Învăţământ gratuit cu (mulţi) bani de-acasă

Învăţământ gratuit cu (mulţi) bani de-acasă
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Ne aflăm într-o perioadă în care majoritatea părinților se dau peste cap pentru a procura ultimele rechizite necesare pentru începerea noului an școlar. A devenit un lux astăzi să ai copii la școală și să fii nevoit să îi pregătești pentru cursuri.

Iată câteva prețuri de care ne-am lovit în aceste zile, la rechizite uzuale necesare încă din primele zile de școală. Facem mențiunea că există două categorii de produse, unele mai puțin rezistente și care trebuie schimbate des în cursul unui an școlar, altele ceva mai rezistente, dar care oricum trebuie înlocuite la un moment dat în timpul anului. Spre exemplu, o cămașă pentru un copil de clasa a V-a are prețuri între 40 și 65 de lei, un penar echipat costă 30 de lei, unul simplu - 20 de lei, iar caietele studențești sunt 6-7 lei.  Pentru un ghiozdan rezistent, care să-i folosească copilului tot anul școlar, trebuie să plătești până la 300 de lei. Şi toate reprezintă cheltuieli minime, nu cine ştie ce extravaganţă.

În "România Educată", învățământul este gratuit, cel puțin teoretic. Practic, însă, nimic nu este gratuit. Totul trebuie adus de-acasă, inclusiv pachețelul pe care copilul îl mănâncă, pentru că laptele și cornul pe care le primește gratuit la școală nu pot fi consumate, în ciuda faptului că guvernanții se bat cu pumnul în piept. Și dacă problema cu renovarea claselor s-a mai rezolvat, pentru că majoritatea unităților de învățământ gălățene au fost sau au intrat în reabilitare, părinții sunt puși la plată pentru necesarul clasei, fie acesta retroproiector, laptop sau imprimantă, deşi toate figureză în rapoartele oficiale ca fiind cuprinse în dotările din cadrul modernizării.

Vorbeam, în urmă cu câteva zile, cu un părinte stabilit la Londra, al cărui copil este școlarizat acolo. Am rămas foarte surprinsă când mi-a zis că nu cumpără nimic pentru școala fiului, pentru că se primește totul de stat. Mai mult, elevii mănâncă la școală o masă caldă, îşi fac temele acolo, iar acasă se recreează și fac doar activități de relaxare.

Și după atâtea sacrificii din partea părinților și a unor copii care se luptă cu temele pentru a ajunge ceva în viață, în funcții înalte acced unii care nu pot face nici măcar dovada că au trecut un banal examen de bacalaureat.

Până una-alta, scoatem şi anul acesta de la "ciorap" banii strânşi pentru rechizite și sperăm că, într-o zi, învăţământul va fi și la noi gratuit, nu doar pe hârtie, ci și în realitate.

Citit 1220 ori Ultima modificare Vineri, 06 Septembrie 2024 15:23

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

  • postat de gushpi
    Duminică, 08 Septembrie 2024 20:53
    5.13.175.***
    Dragă Raluca, țin să te contrazic, de cel puțin 106 ani este un efort, pt părinți, să "țină" un copil la școală!
    Da, chiar și în timpul lu' caucescovici...
    0
    4
  • postat de eu
    Sâmbătă, 07 Septembrie 2024 09:31
    86.124.201.***
    În plus,dacă vine copilul cu temele nefăcute în mod repetat și profesorul sesizează o problemă,îți vine poliția la ușă,nene!Aia protecție a copilului,nu ce fac politrucii noștri mutați de la o instituție publică la alta,numai ca să rămână atârnați de salariu regesc și de partid.Vezi manon
    3
    11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.