Să plătim pensii speciale cu banii de investiţii!

Să plătim pensii speciale cu banii de investiţii!
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Tragediile care au zguduit România în ultimele zile au trecut "ordonanţa austerităţii" pe planul al doilea al interesului public. Pachetul de măsuri prin care guvernul vrea să redreseze ţara va fi legiferat însă curând, în ciuda protestelor unor largi categorii de organizaţii, de la oameni de cultură la investitori străini. Mai mult, şi mai grav, ordonanţa nu cuprinde nicio măsură care să demonstreze bunele intenţii ale guvernanţilor, declaraţiile populiste nefiind acoperite de ceea ce este scris în actul normativ.

Poate prima şi cea mai importantă măsură ce ar trebui luată, de care guvernul nici nu pomeneşte în ordonanţă, este combaterea evaziunii fiscale, care în România a atins proporţii alarmante, de 30-35% din PIB, conform rapoartelor oficiale, însă probabil mult mai mare, dacă punem la socoteală ce "sug" din piaţă "industriile" care compun celebra sintagmă gălăţeană "sex, droguri, păcănele", minim sau deloc impozitate pe plaiurile mioritice.

Foarte interesant este faptul că, în contextul declanşării conflictului de muncă în Finanţe, sindicaliştii din sector au început să "dea din casă", sugerând că politicienii nu vor, de fapt, să rezolve problema evaziunii fiscale şi nici pe cea a colectării deficitare, pentru că le-ar dispărea (re)sursele care i-au transformat în "baroni". Bonus, în tragediile recente, mai toţi autorii (fizici sau morali) sunt strâns legaţi de politică, ba având funcţii publice prin orăşele pe care le controlează feudal, ba fiind afacerişti cu bube-n cap trecute cu vederea de cei de la putere, ba beizadele ale acestora, învăţate că au voie să facă orice, pentru că nu li se poate întâmpla nimic. Aşa că afirmaţiile finanţiştilor au un parfum serios de credibilitate şi e de aşteptat ca în cursul acestui conflict să mai aflăm ceva "secrete".

Ce fac, în schimb, politicienii ca să echilibreze bugetul fundamentat greşit din start? Îi suprataxează pe cei care-şi plătesc conştiincios taxele, pe cei care fac investiţii şi creează locuri de muncă, desfiinţează posturi existente doar pe hârtie, măresc povara fiscală pentru firmele private, prin preconizata creştere trimestrială a salariului minim, şi cel mai probabil vor majora TVA.

Să dăm un singur exemplu. Un retailer important a avut o cifră de afaceri de 2,3 miliarde de euro. Noul impozit introdus de "ordonanţă" îi va lua astfel 23 de milioane de euro. Departe de mine gândul de a-l plânge pe respectivul comerciant, va plăti, are de unde. Important e însă ce ar fi făcut cu banii ăştia, cam un sfert din ce reinvestea anual în ţară, care acum se vor cheltui pentru plata unor pensii speciale şi a unor salarii de sinecurişti. În mare, ar fi cumpărat mai multă marfă de la mici producători români, ar fi deschis câteva zeci de magazine noi în oraşe de provincie, pentru care ar fi folosit firme româneşti de construcţii, ar fi angajat câteva sute sau mii de români din acele localităţi sărace.

Dar toate astea nu le vom afla din discursurile înflăcărate ale politicienilor împotriva capitaliştilor care sug sângele poporului, pentru că le-ar cam şifona priza la public...

Citit 1555 ori Ultima modificare Miercuri, 30 August 2023 22:33

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

  • postat de Motto. Tot ce este profit, se descarcă la partid PNL-PSD, furăciune-mascat, restul 0 profit, la PIB. Logic.
    Joi, 31 August 2023 16:03
    109.166.133.***
    În 33 de ani, de după '89, firmele private au fost create sub umbrela celor două partide politice PSD și PNL, protejate prin instituțiile statului, cu conducere numită politic PSD și PNL, cu cifre de afaceri uimitoare, dar cu profit 0, pentru a nu fi impozitate la PIB, furăciune ajungând PSD-PNL
    0
    0
  • postat de pro
    Joi, 31 August 2023 14:10
    82.208.137.***
    Pensiile, salariile bugetarilor inghetate (la privat vor scadea), reforma in administratie (regionalizare), 300 parlamentari, TVA peste 20 %, plata la pilon 2 pensii readusa in graficul de crestere convenit initial. Cam asa ar suna reformele.
    0
    0
  • postat de Adrian
    Joi, 31 August 2023 12:43
    89.39.81.***
    Impozitul de 1% se aplica multinationalelor pentru ca ele nu declara profit in romania si il externalizeaza furand statul roman si implicit banii de investitii in infrastructura scoli spitale...
    0
    0
  • postat de ICTosca
    Joi, 31 August 2023 08:54
    5.13.143.***
    ...In tara asta "hortodoxa", conform traditiei "boul care trage" este recompensat intotdeauna cu cateva bice in plus, in timp ce boul care doar da din gura si promite, se alege cu tain de zece ori mai mare si cu pensie speciala. Nuvela alegorica a lui Orwell a ajuns sa fie mai actuala ca niciodata..
    0
    0
  • postat de Gigel
    Joi, 31 August 2023 08:06
    5.13.128.***
    Vreti sa vedeti investitie? Romania lucrului bine facut? Guvernul meu? Mergeti in intersectie la Isharo sa vedeti cum se lasa asfaltul deja.
    0
    0
  • postat de Gigel
    Joi, 31 August 2023 08:04
    5.13.128.***
    Vreti sa vedeti investitie? Romania lucrului bine facut? Guvernul meu? Mergeti in intersectie la Isharo sa vedeti cum se lasa asfaltul deja.
    0
    0
  • postat de Gigel
    Joi, 31 August 2023 08:02
    5.13.128.***
    Nu platiti pensii de nici un fel cu banii de investitii, banii de investitii de multe ori sunt tocati tot de firme private prin tot felul de licitatii sau incredintari directe, lucrari serioase cu costuri taiate si facute pe repede inainte si care crapa repede din cauza asta.Vedeti podul.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.