Abuzatorii din ogradă

Abuzatorii din ogradă
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Cazul adolescentei de 14 ani violată şi lăsată însărcinată de un consătean de 30 de ani readuce pe tapet situaţia în care se află fetele din România. Încăpățânarea cu care amânăm introducerea educaţiei sexuale în şcoli pentru un moment când deja, în cele mai multe cazuri, adolescenţii şi-au început viaţa sexuală, ne face să plătim încă un preţ foarte mare, ca societate.

Atâta timp cât copiii, indiferent dacă sunt băieţi sau fete, nu vor şti să-şi identifice propriile limite în ceea ce priveşte intimitatea, situaţii de acest gen se vor repeta. După cum vor fi la fel de dese cazurile în care ambii "părinţi" ai copilului nenăscut sunt minori. Iar acest lucru se va lăsa cu traume, indiferent de modalitatea aleasă pentru a înfrunta consecinţele. Dacă se va naşte un copil nedorit, acesta va creşte într-o familie unde simpla lui existenţă aminteşte o dramă sau va fi abandonat în sistemul de stat, devenind o victimă încă dinainte de a fi conştient de propria situaţie. 

Chiar dacă nu se soldează cu o sarcină, un abuz sexual, un viol schimbă pentru totdeauna viaţa persoanei care i-a fost victimă. Cu terapie şi sprijin familial, se poate trece peste, dar, să fim serioşi, câţi adolescenţi din România au acces la asemenea îngrijire şi câţi dintre părinţi îşi permit timpul şi banii necesari pentru a-şi susţine copilul care trebuie să suporte, în mod nedrept, şi dezaprobarea unei societăţi care-l consideră, cel puţin parţial, vinovat? De câte ori nu auzim "a cerut-o, ia uite cum se îmbracă" sau "părinţii ei nu o văd cum pleacă de acasă?" etc.

În realitate, lucrurile sunt extrem de clare: toţi copiii ar trebui să fie educaţi, şi acasă, şi la şcoală, în sensul protecţiei şi respectării limitelor personale în materie de intimitate. Nu este normal să pupăm şi să smotocim un copil mic, nici măcar membru al familiei, dacă acesta nu este suficient de mare încât să poată consimţi. Iar dacă un copil care poate să îşi exprime acordul sau dezacordul spune că nu vrea să îl pupe pe unchiul X, ar trebui lăsat în pace.

Copiii trebuie învăţaţi că anumite atingeri nu sunt fireşti şi că, în cazul în care se întâmplă, trebuie să îi spună părintelui/educatorului. Copiii trebuie educaţi să facă diferenţa între dragostea romantică şi dorinţa sexuală, trebuie să poată decide pentru ei înşişi în situaţii-limită. Trebuie să ştie că sunt iubiţi de familie, că părinţii, fraţii, bunicii etc ar face orice să îi protejeze şi că nu vor crede un alt adult mai degrabă decât pe ei. Abia atunci vom scăpa, poate, de abuzatorii din propria ogradă.

Citit 1866 ori Ultima modificare Luni, 07 Noiembrie 2022 13:26

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de Spanoiu
  Luni, 07 Noiembrie 2022 14:54
  217.156.52.***
  Exact, ce treaba are violul cu educatia sexuala!
  Pradatorul sexual este o persoana imbibata de scenarii erotice si cu mari probleme hormonale.
  Pentru un violator nu va conta niciodata atat educatia sexuala proprie si nici a persoanei violate.
  Despre ce vorbim aici? Conform DEX, violul este citez:
  "Infracțiune care constă în fapta unei persoane de a avea raport sexual cu altă persoană prin constrângerea acesteia sau profitând de imposibilitatea ei de a se apăra sau a-și exprima voința."
  Deci, cu ce ajuta educatia sexuala in fata unei constrangeri?
  2
  5
  Raportează
 • postat de cetitor
  Luni, 07 Noiembrie 2022 11:09
  85.122.80.***
  Cand te uiti pe strada, la Tv, la reclame sau oriunde, totul se reduce la sex, sex, aluzii sexuale, exacerbarea placerii fara limite cu una sau doua, cu unul sau mai multi, de acelasi sex sau diferit sau sex indecis in functie de preferinte ( asa cum ne invata comisarii de la noua Uniune Europeana ptiu era sa zic sovietica). Dar bineinteles fara responsabilitati, daca apare ceva ..pac tragi un avort sau te indopi cu anticonceptionale care iti bubuie sistemul endocrin si nu numai.
  0
  12
  Raportează
 • postat de cetitor
  Luni, 07 Noiembrie 2022 10:52
  85.122.80.***
  Ce treaba are educatia sexuala cu abuzul sexual, cu violul? Ar trebui introduse pedepse mari pentru cazurile de viol asupra minorilor....asta pana cand nu va veni UE(vezi noile legi din Spania) in care sexul cu minori nu va fi pedepsit ci dimpotriva incurajat( adica pedofilia).
  3
  9
  Raportează
 • postat de Rușine ascunsă din noi
  Luni, 07 Noiembrie 2022 10:22
  109.166.129.***
  Ce să mai spui, agresiunile verbale, fizice pe temă sexuale sunt încurajate printr-o legislație permisivă, pedepsele fiind foarte mici, blânde și astfel indirect, se încurajează violența sexuală, mai ales asupra fetelor cu vârstă fragedă, chiar minore, mai fragile, la început de viață, neștiutoare, nepregătite pentru adolescență din rușine, cum ne este ''datina'' din păcate. Apoi și agresiunea în mass-media, video-chat,, mai ales a celei ''specializate'', duc la o euforie a sexualități, dusă la culme, încurajând sexualitatea ''la liber'' sperându-se la o creștere a natalități specific societăți occidentale ,,de consum'' pe toate planurile, inclusiv sexual.
  0
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.