Şi Galaţiul cui rămâne?
Foto: Anca Melinte

Şi Galaţiul cui rămâne?
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

„Cum mai e, doamnă, călătoria cu trenul?”, mă întreabă taximetristul venit să mă ia din gară, de îndată ce a urcat bagajul meu în portbagajul maşinii. N-apuc să spun decât că e aglomerat, că întârzierile fac parte din normalitate, că trenul opreşte în staţii despre care nici nu ştiai că sunt pe traseu, ca să aştepte alt tren sau Dumnezeu ştie ce… că şoferul dă drumul confesiunilor: „Ştiţi, fetiţa mea, deşi are 12 ani, n-a mers niciodată cu trenul. Tot am zis să o duc măcar până la Brăila şi înapoi, să vadă şi ea cum e. Ehei, când eram copii ne duceam cu un tren la Brăila, fără bilet, coboram acolo şi aşteptam următorul tren spre Galaţi. Părinţii noştri habar n-aveau de aventura asta…”.

„Dacă va alege să studieze în Iaşi, Bucureşti sau Cluj, o să tot afle cum e cu trenul, ca studentă”, îi replic şoferului. „A, păi e rezolvat. I-am luat apartament în Bucureşti, i-am spus să ia în chirie trei colege, cu câte 300 de euro pe lună de fiecare, şi să se descurce. Ce, nu-i ajung 900 de euro pe lună în Bucureşti? Pe mine să nu mă caute decât dacă vrea să-i gătească maică-sa ceva anume, când vine acasă. Şi dacă învaţă şi îşi ia carnetul la 18 ani, îi iau şi o «tigaie» din asta electrică, să circule mai uşor. Păi, în Galaţi ce să facă?!”, îmi răspunde tatăl responsabil de la volan.

Deşi are 12 ani, adolescenta care n-a mers niciodată cu trenul are deja viitorul asigurat: un apartament în Capitală şi toată susţinerea pentru a-şi construi un viitor din care Galaţiul nu face parte decât ca oraş de pornire. Şi eventual, de vizite scurte, la părinţi. Nu că ar fi o noutate. Dacă mă gândesc la foştii mei colegi, mi-ar fi mai uşor să enumăr oraşele în care s-au stabilit, decât numele lor: Bucureşti, Cluj, Braşov… De Galaţi îi mai leagă doar amintirile, părinţii şi, eventual, „locul naşterii” de pe buletin. Galaţiul face parte doar din trecutul lor.

La fel cum se va întâmpla cu tot mai mulţi dintre absolvenţii liceelor şi chiar ai şcolilor generale gălăţene. Pentru că performanţa cere, la rândul ei performanţă. Şi, deocamdată, cel puţin, Galaţiul nu performează în oportunităţi, în locuri de muncă bine plătite, în perspective pentru realizarea unor tineri excepţionali. În investitori puternici, în conexiuni cu restul ţării şi al Europei.

Da. Avem betoane, avem praf şi gropi, avem bălării, birocraţie, multe promisiuni şi planuri măreţe al căror termen se tot amână şi despre care devenim tot mai sceptici că se vor realiza vreodată. Şi până atunci nu pot să nu mă întreb. Peste zece, douăzeci de ani, Galaţiul cui va rămâne?

Citit 3562 ori Ultima modificare Vineri, 26 August 2022 21:27

Mai multe din această categorie:

