S-a dus și berea de Galați pe Apa Sâmbetei

S-a dus și berea de Galați pe Apa Sâmbetei
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Deși berea este unul dintre cele mai iubite "alimente" de către români, fabricile de bere nu se găsesc chiar la tot pasul. La începutul anilor '90, în România erau vreo 125 de fabrici. În doar câțiva ani, numărul lor a scăzut dramatic, reducându-se cu mai mult de patru cincimi. Situația este relativ aceeași și în zilele noastre, când cinci-șase mari producători (străini, în cea mai mare parte), cu fabrici în doar câteva orașe, fac jocurile pe piața românească a berii.

Printre aceste orașe se afla, până în această lună, și Galațiul, cu fabrica celor de la Martens. Cu patroni belgieni, cu utilaje de import, cu multe sortimente vândute la export, dar cu salariați gălățeni, ale căror lefuri "intrau" în economia Galațiului, prin taxele și impozitele locale pe care le plăteau, prin produsele pe care le cumpărau de la piață sau din magazinele de cartier, prin banii cu care plăteau transportul în comun și așa mai departe.

De luna asta, Martens Galați oprește activitatea fabricii și concediază toți oamenii din producție, așa cum ați putut afla din "Viața liberă" de ieri. Nu mai erau mulți, doar câteva zeci de suflete, dar sunt niște salariați pe care economia Galațiului îi pierde dintr-un foc și pe care nu-i "pune" nimeni înapoi, cel puțin nu dintr-odată. Ei se adaugă altor mii și zeci de mii de angajați pe care Galațiul i-a pierdut în decursul anilor și pe care, cum spuneam, nu i-a adus nimeni în loc.

Spunea cineva că, atunci când se duce la o terasă din Timișoara și comandă o bere, chelnerul nici nu-l întreabă de care și-i aduce imediat Timișoreana. O fi o chestie de patriotism, de gust, de preț, nu știu. Ce știu, însă, este că în Galați nu se întâmpla așa ceva. Cu mai mulți ani în urmă, reprezentanții Martens se plângeau că berea făcută de ei este mai cunoscută și mai cerută în alte orașe decât în Galați.

Nu am văzut și nici nu am auzit ca, la vreo cârciumă din Galați, chelnerul să-ți aducă din prima, fără să te întrebe, vreo Madonna, vreun Postăvaru, vreo bere Lup sau vreun Driver fără alcool. Poate Damburger sau Premium Senior să fi avut mai mult succes, dar, iată, nu a fost de ajuns.

Odată cu închiderea fabricii de bere Martens, nu înseamnă că gălățenii nu vor mai avea brusc ce să bea și nici că oamenii se vor tăvăli pe jos și-și vor smulge părul din cap, plângând după ea. Mai important este că dispare încă un simbol al Galațiului de pe o hartă destul de selectă pe care mai figurau orașe ca Brașov, Timișoara, Cluj-Napoca... Cu asfaltări, parcări, depozite sau parcuri nu ne putem lăuda, că se fac în toată lumea. Cu berea era altceva. La fel ca navele sau oțelul, se face doar în câteva orașe. De-acum încolo, nu și în Galați.

Citit 3840 ori Ultima modificare Vineri, 03 Martie 2023 15:58

Mai multe din această categorie:

9 comentarii

  • postat de Gigel
    Luni, 06 Martie 2023 08:36
    5.13.195.***
    @Katt: deci e naspa dar tu nu ai gustat-o. Atunci de unde stii ca e naspa daca nici nu ai gustat-o? Faci afirmatii gratuite ca atat poti si mai ales ca esti bautor de 2.5L la pet.
    0
    0
  • postat de abcd
    Duminică, 05 Martie 2023 23:47
    91.168.194.***
    Puneti stirea aceasta în comparatie cu articolul din acelasi ziar :
    https://www.viata-libera.ro/politica-administratie/198421-primaria-galati-s-a-dublat-numarul-autorizatiilor-de-constructie-pentru-investitii

    "Printre în cele mai atractive destinații din țară: Cluj, Timișoara, Iași, Brașov, Constanța, Galați, Arad, Oradea și Ploiești”, transmite municipalitatea.
    Deci unde este atractivitatea Galatiului? La Craiova, a plecat Daewoo, dar fabrica auto a fost preluata de Ford. Unde e interesul pentru a prelua o astfel de afacere în Galati? Câte din afacerile/unitatile de productie care stateau sa se închida în Galati au fost salvate? (Apollo, Trefo, 11 Iunie, etc.). Restul e bla-bla si apa de ploaie care curge pe Dunare:

