Galați, oraș după chipul și asemănarea noastră

Galați, oraș după chipul și asemănarea noastră
Evaluaţi acest articol
(48 voturi)

Știu, o să-mi spuneți că sună biblic! Sau fatalist. Că noi suntem mai buni, mai curați și mai frumoși decât orașul în care trăim. Că nu-i demn de viitorul nostru sau al copiilor noștri, prin urmare avem tot dreptul să ne căutăm un oraș mai bun și mai trainic decât Galațiul.

Și totuși, hai să fim măcar cinci minute sinceri, noi cu noi! Să ne privim în oglinda ochilor sau a sufletelor noastre și să recunoaștem că am făcut din Galați un oraș după chipul și asemănarea noastră.

Și pentru că marile gesturi încep de la fapte mărunte, încep cu un exercițiu de recunoaștere: câți dintre noi scoatem, peste noapte, punga ori sacul cu gunoi menajer, pe palierul blocului. Nu neapărat din lipsă de spațiu în casă. Ci ca să nu ne „miroasă” în apartament. Ce contează că împărțim „mireasma” cojilor de ceapă ori de pepene fermentat la toată scara de bloc, până dimineață. Iar dacă dimineață punga de gunoi ajunge în coșul stradal și nu în pubelă... asta e! Un oraș după chipul și asemănarea noastră.

Dar las gunoiul - în fond e treaba Ecosal să curețe lună din urma noastră - și o să arăt spre ceva mai măreț și mai trainic. Faleza Inferioară a Dunării. Ar fi trebuit să fie un spațiu emblematic! Să-și întoarcă fețele spre noi pasagerii vaselor de croazieră - atâtea câte or trece prin apele Dunării de Jos.

La scară mică sau mare, Faleza arată ca orice interior de cartier, mărginaș sau central. Cu tot felul de construcții monstruoase ori pipernicite - cu pretenții de local sau spațiu alimentar - parazitând malul fluviului. Fiecare a construit cum a putut și cât a vrut și-a reușit! Fără noimă, fără estetică, fără bun-gust! De-am ajuns să nu mai putem vedea Dunărea curgând, din cauza baricadelor construite. După cum în cartiere, bateriile de garaje construite de-a valma au înghițit pe rând spațiile verzi, parcurile, locurile de joacă sau parcările...

Desigur, construcții provizorii! Numai că, la noi, cam tot ce e provizoriu tinde să devină permanent. Rezultând un oraș după chipul și asemănarea locuitorilor lui.

Dacă tot am vorbit despre faleză, o să răsucesc "pixul" într-o cicatrice atinsă și de colegii mei. „Târgurile” de pe Faleză. În realitate, niște iarmaroace dezolante de kitschuri, făcături, mâncare scumpă și proastă, plus chinezării. Și totuși, se întâmplă tradițional: de Florii, de Zilele Galațiului, de Sfânta Maria Mare ori de Sfântul Andrei. De fiecare dată strâmbăm scârbiți din nas ori cumpărăm scump, îndoielnic și prost, iar apoi ne declarăm nemulțumiți. Ni se pare că merităm ceva mai bun, mai de calitate, mai igienic și  mai respectabil. Și totuși, de câteva ori pe an, avem parte de aceiași și aceiași comercianți.

După chipul și asemănarea noastră. La fel ca orașul...

Citit 3875 ori Ultima modificare Vineri, 25 August 2023 19:45

Mai multe din această categorie:

10 comentarii

  • postat de marr
    Sâmbătă, 26 August 2023 21:12
    86.124.202.***
    Degeaba le faci conditii la Nesimtiti . Babuinu' tot babuin ramane . Specia nu se considera parte din Societate ci doar un Pradator .D'aia si apucaturile si reactiile .
    Fara aplicare Reala a Legii(non-stop, nu mimare) se va comporta tot la fel . Legea junglei + forta pumnului .
    0
    1
  • postat de Gigel
    Sâmbătă, 26 August 2023 19:21
    5.13.128.***
    degeaba ai 100 de oameni care respecta locul unde isi desfasoara activitatea si traiesc, daca ai 5000 de ghiorlani care isi lasa gunoaiele pe unde apuca, isi cumpara caine ca e la moda dar nu strang dupa el, mai sunt si ciobeni care distrug mobilierul stradal, parcuri sau cosuri de gunoi......
    0
    1
  • postat de pro
    Sâmbătă, 26 August 2023 12:23
    5.13.146.***
    Reporterul stie foarte bine ce primari au permis dezastrul existent, incepand din perioada comunista, cand au distrus braul de padure si au aprobat garaje, gradini. De ce am platit arhitect si serviciu Urbanism cand un taran gospodar se descurca mai bine? Sau e vorba de coruptie? Codruta ?
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Sâmbătă, 26 August 2023 10:24
    5.13.146.***
    Partial gresit! Pentru cei ce-au vazut si alta tara sau tari... cunosc bine un tara moderna! Preturi cateodata mai mici ca la noi.. deregula mai mari... ceva mai multa calitate dar nu exagerata!
    Cel mai FATAL stam DEMOGRAFIC! Sa ai peste 7Mil. de oameni plecati din tara pe timp de pace SPUNE MULTE
    0
    0
  • postat de Eu sunt mic nu stiu nimic
    Sâmbătă, 26 August 2023 09:05
    77.111.247.***
    Doar proprietarii de "bolizi de lux", "civilizatii"carora le tineti vesnic palma, nu au nicio treaba cu devastarea orasului (adus, de ei, la stadiul de ruina)... trotuare si spatii verzi invadate si distruse... parcari infestate cu gunoi menajer, poluare de toate felurile etc... etc...
    0
    0
  • postat de Giovany
    Sâmbătă, 26 August 2023 09:01
    89.137.229.***
    Da, dar ați uitat sa pomeniți și monstruozitate pe care a implementat-o primăria cu ale garduri bordurate care musca din spațiul verde. Acele hidoase garduri ca la Auschwitz, în interiorul căruia spațiul verde devine spațiu de gunoi, pe care nu-l mai îngrijește nimeni.
    0
    1
  • postat de Cătălina
    Sâmbătă, 26 August 2023 08:55
    86.124.202.***
    Eu mi-aș dori foarte mult ca gălățenii să fie mai curați, iar practica cu punga de gunoi să dispară. E deranjant când toată scara miroase a gunoi.
    0
    1
  • postat de florin
    Sâmbătă, 26 August 2023 08:03
    86.124.202.***
    Aveti dreptate cu exemplu dv!Ex asemanator am primit in combinat!Solicitind un buget mare un francez mia solicitat sai arat ce am facut cu un buget cheltuit in valoare mica!O baie!Am avut mari probleme vizitind baia!Aproape sa pierd bugetul mare!
    0
    0
  • postat de Sibiu-Brasov-Oradea-Cluj
    Sâmbătă, 26 August 2023 01:47
    89.137.138.***
    Galati, orasul marlanilor, comunistilor, securistilor, orasul gri, orasul rosu, oras rusesc plin de orci , cercopiteci, urangutani, babuini, inculti, needucati, nesimtiti, grobieni, inapoiati, necivilizati, interlopi, drogati, nespalati ( apa e cea mai scumpa din tara) , ticalosi, fara caracter.
    0
    1
  • postat de NU , stimata jurnalista...
    Sâmbătă, 26 August 2023 01:04
    78.31.205.***
    Galați, oraș după chipul și asemănarea PSD-ista !!
    Ati uitat sa puneti si niste poze cu aspectul Bulevardului istoric Domneasca , intre str. Basarabiei si Gradina Publica in fata la Catedrala !!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.