Paradă în țara cu generali de carton

Paradă în țara cu generali de carton
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Nu cred să existe țară în lumea asta care să-și  premieze în așa stil valorile cu demnități militare așa cum se întâmplă la noi. În România flancului estic al NATO, în țara aflată la răscruce de civilizații, puteri și interese, în țara în care populația nu mai este pregătită militar, stelele de general stau și pe umerii cântăreților, sportivilor sau ai acelor personaje care au trecut prin armată paralel cu competența și eroismul. 

A mai trecut o zi în care patriotismul a dat în clocot inclusiv printre românii care 364 de zile pe an au ca principală preocupare să cârtească despre ”cât de nasoală e țara asta, cât de aiurea e sa fii român, cât de infectă e clasa politică”, pe scurt, ”frumoasă țară, păcat că e locuită, hai să fugim cât mai departe”. Poate e principiul oricărei democrații să vezi și să-ți dai cu părerea și ar fi de datoria, să zicem, a oricărui stat ca de ziua națională să arate poporului că e, totuși, o forță, etalându-și tot ce are mai mândru, mai frumos și mai puternic. Oamenii au nevoie să se simtă siguri, mai ales în aceste vremuri tulburi, incerte, în care nu suntem siguri la ce pericole vom trebui să facem față și cum ne vor determina acestea soarta ca indivizi și ca nație. Defilarea armatelor face parte din tradiția zilelor naționale ale fiecărei țări și zău dacă nu se justifică în adevăratul sens al cuvântului acolo unde există substrat. Adică acolo unde forța chiar există, nu e coafată frumos la parade și umflată cu pompa. Să scoți tancurile în stradă, să arăți că ai cu ce unui popor care 364 de zile pe an, într-o prea mică proporție, s-ar arăta dispus să-și apere țara, e cel puțin ipocrizie. O ipocrizie adusă la limita sfidării atunci când, tu, ca stat, faci generali din personaje care au un talent, au avut niște rezultate sportive remarcabile sau pur și simplu au avut șansa și orientarea să deservească abil diverse interese politice sau conjuncturi. Asta în țara care atunci când situația ”arde” are nevoie de sprijin extern ca să fie apărată, pentru că altfel, într-un conflict, am fi realmente cu pantalonii în vine. La noi, poate cei care trec binișor de-a doua tinerețe ar mai ști și ar mai vrea să pună mâna pe armă, la nevoie. La ani-lumină distanță de finlandezul sau israelianul călit pentru orice, românul este mândru într-o țară în care armata e demonetizată subliminal și sistematic. Inclusiv prin maimuțăreala unui mare tenismen, bălăcărit în scandaluri mediatice, care de la înălțimea gradului de general amenința deunăzi că lasă țara în care n-are voie să mai bea o bere la volan....

Citit 1770 ori Ultima modificare Vineri, 02 Decembrie 2022 18:29

Mai multe din această categorie:

8 comentarii

 • postat de Istudor
  Duminică, 04 Decembrie 2022 08:18
  86.126.141.***
  De ce nu se prezinta punctual la fiecare militar (nu martafoi cu alte merite, fie ele sportive, politice sau de inalta tradare chiar si a comunismului) ce a facut pentru armata si tara in concordanta cu criteriile regulamentare de avansare la acest grad de General?
  Nu exista fapte eroice sau de exceptie.
  Generalul de la ISU si-a facut efectiv meseria, pentru care a fost platit cu vard si indesat. Generalii gen Oprea, Ene, Zamfir din alte structuri nu au merite exceptionale, care sa depaseasca obligatiile si indatoririle legale asumate si retribuite.
  Spuneti ce fapte de vitejie are Ene de la apararea civila din Galati, ca refugiile sunt depozite de muraturi fara utilitate in caz de Doamne fereste!
  0
  9
  Raportează
 • postat de ofiter de rezerva
  Duminică, 04 Decembrie 2022 07:24
  5.13.142.***
  1. Generalii de carton actuali sunt emanati de sistemul politic anterior, noi doar le respectam drepturile;
  2. Pregatirea militara din fostul regim era foarte deficitara, accentul era pus pe supunere nu pe competenta, dotare si antrenament. Practic armata era o grupare numeroasa buna pentru situatiile de urgenta. In cazul unui razboi, marea armata ar fi fost decimata, lipsind complet dotarile moderne si competenta pentru a le folosi.
  3. Emigrarea uriasa, cea mai ridicata din lume pentru o tara pe timp de pace ne arata exact perceptia cetatenilor: in Romania, (inca din 1947 ) este un razboi intre elitele conducatoare si cetateni.
  De ce ar apara simplii ceteni elitele care i-au infometat, furat, intemnitat, deportat, ucis, i-au lasat fara asistenta medicala (desi platesc lunar asigurari) si mai nou ii muncesc pana la moarte (pensionarea la 65 de ani in sistemul de sanatate romanesc e o gluma proasta mortala) ?
  In ce ma priveste, in caz de razboi, imi voi face datoria exact la nivelul la care am fost pregatit si platit (echivalentul a 10 pachete tigari romanesti pe luna-6 luni) de Armata Romana.
  FCD-ofiter de rezerva

