Dăm și noi ceva sau îl sun pe tata?

Dăm și noi ceva sau îl sun pe tata?
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

E timpul să ne civilizăm, ne spun instituțiile create special să ne călăuzească pe căile cinstei și corectitudinii în raport cu funcționarii și instituțiile statului. Nu mai poate fi contestat că această corupție este cancerul moral al unei societăți, care o poate distruge în cele mai adânci fibre.  Dar ceea ce pare să nu înțelegem nici acum, la 35 de ani de la Revoluție, este că un alt flagel ni s-a strecurat în ADN și devine și mai pervers, și mai periculos decât peșcheșul pe care îl vrem mort și îngropat.

Citește și Timpul lui „să dăm și noi ceva” trebuie să treacă

Știm cu toții că cererea și oferirea de atenții, denumite șpăgi sau mite, în accepțiunea legii, sunt practici în afara tuturor regulilor și că se pedepsesc. De la mita la medic, la atenția oferită la un ghișeu, birou sau alt funcționar care ne poate scuti de o neplăcere, scăpa de un necaz sau ne poate ajuta să rezolvăm una alta. Deși, ar fi în fișa postului să o o facă sau, uneori, i-ar depăși atribuțiile. ”Tradiția” ungerii rotițelor ne-a făcut să credem că omul, indiferent ce haină poartă, e mai amabil și mai competent când ”dăm și noi ceva”. Cumva motivați de realități vechi, când sărăcia dicta gradul de corectitudine, oamenii cred că astfel se apropie de cei de la care așteaptă serviciul cu titlul de favoare. În trei decenii şi jumătate de democrație, șpaga a evoluat de la pachetul de Kent la suta de euro, plicuri cu bani, servicii, contracte, favoruri. Peșcheșul e la alt nivel de evoluție, așa că e firesc să ne mai mirăm când auzim că în cutare loc sau un anume ”om”, nu a cerut nimic și și-a făcut treaba. Alte practici, de genul ”am dat că am vrut, dar nu mi-a cerut”, arată clar că o parte a binomului, aceea a beneficiarului serviciului, rămâne putredă, indiferent de efortul statului de a-și educa angajatul.

Rămânând în sfera mentalității, cultivarea acestei pseudo-puteri sau ”egalități de șansă” se face subtil și pervers și prjn alte mecanisme. Prin acea inducere în mentalitatea tinerelor generații a convingerii că prin forță și impunerea unui statut, uneori discutabil, se ”rezolvă treburile”. Așa s-a născut ”tu știi cine e tata”, secondat, uneori, de ”o să-l sun pe tata”. Replica, folosită frecvent tot mai des de copii aflați în ofsaid, dar convinși că autoritatea părintelui ar putea să-i ajute, a devenit ”imnul” unor generații învățate că ”se poate și altfel”. Din păcate, un imn dictat, paradoxal, de adulți, care ar trebui să traseze valori morale și să ridice standardele. Corupția sub forma șpăgii sau influenței este un cancer, iar manipularea prin intimidare tinde să devină o pandemie, pentru care nu există nici flagrant, și nici vaccin.

Citit 1480 ori Ultima modificare Luni, 16 Decembrie 2024 09:51

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de Un roman
    Luni, 16 Decembrie 2024 13:44
    185.19.167.***
    Mita este "garanția" lucrului bine făcut nu contează unde se dă. În alte țări, se plătește consultația. La noi este un obicei rămas de mult timp și va fi greu să fie oprit dar poate cândva vom scăpa.
    0
    14
  • postat de Gabriel
    Luni, 16 Decembrie 2024 11:04
    193.230.156.***
    Era interesant de precizat și care copii amenință cu tații. Cei cu tați în funcții înalte, sau cei cu tați bătăuși (interlopi etc.)? Sau ambele categorii?
    0
    16
  • postat de onestul
    Luni, 16 Decembrie 2024 08:15
    128.127.118.***
    Ca Oameni ,a recunoaste calitatea muncii unui om nu cred ca e greseala.asa vede omul că esti multumit sii apreciezi eforturile.Dar nu înainte .Ci dupa ce ai beneficiat de eforturile si priceperea lui.
    1
    18
  • postat de florin
    Luni, 16 Decembrie 2024 08:03
    46.97.169.***
    ,,manipularea prin intimidare tinde să devină o pandemie, pentru care nu există nici flagrant, și nici vaccin.,,Cine pe cine intimidează????
    16
    5

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.