Caviarul sosește după 30 de ani!

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Noul rege al Marii Britanii salvează vechi clădiri de patrimoniu transilvane! L-am văzut recent la televizor şi pe un cunoscut actor american, venit să joace în România într-un film cu vampiri. De fapt, nu în România venise el, ci în... Transilvania! Ca mulţi alţi vizitatori, şi el găsise o "amazing" (uluitoare) Românie, cu peisaje mai grozave decât în multe alte ţări din lume!

Ocupaţia grea austriacă (la şcoală, învăţam că... "jugul de fier austriac a fost înlocuit cu jugul de lemn turcesc"!), cu toate dramele şi discriminările sociale şi religioase de care s-au "bucurat" românii din Ardeal, a permis un nivel de instrucţie, de educaţie, da, da, educaţie, de înaltă  tehnologie, de branşare la o Europă Occidentală înaintată, a condus la o Transilvanie, o Bucovină sau o Italie de nord cu totul diferite de celelalte ţinuturi româneşti sau italiene! Drumurile moderne europene se opresc în Ardeal, tururile turistice occidentale bat Transilvania, mari festivaluri internaţionale acolo izbucnesc! Nu în Moldova, nici măcar în mirifica Deltă a Dunării...

Ei bine, regele Charles nu s-a implicat şi în salvarea miilor de hectare de codri defrişaţi de hoţi, să salveze mănăstirile din nordul Moldovei pe zidurile cărora picturile sunt distruse de inscripţii vulgare, să apere fauna şi flora din alte regiuni româneşti, dispariţia sturionilor de Dunăre a trecut neobservată de Europa, de lumea civilizată care îşi conservă râmele, goangele şi gândacii LOR!

Sigur, m-am bucurat că un universitar gălăţean a ajuns să fie numit în Canada "regele caviarului". El fiind nu numai producător de peşte scump pentru consum şi de icre negre, ci şi un salvator al sturionilor! Sturionii LOR. Fostul student al unor profesori extraordinari, pe care i-am apucat, urcat la statutul aproape imperial de "dom´ profesor" universitar, la simplu muncitor, patron, om de afaceri curajos, totul pare o nebunie într-o ţară ca România, când, de dragul unei recunoaşteri universitare, mulţi se simt nevoiţi să... plagieze doctorate!

Răspunsul pare să stea şi în ridicarea "în grad" a universitarilor, odată cu vârsta, ca la Armată! Profesori tot mai bătrâni şi din ce în ce mai retrograzi se opun noului şi... noilor! Iar tinerii novatori precum Cornel Ceapă, "regele caviarului" canadian, se salvează doar emigrând. Fără regrete! "Aveam o șansă să rămân în sistemul academic [gălăţean], dar, la 35 de ani, cât aveam când am ajuns în Canada, eram deja prea în vârstă pentru mediul universitar (s.n.). Vin din urmă lupii tineri cu zeci de lucrări publicate, trebuie să te bați cu 100 de doctori..."

Citit 1404 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.