  PS 1
  Avem armata profesionista, bine platita care trebuie bine dotata si antrenata, acolo e discutia serioasa. In plus ne trebuie sparare serioasa impotriva rachetelor.

  PS 2
  Cand ticalosul de Putin a afirmat acum ceva timp ca in 48 de ore soldatii lui pot ajunge la Bucuresti, Ponta a ras si a spus ca la cum au asfaltat drumurile baronii lui, n-or sa ajunga rusii nici in doua luni.
  1
  8
  Raportează
 • postat de noroc de NATO
  Duminică, 04 Decembrie 2022 00:11
  89.39.81.***
  pina la urma eu il consider pe d-l ilie nastase un om onest. de ce se imbraca in uniforma de general? pentru ca este general......din 01.12.2008, d-l nastase e general maior in rezerva prin ordin prezidential ...nu a cumparat nimic, ca altii. dumnealui chiar respecta uniforma militara, e mindru cind se imbraca in ea....nu ia prea multi bani pe tema asta . de fapt citi generali are armata asta a romaniei de dus la lupta? muuuulti. sint pregatiti sa apere tara care le plateste salariiile babane? nu stiu. doar ca asta e legea la noi, timpul trece, gradul vine....mai multi generali avem noi decit au colonei americanii........
  3
  6
  Raportează
 • postat de Exagerăm cu cartonul la Ilie
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 22:14
  109.166.134.***
  Am intrat pe Wikipedia și am tastat Ilie Năstase și am citit palmaresul lui Ilie, care este de necontestat, formidabil. De ce ajuns general / Pentru că în perioada comunistă, sportivii din MApN, erau încadrați la Clubul Sportiv Steaua, cu indemnizații pe grad, funcție de realizările sportive realizate. Nu exista o altă metodă de plată a salariului, decât prin solde, indemnizații în armată, a sportivilor.
  1
  8
  Raportează
 • postat de de-a va-ti ascunsea
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 21:51
  89.39.81.***
  din pacate inca platim tributul anilor de dupa '90 cind s-a aruncat cu merite revolutionare, militare, de m.a.i. si nu numai, de facut consuli, ambasadori, pusi in functii mari fosti securisti, prietenii lor, slugile lor, soferii lor, cirvele lor.....nici acum nu e departe dar e mai cu perdea, cu fereala. acum sint copii fostilor securisti, nomenclatoristi, patroni si afaceristi ce au facut banii in anii '90-2000 cind nici nu plateau nimic la stat, de fapt luau. ilie nastase e cum e la virsta lui, nu e vinovat el ca s-a trezit general....sistemul e vinovat ca a profitat de imaginea lui si a altora ca sa ascunda marile goleneli. pe linga ei sint atiti de muuuuulti care au profitat cu adevarat. ei sint in fata, sa-i acuzam. pe aia din spate nimeni nu-i deranjeaza.
  0
  8
  Raportează
 • postat de George
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 19:48
  89.137.232.***
  ION ESTI PROST DE-A BINELEA DACA CREZI CA VIATA LIBERA E SITE RUSOFIL DAR SLAVESTI SI PUPI IN CUR ANTENA 3 SI rOMANIA TV
  0
  6
  Raportează
 • postat de Viata L.
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 14:38
  86.124.200.***
  Păi ne-a sunat Putin să ne amenințe. Dv. ce ați fi făcut? Citiți articolul cu mai mare atenție... :D
  0
  9
  Raportează
 • postat de Ion
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 13:20
  46.97.176.***
  V-ați dat arama pe față, rusofonilor!
  Vorbiți de parcă ați fi trădători.
  Retorică putinistă pentru a descuraja cetățeanul, pentru a demoralizat, a pune la îndoială conducerea... și astfel, descurajat este mai ușor de manipulat.
  Acum înțeleg că tot ce scrieți voi este pentru Putin.
  13
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.