Cum să nu-ți vinzi casa la schimbul valutar

Cum să nu-ți vinzi casa la schimbul valutar
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Îmi povestea un prieten cum a fost marcat pentru foarte mult timp de ceea ce i-a spus, cu ceva ani în urmă, angajata unei case de schimb valutar din Galați, la sfârșitul unei operațiuni banale de schimbare a unor euro în lei.

"Știi ce face românul când nu mai are bani: schimbă o sută de euro. Ei, așa și eu, acum câțiva ani, aveam mare nevoie de niște lei. Trebuia să cumpăr neapărat ceva pentru casă. Era într-o vineri seară, salariul urma să-l iau abia luni. Mai aveam în casă două sute de euro pe care-i țineam pentru zile negre și am zis să-i schimb atunci, iar după ce luam salariul să-i pun la loc. M-am dus la o casă de schimb valutar de pe Brăilei, la A-uri, era cea mai aproape. M-am uitat la cursul afișat, era în regulă. Era mai mic decât mi-aș fi dorit să obțin, dar... asta era, ținând cont de urgența pe care o aveam, de lipsa de opțiuni și de ora destul de târzie. I-am spus casierei că vreau să vând două sute de euro, i-am dat banii și buletinul, mi-a scos la imprimantă un cearșaf de hârtie. Nu exagerez, erau vreo patru foi A4 pe care mi-ar fi luat vreo jumătate de oră să le citesc și să le înțeleg. Nu aveam timp! Așa că i-am spus femeii că sper să nu-mi vând casa, i-am zâmbit, am semnat și i-am dat cearșaful înapoi prin ghișeu, așteptând banii. Mi i-a dat, i-am numărat și mi-a căzut fața. Fără nicio exagerare, era o sumă cu aproape o treime mai mică decât cea pe care o calculasem luându-mă după cursul afișat. De ce sunt așa puțini? am întrebat-o pe casieră, nevenindu-mi să cred. V-am oprit comisionul! mi-a spus femeia. Nu am știut că este așa de mare comisionul, că nu mai schimbam banii la dumneavoastră - i-am spus din nou casierei. Scria pe hârtia pe care ați semnat-o - mi-a răspuns ea și apoi m-a înțepat, tot fără niciun zâmbet: Dacă vă vindeați casa?". "De la faza aia, citesc absolut toate etichetele, bonurile, chitanțele și facturile", mi-a mai spus prietenul meu.

La o sumă de două sute de euro, impactul financiar al unui comision ascuns nu are cum să fie devastator. Este mai semnificativ șocul pe care îl poți avea când numeri banii primiți. La sume considerabil mai mari, crește proporțional și disconfortul financiar, ca să folosim un eufemism.

Tocmai pentru a evita astfel de situații, ATM-urile de schimb valutar și operatorii de plăți vor fi obligați să afișeze clar comisioanele percepute pentru conversia în și din euro. Obligația va intra în vigoare din 24 august, iar comisioanele aferente schimbului valutar leu-euro și euro-leu vor trebui să fie prezentate clienților, în mod clar și accesibil, chiar înainte de inițierea plății de către bănci, casele de schimb valutar sau operatorii de plăți care permit plăți din lei în euro și invers. Citești, vezi dacă-ți convine și, dacă nu, pleci!

Așa, poate nu mai ajungem să ne vindem casa din neatenție sau din grabă.

Citit 3441 ori Ultima modificare Luni, 01 August 2022 10:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.