140 lei. Atât trebuie să plătească un părinte care dorește să petreacă timp cu copilul la plajă, în weekend, în Galați. Și aceasta este suma pe care adultul trebuie să o scoată din buzunar doar pentru a intra cu cel mic în zona de agrement de la Plaja ”Dunărea”. Nu mai vorbim de faptul că în acești bani nu intră nimic altceva și că nu ai voie să vii de acasă nici măcar cu o apă. Așa că, imediat ce treci de poartă, începi să bagi mâna adânc în buzunar, căci nu poți să stai la piscină și să te uiți la alții cum consumă, iar tu înghiți în sec.
Mărturisesc sincer că dorința fiicei mele de a merge în weekend la piscină, exprimată de la începutul săptămânii, m-a determinat să caut şi alte posibilități de bălăceală în Galați, în weekend. Din păcate, într-un oraș cum e Galațiul, în care investițiile sunt zero, locurile de muncă la fel, în care tineret e din ce în ce mai puțin, să petreci câteva ore la plajă, în toiul verii, este un lux. Piscinele din oraș, care fac de departe concurență stațiunilor din străinătate, nu oferă nimic special, iar raportul preț-calitate lasă de dorit. Ar zice lumea că la Plaja "Dunărea" e frumos și există destule de făcut. Într-o oarecare măsură e adevărat, însă, parcă ți-ai dori altceva, parcă lipsește ceva, acel ceva care te-ar face să înghiţi mai uşor tariful piperat de intrare. Însă vremea caniculară ține cu plajele, căci e o nebunie pentru tineret să stea seara la piscină și să se distreze, mai ales că bacalaureatul s-a încheiat, fără să se afișat, ce-i drept, rezultatele.
Dar ce mai contează acum, când copilul are nevoie de odihnă și de relaxare și trebuie să meargă cu „tovarășii” la piscină, să bea ceva tare și să discute despre cât de inconștienți au fost profii ăia care au făcut subiectele, fără să țină seama de faptul că ei nu au avut timp și nici chef să învețe. Și de ce s-ar strofoca, dacă pot să susțină examenul maturității ani la rând, timp în care ar putea face și o școală postliceală sau chiar ar putea munci, căci, atunci când ești tânăr, ai multe nevoi. Și nu pot să închei fără să aduc în discuție cazul unui tânăr, proaspăt absolvent de liceu, care ieșise de la examenul de bacalaureat, proba la limba română, contrariat, nedumerit și bulversat de subiectele pe care n-a știut să le rezolve, dar și de faptul că un scriitor celebru din literatura română se numește „Slavici”!.
În aceeași stare, candidatul recunoștea că nu a avut timp să învețe pentru bac, dar și că în seara precedentă probei de limba română, a fost cu tovarășii la piscină, unde a băut și chefuit în voie. Propun să se schimbe data examenului de bacalaureat, undeva în toamnă spre iarnă, când piscinele sunt deja închise. Atunci poate bacul ar fi bac și distracția distracție.