Puțin despre "Russkiy mir"

Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Retorica Rusiei în materie de "moralitate" în relațiile internaționale și-a ales drept țintă, nu tocmai surprinzător, și România. O duduie de la Ministerul de Externe patronat de Kremlin și-a făcut apariția "pe sticlă" pentru a "demasca" acțiunile Bucureștiului, care, chipurile, "alimentează conflictul din Ucraina" prin presupuse livrări de arme destinate Kievului.

În condițiile în care "Russkiy mir" se traduce astăzi într-o autocrație hămesită după "gloria trecutului", gata să-și devoreze vecinii, gata să calce în picioare orice urmă de aspirații de independență și liberă exprimare, atunci acțiunile României, oricare ar fi ele, sub orice formă, de a se opune Rusiei și de a sprijini Ucraina nu numai că nu sunt imputabile, ci sunt perfect justificate!

Ucraina luptă pentru aceleași valori europene, democratice, în care credem și noi! Dacă putem s-o ajutăm, suntem datori să o facem!

În fapt, discursul trompetei de la Kremlin este destinat mai degrabă audienței ruse. De când a început "lupta pentru pace" dusă de Putin împotriva "naziștilor" de la Kiev, propagandiștii Kremlinului s-au întrecut în scenarii despre "Occidentul putred" care vrea să distrugă măreția multiseculară a Moscovei. Sângeroasa tentativă de resuscitare a fostului Imperiu sovietic nu e un război de cucerire, ci o acțiune "civilizatoare", menită să scoată din "rătăcire" popoarele din "zona de influență" a Moscovei. Am spus război? Scuzați, "operațiune specială"....

Ironie a istoriei, războiul de cotropire dus de Rusia împotriva Ucrainei, cu tot cu "acuzațiile" la adresa României, coincide cu timpul în care ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, s-a stins din viață. E poate ultimul serviciu pe care inițiatorul "perestroikăi" l-a mai putut face omenirii. Onorându-i memoria, inclusiv noi ne (re)amintim ce a însemnat cu adevărat URSS, ce a însemnat cizma rusească pentru această țară și deceniile în care românii au trăit în lagărul comunist! Și ne reamintim și cât valorează "garanțiile de securitate" oferite de Moscova, precum cele pe care le-a promis Ucrainei în anii '90, când a renunțat la arsenalul nuclear...

Regimul Putin este ultima zbatere a unui sistem ce a fost un coșmar pentru Europa! Și da, trebuie să fim alături de Ucraina! După "morala" Kremlinului, destrămarea URSS a fost "o mare catastrofă geopolitică", însă pentru țările ce au cunoscut Cortina de Fier a fost o eliberare din monstruoasele gheare ale totalitarismului!

Citit 1198 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.