Legi avem, cap ne mai trebuie

Legi avem, cap ne mai trebuie
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Zilnic, pe drumurile din Galați, iese, "la control", cel puțin un șofer beat sau drogat. Sau amândouă. Tot aproape zilnic, un om, sau mai mulți, cade victimă unui accident rutier, care, cu puțin ghinion, este produs în condițiile în care un șofer a tras la măsea fără să-i pese că reflexele sale vor fi amorțite în fața neprevăzutului.

Toate acestea, în condițiile în care pușcăria a devenit o garanție sigură pentru cei care ucid cu volanul în mână și băutura în cap, iar cei prinși cu cocaina în nas, dar mai ales prin buzunare riscă să nu mai simtă prea curând gustul libertății.

Ca mai mereu când ne deșteptăm abia după ce trecem prin nenorociri ireparabile, am ajuns să înfierăm, prin legi aspre, nesăbuințe care ucid. "Anastasia" și "2 Mai" sunt două legi născute din sânge nevinovat și după ce la iveală au ieșit multiple circumstanțe care, dacă nu ar fi fost, dramele nu s-ar fi povestit.

Cu toate acestea, e greu să învățăm din greșeli, nici când le vedem sub nasul nostru, nici când ne sunt repetate obsesiv, până la enervare, pe toate canalele. Am devenit atât de blazați în fața repetitivității, încât nu mai discernem între ceea ce e bine, ce e rău, ce e util și ce e periculos. Dacă nu pentru alții, măcar pentru noi.

De două săptămâni, străzile din județul Galați sunt pline, sâmbătă noaptea, de filtre de poliție. Că o  fi o campanie de strâns amenzi, că o fi un exercițiu de imagine sau pur și simplu se vrea intrarea "cu plugul" printre inconștienții din trafic, contează mai puțin. Cert este că rezultatele arată că nu învățăm și că nu ne pasă. Sunt depistaţi mereu şoferi drogați și cu marfă la purtător, ori cu suficientă băutură în cap cât să nu se poată ține pe picioare. În asemenea situații, e lesne de înțeles că șoferii în cauză sunt arme umblătoare pe drumurile patriei.

E lesne de înțeles cât de ușor pot deveni victime sau călăi, într-o fracțiune de secundă în care ochii, urechile, mâinile sau picioarele nu mai recepționează sau nu mai răspund la comenzi. Acum o lună, o familie din Galați a fost distrusă după ce un șofer din tagma celor cărora nu le pasă a intrat cu bolidul pe contrasens, la Braniștea. Un șofer care va primi o pedeapsă conform cu legile cele noi, dar care nu va aduce înapoi o mamă pe care el a ucis-o pentru că "avea o urgență" și a crezut că, beat fiind, e la adăpost de orice nenorocire.

Legile sunt bune pentru că pedepsesc o inconștiență ce poate fi corectată. Dar și pentru că există și le putem cunoaște și respecta, așa încât să nu mai jucăm la ruleta rusească de fiecare dată când ieșim pe stradă.

Citit 1192 ori Ultima modificare Luni, 25 Martie 2024 14:15

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Gigel
    Marți, 26 Martie 2024 09:02
    5.13.149.***
    Pe langa astia beti si drogati mai sunt si aia antitalent la condus, tot felul de soferi cu afectiuni oculare mai ales care nu mai vad si nu mai apreciaza bine distantele, varsta care iti rigidizeaza corpul.....sunt multe si se rezuma la a sti cand sa te opresti adica la educatie.
    1
    7

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.