De ce fug gălăţenii de aerul curat?

De ce fug gălăţenii de aerul curat?
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

Galaţiul are cel mai curat aer din România a anunţat, recent, Agenţia Europeană de Mediu, plasând oraşul nostru pe locul 21 într-un top european care cuprinde 375 de localităţi.

Cel mai probabil, închiderea Cocseriei din Combinatul siderurgic a fost momentul de cotitură pentru atmosfera unui oraş care până atunci era printre cele mai poluate din ţară, lucru certificat de includerea sa printre localităţile în care cei care au trăit vreme de 30 de ani beneficiază de reducerea cu doi ani a vârstei de pensionare. Fără cocs, ne mai poluează astăzi doar ţevile de eşapament ale maşinilor, însă acest lucru se întâmplă în mai toate oraşele luate în considerare în studiu. Iar vântul de Galaţi, pe care specialiştii în eoliene îl consideră cel mai bun din ţară, face probabil curăţenie serioasă în poluarea auto.

De altfel, în ultimii ani, Galaţiul a fost recompensat cu diverse alte premii naţionale, cel puţin intrigante pentru oamenii de rând. Au fost premiate centrele de permanenţă, deşi n-au reuşit câtuşi de puţin să degreveze unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor, aşa cum era ideea. A fost premiată regenerarea urbană, chiar dacă cetăţenii protestează zilnic faţă de excesul de betoane şi multitudinea de copaci tăiaţi. Recompensa pentru transport public să spunem că este parţial justificată prin faptul că s-a înnoit în mare parte parcul auto al Transurb, chiar dacă oamenii acuză în continuare disfuncţionalităţi, cu referire mai ales la aglomeraţia excesivă şi traseele inadecvate. De perspectivă poate fi considerat premiul pentru staţiile de încărcare pentru maşini electrice, în condiţiile în care acestea nu prea se înghesuie (încă) pe străzile Galaţiului.

Cât despre "smart city", numai de... bine, aparatura instalată şi premiată fiind deja în mare parte nefuncţională.

Pe de altă parte, Galaţiul figurează, într-un alt top european, pe locul 3 printre oraşele care s-au depopulat cel mai mult în perioada 2015-2020, după Messina (Italia) şi Ploieşti. Faptul că din oraş se pleacă pe capete nu mai este un secret pentru nimeni, fiecare dintre noi având rude sau prieteni care au decis în anii din urmă să părăsească Galaţiul şi să se stabilească în alte zone din ţară sau de pe continent.

Şi-atunci cum rămâne cu premiile de excelenţă pe care municipiul le primeşte cam în fiecare an? Oare chiar nu le place gălăţenilor aerul curat? Nici autobuzele noi, nici modernizarea reţelei sanitare, nici parcările sub- şi supraterane, nici facilităţile induse de smart city? Sau primim recompense pentru realizări care pentru oameni sunt inutile sau cel mult secundare, iar aşteptările şi dorinţele gălăţenilor sunt cu totul altele?

Citit 3955 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Mai 2023 13:51

7 comentarii

  • postat de Nikolas
    Vineri, 12 Mai 2023 18:24
    5.14.136.***
    Când și cățelu' și purcelu' poluează făcând Ride Sharing în paguba(cu mirajul de a strânge 2 bani și speranța că anaf. ul nu o sa.i ceara 3)..cu gardul falezei plin de tineri având la picior o cola de 1L dar cu terasele goale... cu zero firme aduse în parcul industrial, gata acum 10 ani... CUM DRACU
    0
    0
  • postat de Zap
    Joi, 11 Mai 2023 10:37
    109.166.132.***
    Nepoluarea nu tine de foame.

    Am fost în Vietnam unde e poluare dar Aia construiesc câte o fabrica pe săptămână. Și lumea nu prea pleacă de acolo.
    Dezvoltare și bunăstare dar aer mai slab sau aer curat și sărăcie lucie.
    Astea sunt alternativele. Și cât ascultam de ecologie cretini o sa fim rupți
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Joi, 11 Mai 2023 09:37
    5.13.218.***
    Pentru cine are PC, intrati pe softul lui Google de Meteo.. si dati la iconita cu poluare.. arata harta live in urma cu 10..12h si prezent!
    Acum nici doua luni dimineatza aveam poluare 133.. nerecomandat de a sta numai afara la acest indice. In Cateva locatii din Africa, Tarile arabe si CHina mai
    0
    0
  • postat de Proletari peste hotare, suntem
    Joi, 11 Mai 2023 09:07
    109.166.134.***
    Dacă este vorba de poluare, cum mai stă cu ''sănătatea'', halda de zgură ? Este lăsată tot acolo, să ne aducem aminte, inspirând adânc, cum era odată industrializarea orașului, de odinioară, să mai inspirăm și noi, cum aveam locuri de muncă în neștire, ba aveam și pretenții, la câte locuri de muncă
    0
    0
  • postat de florin
    Joi, 11 Mai 2023 08:35
    86.124.202.***
    Analizati lista celor 100 de asa zis investitii importante propuse de Pucheanu si aratati-mi o singura investitie care ar face un om tinar sa ramina in Galati!Cu un parc industrial nefunctionabil dar cu consiliu de administratie platit din impozitele si taxele galatenilor pentru ca nu reuseste de a
    0
    0
  • postat de Denis
    Joi, 11 Mai 2023 07:16
    5.13.154.***
    Se pleacă masiv din oraș din cauza lipsei de locuri de munca plătite decent. Daca colosul siderurgic da semne de oboseala sau are o producție slabă...automat și mulți alți agenți economici vor avea de suferit. Sunt alte domenii nepoluante ce pot genera venituri uriașe și să angajeze mii de oameni ..
    0
    0
  • postat de paloma
    Joi, 11 Mai 2023 01:00
    5.13.169.***
    Lasa bre, ca ne rezolva pucheanu si Faleza inferioara...Sa respiram beton proaspat !!!

    A propos: ce incasari sunt la "EscapeLand" ???!!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.