Din cele 80 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 19 secțiuni s-au înregistrat debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ, în special în bazinul hidrografic Siret și Prut-Bârlad. În afara secțiunilor de monitorizare a secetei, în secțiunile a 20 stații hidrometrice din râuri, sunt secate, din care două pe Siret și șase pe Prut, mai arată Apele Române.

Situația cauzată de caniculă este gravă în aproape toată lumea. Se topesc ghețarii, temperaturile de la poli coboară din record în record, ne ard pădurile, câmpurile și orașele. Ne-am bătut joc de planeta asta, am poluat-o cu tot ce am putut, i-am tăiat pădurile, iar acum începe să se scrie nota de plată. Să sperăm că încă mai avem timp să negociem prețul final.

Citit 1631 ori Ultima modificare Marți, 19 Iulie 2022 19:14

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.