Tablele inteligente nu reduc abandonul şcolar

Tablele inteligente nu reduc abandonul şcolar
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Odată cu reformele care s-au "abătut" asupra învățământului românesc, de la transformarea anului școlar clasic, cu trimestre, într-unul cu semestre și apoi cu module, de la desființarea tezelor și până digitalizarea tablelor clasice, pe care se scria cu creta și care se ștergeau cu buretele, tot învățământul s-a transformat într-un haos total.

Știu că despre aceste aspecte s-a tot discutat, fiecare cetățean în parte și-a spus părerea, avizată sau nu, însă nu pot să nu ating aici problemele acute cu care ne confruntăm noi, părinții cu copii la școală, într-o Românie care se vrea educată. Și o să fac referire în primul rând la dotarea majorității unităților de învățământ cu table inteligente. În primul rând acest lucru s-a făcut gratuit, prin fonduri guvernamentale obținute de școli. Însă haosul a început imediat ce acestea au fost montate în sălile de clasă. Așa cum era de așteptat, ele au devenit imediat obiecte de amuzament ale elevilor în pauze. Acestea oferă o serie de funcții avansate care permit profesorilor să conecteze cu ușurință laptopuri, tablete și smartphone-uri pentru a partaja conținut fără fir, făcând astfel mai dinamic și mai atrăgător procesul de învățământ. Însă, așa cum se poate bănui, ele au devenit, în scurt timp, jucării foarte scumpe pentru momentele când elevii nu sunt supravegheaţi. Degeaba dirigintele și profesorii au încercat prin toate mijloacele pe care le au la îndemână să îi determine pe elevi să nu le folosească în recreații, căci aceștia nu se pot abține să nu asculte muzică sau să nu se amuze folosindu-le.

S-ar spune că este un lucru benefic pentru învățământ, pentru că nici elevii și nici profesorii nu se mai murdăresc și nici nu mai inhalează praful de cretă, accesul la informații se face foarte ușor, lecţiile predate cu ajutorul tablei inteligente pot fi stocate în memoria acesteia și refolosite cu ușurință la alte ore, etc. Dar, dacă cineva crede că prin introducerea acestora și investirea unor sume colosale de bani în achiziționarea și montarea lor (fie ei și din fonduri europene) s-au rezolvat toate deficiențele sistemului de învățământ românesc, se înșală amarnic.

În timp ce toate eforturile guvernanților s-au îndreptat către dotări care să ia ochii, progresele pentru scăderea abandonului școlar, de exemplu, implementarea unor programe care să vină în sprijinul copiilor din familii defavorizate se mișcă în pas de melc. România se află încă pe locuri fruntașe în lume în ceea ce privește rata abandonului școlar, a monitorizării elevilor din familii vulnerabile și așa mai departe. Aceste probleme acute ne fac să ne simțim precum gospodina care mătură camera la suprafață, aruncând gunoiul sub preș. Sperăm că odată rezolvată problema tablelor smart, a digitalizării sistemului de notare și a introducerii cataloagelor electronice și a corectării digitalizate, se vor găsi resurse atât financiare, cât și umane pentru a identifica și diminua adevăratele carențe ale învățământului românesc.

Citit 1249 ori Ultima modificare Joi, 21 Noiembrie 2024 15:54

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

  • postat de florin
    Vineri, 22 Noiembrie 2024 10:46
    86.124.201.***
    Cei care tot proclama că dreapta a adus fericirea pe pămînt ar trebui sa vina și să ne spună cum de după 10 ani cu un președinte profesor ales de dreapta invatamintul arata dezastruos!Daca acum PSD și PNL vin să ne spună iar că salvarea invatamintului nu este programul Romania educata atunci........
    22
    6
  • postat de Un roman
    Vineri, 22 Noiembrie 2024 10:38
    89.46.12.***
    După '89 sistemul de învățământ a dispărut din ce în ce mai mult. Cred că se dorește să avem cât mai mulți analfabeți. Copiii și tinerii nu mai sunt atrași de școală pentru că nimeni nu își dă silința să-i ajute. Așa am ajuns țara cu cea mai mare rata de abandon școlar.
    1
    30
  • postat de Sociolog
    Vineri, 22 Noiembrie 2024 09:56
    5.2.150.***
    Aveți dreptate dar cine pricepe? Tehnicile și tehnologiile moderne sunt necesare și în învățământ dar nu până la suprimarea socializării fizice, a empatiei și a relațiilor cu natura. Dacă nu se va găsi un parcurs uman al tehnologizării, peste puțin timp, oamenii vor deveni roboți în carne și oase.
    0
    31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.