Protestul fără oameni

Protestul fără oameni
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Gălățenii care au trecut, joi dimineață, prin fața sediului Prefecturii de pe strada Domnească au văzut, probabil, câteva persoane adunate pe platoul Monumentului Revoluției. Posibil ca mulți dintre trecători nici să nu fi aflat despre ce era vorba.

Zona din fața Prefecturii s-a consacrat, în ultimii ani, pentru două tipuri de manifestări: depuneri de flori în decembrie, atunci când autoritățile își aduc aminte de cei care s-au jertfit la Revoluție pentru ca noi și copiii noștri să putem trăi (mai) liberi, sau proteste, oricând în timpul anului. Cum niciunul dintre cei prezenți joi în fața Prefecturii nu avea flori în mână, era clar că motivul lor era... celălalt, adică protestul.

Era mai complicat când încercai să-ți dai seama, din goana mașinii, cine și de ce protestează. Au existat câteva pancarte „explicative” fluturate timp de câteva minute, la început, după care pancartele au dispărut și oamenii s-au retras la umbră, pentru că soarele începuse deja să facă ceea ce știe mai bine să facă în această perioadă. Și nici nu au fost prea mulți protestatari, vreo 10-12 la început, după care au rămas și mai puțini. În consecință, vizibilitate zero pentru o acțiune care își dorea exact contrariul, să aducă în atenția opiniei publice și a guvernanților problemele cu care se confruntă una dintre cele mai importante categorii de angajați de la stat.

Protestul de joi a fost organizat de sindicatul polițiștilor și personalului contractual din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Nu polițiștii locali, ci poliția „mare”, cea națională. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că legea salarizării unitare i-a „sărit” de mai multe ori până acum, fiind aplicată altor categorii de bugetari, nu și lor. Sunt nemulțumiți și de pensiile celor trecuți în rezervă, înregistrându-se și la ei cazuri în care la muncă și condiții egale au rezultat pensii diferite. Polițiștii mai sunt nemulțumiți de deficitul de personal acut, afirmând că au rămas tot mai puțini pe „frontul de acasă”. O dovadă în plus a deficitului de polițiști a fost – spun organizatorii protestului de la Galați – chiar numărul mic al celor care au reușit să vină la Prefectură în cele două ore de protest.

Din păcate pentru ei, polițiștii sunt una din categoriile care nu au voie să facă grevă, la fel ca jandarmii și pompierii. Au voie să protesteze, dar nu au voie să iasă în stradă... decât în interes de serviciu. Este greu de cuantificat efectul pe care îl va avea protestul de joi. Dar cu 10-12 oameni care au ieșit în stradă ca să „strige” pentru respectarea drepturilor a câteva zeci de mii, e greu de crezut că acțiunea de protest va avea succes. Mai ales că jumătate dintre ei au fost pensionari.

Citit 1660 ori Ultima modificare Joi, 11 August 2022 19:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.