10 comentarii

 • postat de Terente ...din Galati
  Marți, 30 August 2022 12:39
  86.34.180.***
  Sper ca Galatiul sa raman doar fara politicieni. Oportunisti, fara cuvant , fara onoare si fara nici-o competenta. Au studii "pe hartie", in rest sunt bata. Fara investitori, ne vom duce la vale, incet, incet. Daca si Dunarea nu va mai fi cea fost odata, viitorul este sumbru.
  Poate ziua de maine va fi mai generoasa cu acest oras, plini de muncitori adevarati si de tarani deveniti muncitori. Muncitori necompetitivi, altfel aici ar fi fost toate firmele Europei sa faca fabrici, la Galati...Multi gargaragii, ce odinioara dormeau in tura de noapte pe sub cuptoarele din CSG, toti venind din mediul rural. Lor le datoram inapoierea din zilele noastre. Ei au adus la putere camarilla ce a distrus orasul dupa 89.
  Acum, gata. Tinerii au plecat, in marea lor majoritate. Cei ramasi, sunt nevoiti sa supravietuiasca intr-un climat neconcurential real, unde beizadele "fostilor", iau pe nedrept tot caimacul ramas. Va fi greu ,cu clica ce azi conduce orasul la uitare si stagnare. Dar nu imposibil. Sper inca!
  1
  1
  Raportează
 • postat de Politicienii galateni = zero barat !!!
  Duminică, 28 August 2022 08:23
  104.243.213.***
  Noi , aici , ne chinuim de ani de zile sa realizam acel Terminal Multimodal pentru containere , in port , iar brăilenii își trag investitori străini unul după altul.
  Pe la Camera de Comerț Industrie si Agricultura Galați , ați mai trecut , ca sa faceți un reportaj ?? Sa-i întrebați de sănătate , realizări si ce rezultate au in munca , cei care conduc aceasta instituție ?!
  0
  6
  Raportează
 • postat de Balin
  Duminică, 28 August 2022 06:14
  5.13.233.***
  Iata ia ca s-au desfiintat traseie de autobuz si au aparyt taximetristi bogati in lipsa linilor de autobuz ale primariei , taximetristul a trebui sa-i multumeasca intai primarului ca se vor desfiinta traseiele care fac legatura cu gara , ca de , nu trebuie sa mai investeasca si cineva in apartamente la Bucuresti.
  0
  4
  Raportează
 • postat de moare galatiu? nu mor caii cind vor ciinii
  Sâmbătă, 27 August 2022 18:12
  89.39.81.***
  doamna anca, cind copilul meu avea citiva anisori inventam povesti....la fel faceti dumneavoastra acum, a-ti scos-o cu taximetristul cel bogat,cu apartamente si har la vorbit. invatamintele sint cheia povestii.....doar aia mici sa se bucure. e chiar bine daca pleaca toti din galati. e ca inainte de ceasca.
  5
  10
  Raportează
 • postat de Stimate domnule eu...
  Sâmbătă, 27 August 2022 15:34
  104.243.214.***
  Facultatea de Nave , industria navala...a fost ODATA , "tare"...
  Acum totul se duce ,accelerat, in "bot" , ca sa zic așa...
  Si apropo , se zvonește ca noii investitori de la Brăila , își vor deschide fabricile , tot in Zona Libera a Brăilei. Deci la mama naibii , in capătul celălalt al orașului , Brăila !
  Deci , noi gălățenii , o sa ne cam lingem pe bot , daca vrem sa lucram la acele firme !
  4
  11
  Raportează
 • postat de Eugen
  Sâmbătă, 27 August 2022 09:50
  5.14.138.***
  Ma uit cat de gol e prin gara mare in comparatie cu acum 20 ani cand era puzderie de lume.
  Peisajul e deprimant prin oras, oricat s-ar chinui primaria sa modernizeze.
  Calitatea oamenilor a scazut mult, bunul simt nu mai exista. Multi oameni de calitate au plecat din oras si au venit ciobanii de pe la satele din jur de la care nu poti avea multe asteptari.
  5
  17
  Raportează
 • postat de iiiihaaaaa.....traoiascacoruptia
  Sâmbătă, 27 August 2022 09:29
  89.39.81.***
  Galatiul va ramane si celor fara bani pile ,cunostinte care nu au incaput in alte centre ,pe motive ca l;nu au avut tot portofoliul,sau portofelul nui sunt sigur,nu au avut timbru fiscal pe .....nu au depus actele la timp adica in weekend cand nu e nimeni fiindca luni la prima ora deja era tarziu.plus toti cei pomeniti de jianul.Ar fi si pacat sa dispara Asa o fauna chestritza.
  5
  2
  Raportează
 • postat de eu
  Sâmbătă, 27 August 2022 09:13
  86.124.203.***
  Încurcați puțin lucrurile! Dorința unui copil de a urma cursurile unei facultăți dintr-un mare centru universitar este una legitimă nu are neapărat legătură cu cloaca în care trăim. Doar nu vreți să se ducă la Galați să-l aibă profesor pe nechita ori pe oprea răducan....nu pot să scriu la ce "facultăți", nu îmi permite tastatura, pentru că noi nu avem așa ceva în Galați. Ce cunoștințe le pot transmite acești uzurpatori de titluri universitare care parazitează mediul academic ? Poate însă merge la Nave, aia facultate ! Industrie navală e, nu trebuie plecat neapărat de la ideea că DOAR la București se poate face treabă. Plecatul la București reușește doar dacă rămâi acolo, asta e problema.....Copiii ăștia nu au de ce să suporte așa ceva, merită ceva mai bun, merită TOTUL de altfel.Cât despre plecatul afară, doar să nu mai trăiești în mizeria asta e un motiv necesar și suficient ... Deși nu e de trăit neapărat afară, e frumos de vizitat dar mai bine ca în România nu se trăiește nicăieri, dacă ai bani. Alegerea le aparține !
  7
  25
  Raportează
 • postat de Roman
  Sâmbătă, 27 August 2022 08:13
  5.13.169.***
  Frumos ,felicitari " ...Păi, în Galaţi ce să facă?!”, îmi răspunde tatăl responsabil de la volan...."foarte responsabil domnul chiar și ca ficțiune e purul adevăr și vrând nevrând ajungem unde ne doare ,capetele încoronate care ne conduc lipsite de educația și simțul realității. Nu vreau sa stric lectura asa ca va invit sa o citiți și sa luați aminte .Aveți grija de copii și educații cu drag .Incaodata felicitari ptr text.
  4
  17
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 27 August 2022 08:09
  5.13.168.***
  Galatiul va ramane celor ramasi.... buugetari, hoti, traficanti... pensionari... aparatul ghestat! In rest... vizite in vacante... si cand vom disparea ca neam preponderend... altor natii mai capabile! Marea majoritate a noastra ne meritam meleagurile astea!
  8
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.