Ce poate face un popor fericit

Ce poate face un popor fericit
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Imaginaţi-vă o ţară în care poliţia ridică oamenii de pe stradă şi îi bagă la închisoare fără explicaţii şi fără să le permită accesul la apărare. Şi că în ultimii doi ani cam 2% din populaţia adultă a ţării a ajuns după gratii, iar o bună parte dintre cei arestaţi sunt total nevinovaţi. Drepturile omului, libertăţile civile, democraţia sunt, evident, simple "glume" în această ţară, iar ceea ce se întâmplă acolo pare de coşmar pentru cineva obişnuit cu modelul european de viaţă.

Şi totuşi, cel care a "reuşit" să transforme această ţară într-o dictatură sinistră în numai câţiva ani este adulat de popor şi tocmai a (re)câştigat alegerile prezidenţiale cu 85% din voturi. Explicaţia e simplă. Omul a recurs la metode poliţieneşti pentru a elimina criminalitatea care sufoca ţara de multe decenii, iar populaţia îi este alături, în ciuda practicilor total nedemocratice pe care dictatorul le aplică. Cert este că locuitorii ţării se pot plimba acum în voie prin cartiere unde acum câţiva ani nu scăpai neînjunghiat sau erai măcar tâlhărit şi bătut bine. Mai mult, alte câteva ţări din zonă se uită cu interes la "metodele" preşedintelui din Salvador şi sunt gata să le aplice.

Am făcut această lungă introducere ca să demonstrez faptul că oamenii apreciază exact ceea ce le lipseşte mai mult. Salvadorienii suferă în continuare de foame, n-au locuri de muncă şi nici o infrastructură decentă, sunt privaţi de o mulţime de alte chestii, însă sunt fericiţi pentru că li s-a rezolvat problema care îi durea cel mai tare.

Dincoace de Ocean, la malul Dunării, câteva zeci de oameni sunt fericiţi că un loc de joacă pentru copii aflat în apropierea ferestrelor lor va fi desfiinţat, în timp ce un întreg oraş îi blamează că sunt insensibili şi nu se gândesc la copii. Chiar dacă situaţia diferă extrem de mult, locatarii din Siderurgiştilor Vest sunt practic în poziţia celor din Salvador, au obţinut ceea ce şi-au dorit mai mult, iar acest lucru eclipsează toate celelalte probleme pe care le au.

La modul concret, însă, nu copiii au reprezentat principala cauză a acţiunii în justiţie, ci găştile de cartier, formate în general de tineri şi adolescenţi, care terorizează multe zone din oraş până dincolo de miezul nopţii, nederanjate de nimeni. Poliţiştii le raportează an de an ca fiind aflate sub control, însă acest control se rezumă de obicei la o privire aruncată din maşina de patrulare, pe care oricum băieţii de după blocuri o observă din timp sau chiar îi cunosc traseul şi orarul. Poate că n-ar strica nişte acţiuni ceva mai "salvadoriene" prin respectivele zone, cu amenzi usturătoare şi chiar câte-o noapte la bulău pentru cei mai recalcitranţi. Mai ales că vin alegerile şi la noi, iar 85% ar putea să fie un procentaj tentant!

Citit 1372 ori Ultima modificare Luni, 12 Februarie 2024 22:14

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de marr
    Marți, 13 Februarie 2024 18:55
    86.124.203.***
    Vede cineva in viitorul Apropiat niste masuri pe bune , in beneficiul nostru al Societatii ? Trec Alegerile cu Promisiuni cu tot ...si iar intra baietii pe 'Afaceri' . Totul e o Mimare , un joc de glezne .
    Crime - Violente - Saracie ...oare se mai intampla ceva bun in tara asta ?
    0
    1
  • postat de Gigel
    Marți, 13 Februarie 2024 11:43
    5.13.166.***
    Totodata au exportat criminalitetea pe unde s-a putut ca unii infractori au parasit tara.
    0
    4
  • postat de Relu
    Marți, 13 Februarie 2024 11:29
    85.186.244.***
    parcul acela, construit intre blocuri, numai pentru copii nu a fost construit.
    pentru orice obiectiv edilitar exista niste norme de poluare fonica, incalcate grosolan, pentru spagile de rigoare.
    1
    3
  • postat de Iancu Jianul
    Marți, 13 Februarie 2024 11:09
    5.13.170.***
    Un popor fericit, incepe cu EDUCATIA! Cercetarea, infrastructura, sistemul medical... investitii... LEGI CLARE! Nu legi pentru putori si delicventi! Romania avea un potential enorm, dar si-a batut joc de el in marea sansa din 89! Acum? Prea tarziu... dupa cum suna ambulantele... batranii predomina!
    1
    6

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.