    https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/194987-primarul-municipiului-galati-ionut-pucheanu-primii-trei-investitori-sunt-deja-in-parcul-industrial
    https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/178802-primarul-ionut-pucheanu-ii-asteapta-la-galati-pe-investitorii-din-ucraina
    0
    0
  • postat de florin
    Duminică, 05 Martie 2023 10:35
    86.124.201.***
    Ca era sau nu era buna berea locala ca se vindea sau nu nu ma intereseaza sau nu ar trebui sa ne intereseze!Am privatizat pentru ca am zis ca administrarea unui concern mondial poate duce la performanta!Belgienii nu au platit niciodata fabrica la valoarea ei asumindu-si niste obligatii in contractul de privatizare!Asta nu inseamna ca dacă tu mare concern ai berii nu reusesti sa aduci pe profit o fabrica so distrugi!Trebuie vazut dacă belgienii siau indeplinit obligatiile din contract in primul rind!Dacă se hotara intro tara ca Ungaria,Polonia,Cehia demolarea unei fabrici relativ noua pai sarea lumea la bataie!Cu ce drept distrugi dacă ai fost bolovan și nu ai produs o bere de calitate!Acceptam prea usor distrugerea unor valori pe motivul ca nu sunt rentabile!Sa mori tu?Intforul a trait din perioada interbelica pina a demolato Lisinschi! Comunistii nu au distrus intreprinderile !Au nationalizat dar nu au distrus!Urmasìi lui Mociornita de exemplu sia gasit in picioare mostenirea!Dacă modernizarea ,industrializarea începe in Romania cu demolarea atunci va fii vai de noi!Stiti ce ne arata starea de involutie a României?Consumul de energie!Suntem pe ultimul loc din UE la mare departare de Bulgaria!Nu consumi energie nu produci!
    0
    0
  • postat de Localnicul berar
    Sâmbătă, 04 Martie 2023 22:13
    178.138.33.***
    Frecventez multe restaurante din galati. In nici unul dintre ele nu am regăsit aceasta bere locala, desi am tot intrebat. Nu exista magazine de desfacere. La magazinul de cartier nu se regăsește nici un sortiment de ani buni. Si atunci, cum sa nu ajungi in prag de faliment, daca nici economia locala nu o domini in materie de vanzari.
    0
    0
  • postat de Katt
    Sâmbătă, 04 Martie 2023 20:25
    213.233.88.***
    Berea Madona e nașpa, Lup nu am gustat nici măcar de curiozitate, habar nu am avut ca e făcută la Galati. Iar Postavaru am crezut ca e o bere de pe la Brașov, și chiar nu m-a atras numele.
    Și sunt un băutor de bere care încearcă mereu ceva nou.
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Sâmbătă, 04 Martie 2023 19:02
    5.13.195.***
    Nu stim sa ne promovam marfa, urlam detoate si nu facem mai nimic! E ca si cum se arde un bec pe scara blocului, toti comenteaza dar nimeni nu-l schimba, apoi daca-l schimbi astepti doua saptamani sa vezi banii macar pe EL (LED fireste)! Timp in care ti se rupe afisul de 2..3x... de ai mai scartari... Api comenteaza ca tine te-a pus sa te implici! Suntem un neam de traista! Culeg bun si evit cat se poate raul! ESTE LA TOT PASUL! Cu exceptia catorva personalitati marcante... nici 10 la numar arhicunoscute din 90 incoace... nulitatile ne-au reprezentat!
    0
    0
  • postat de florin
    Sâmbătă, 04 Martie 2023 15:48
    86.124.201.***
    Eu zic ca ne ducem dupa fente !Pai in articolul din 2 martie ''Fabrica de bere din Galați se închide şi ar putea deveni afacere imobiliară'' din Viata Libera fostul director al fabricii declara ca tocmai lipsa investitiilor si managementul defectuos care parea ca este asumat de patronii din Belgia a dus la falimentarea fabricii!!!
    Din articol -"De vină pentru rezultatele dezastruoase par a fi numirile neinspirate care s-au făcut la conducerea companiei, mai întâi un nou director care venea "de la cartofi prăjiți", apoi un altul, "infatuat, care a făcut numai tâmpenii". Plus lipsa investițiilor, plus lipsa banilor, care veneau din Belgia numai atunci când trebuia făcută plata salariilor."
    Si de aici ajung la concluzia ca pentru belgieni mai interesant este valoarea terenului!Si banuiesc ca nu nu mai terenul !Cite tancuri de linistire din inox de exemplu care vor fi vindute la fier vechi sunt in fabrica acum si care au fost montate de comunisti????
    Inainte de a se taia ,demola ar trebui cercetat daca belgienii au respectat contractul de privatizare!Investitiile din contract au fost respectate???Asa am lasat toate sa se distruga in acest oras !Generatia asta a noastra de decretei sigur este cea mai proasta generatie pe care a avut-o Romania!Sub generatia noastra nimic nu s-a construit!Totul se demoleaza!!!!In concluzie domnule Cristinel Luca puteti publica contractul de privatizare sa vedem daca obligatiile luate de partea belgiana au fost indeplinite????
    0
    0
  • postat de traiasca berea
    Sâmbătă, 04 Martie 2023 05:10
    89.39.81.***
    sa-mi fie cu iertare dar criteriul patriotismului local apare la alegerea unui produs de aceeasi calitate si pret cu ale altor producatori. atunci da, alegi si dupa acest criteriu.
    a-ti vazut vreodata un stand martens, cu promovarea produselor la tirgul de toamna, la sarbatorile galatiului, in gradina publica sau in alt loc in galati cu ocazia unei sarbatoriri?
    0
    0
  • postat de paloma
    Sâmbătă, 04 Martie 2023 00:29
    5.13.144.***
    Ati bagat vreo reclama a berii din Galati in ziarul dumneavoastra ??? Dupa ai acuzati carciumarii !!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.