Prima pentru profesori, de la necesitate la realitate

Prima pentru profesori, de la necesitate la realitate
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Un subiect controversat al acestor zile este prima de carieră didactică, pe care majoritatea profesorilor din România au primit-o ca răspuns la suspendarea grevei din mai 2023.

La prima vedere, ai fi tentat să spui "cinste" guvernanților, pentru că s-au gândit că și profesorii merită să intre la ore cu telefoane mai performante sau măcar cu laptopuri mai de Doamne-ajută. Pentru că, în zilele noastre, mai peste tot s-a trecut la cataloage online, ba chiar și la corectarea lucrărilor direct pe calculator, pentru profesori ar fi extrem de utile laptopuri noi. Să nu mai vorbim de faptul că elevii își permit gadgeturi de ultimă generație, iar telefoanele lor mobile costă de la 4.000 de lei în sus.

După imaginea rămasă virală cu podul din București, pe care mii de profesori au mărșăluit cerându-și drepturile, acordarea primei de carieră didactică ține de zile întregi prima pagină a publicațiilor locale și naționale. După ce profesorii și-au făcut calcule şi au simulat scenarii în care ar putea să-și achiziționeze diverse lucruri, s-a ajuns şi la momentul în care au primit cardurile pe care ar fi trebuit să fie cei 1.500 de lei. Surpriză, însă! Deși au venit mai târziu decât data la care au fost promise, cardurile erau goale! Au mai trecut câteva zile până când banii au fost virați. Și, din nou, surpriză! Un act normativ ambiguu preciza care sunt obiectele permise și magazinele de unde ar putea cumpăra cadrele didactice.

Au început discuții pe grupurile de profesori, întrebări, presupuneri, dezbateri lungi care n-au făcut decât să adâncească dilema profesorului posesor al cardului cu prima pentru cariera didactică. Cea mai frecventă întrebare era ce sancțiune va primi un profesor care și-a achiziționat din banii respectivi un obiect necesar, dar care nu este trecut pe lista obiectelor permise. Probabil nu va păți nimic acum, însă nu se știe dacă, peste ceva timp, o altă lege ambiguă nu îl va obliga pe dascăl să dea banii înapoi.

În tot acest timp, elevii se bucură de libertatea de a folosi, după bunul plac, laptopuri şi telefoane de cea mai bună calitate, pentru că în România Educată a anului 2023, moda și telefoanele de fițe sunt mai presus de actul educațional, iar calificativele anuale pe care le primesc profesorii la sfârșit de an sunt în strânsă legătură cu "țoalele" cu care dascălul vine îmbrăcat la ore, cu telefonul mobil de pe care accesează catalogul online și, nu în ultimul rând, cu mașina cu care vine la şcoală.

Citit 1822 ori Ultima modificare Vineri, 10 Noiembrie 2023 17:49

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de marr
    Duminică, 12 Noiembrie 2023 20:12
    86.124.203.***
    Nu ar fi nimic in Neregula cu acel ajutor .
    Nu e vorba de concurenta cu elevii cat e vorba de a fi la Nivelul Functiei de Profesor . Sunt X firme/designeri romani care au destule idei bune . Imaginea/Aspectul CONTEAZA . Totusi ...au facut o scoala/facultate ...nu sunt niste maturatori pe strada .
    0
    1
  • postat de profesorii nu se pot cobori la nivelul de a gindi a unor beizadele si a parintilor lor
    Duminică, 12 Noiembrie 2023 15:31
    89.39.81.***
    daca esti profesor la o scoala unde invata un nepot de al d-lui tiriac, un exemplu, profesorii sufera ca vine cu ferrari cu sofer? guvernul trebuie sa dea bani ca profesorii sa-si cumpere un model de ferrari mai scump, cu sofer si in plus si body-guard sa nu se simpta prost?
    1
    5
  • postat de rodax
    Duminică, 12 Noiembrie 2023 15:05
    92.83.34.***
    Profesia de profesor nu trebuie să se manelizeze.Profesorul nu se duce la școală să facă parada modei sau să rivalizeze cu elevii în materie de dotări,sau alte bazaconii.Profesorul trebuie să fie „accesorizat” decent,la obiect și pentru menirea pe care o are când se află în școală.
    2
    7
  • postat de eu
    Duminică, 12 Noiembrie 2023 13:22
    89.39.81.***
    da nu inteleg, profi mor de ciuda ca elevii au toale de firma, telefoane si smecherii mai scumpe? aici e nivelul profesorilor de a suferii pe temele astea? profesorii adevarati isi fac treaba corect, se imbraca decent si au gadgeturi corecte. sint nivele diferite de a percepe viata.
    2
    7

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.