Galaţiu-i fruncea!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Afară-i frig, în casă-i frig, deschid fereastra larg şi strig: îţi mulţumesc partid iubit că m-ai călit!”, era o poezioară nostimă la modă în iernile de dinainte de 1989. La fel cum era şi gluma aceea: „Locatarii de la parter sunt rugaţi să închidă geamurile, ca să nu răcească trecătorii!”.

Numiţi-mă nostalgică, dacă vreţi, dar toate aceste amintiri pline de umor negru mă răscolesc de când s-a făcut rece afară şi administraţia, partidele, numiţii şi aleşii discută, declară şi iar discută despre frigul pe care îl îndură gălăţenii locatari în cele 80.000 de apartamente şi copiii în şcoli şi licee. Cu toţii empatizează, rezonează, îşi frâng mâinile şi inimile de grija gălăţenilor mari şi mici, dar niciunul dintre ei nu poate simţi şi şti, pe propria piele… politică, frigul crunt care se lasă noaptea în apartamentele fără căldură ale gălăţenilor. N-au cum să ştie pentru că nu-i lasă căldurica plăcută degajată de propriile centrale de apartament. Chiar dacă unii dintre ei se jură că încă nu şi-au pornit centralele. Haida de! Populist sau nu, s-o spunem sincer: oamenii care ne decid căldura sau frigul din case nu sunt clienţii Apaterm. Şi nu e vina lor. Dar gălăţeanul care umblă prin casă înfofolit ca mumiile egiptene are senzaţia că cineva, nici nu mai contează cum îl cheamă, Apaterm, Electrocentrale, Romgaz, stă cu fundul pe robinetul magic care odată învârtit i-ar aduce căldura în calorifere. Şi nici de-al naibii nu-l roteşte.

Dacă e adevărat ce se spune, că suntem singurul oraş din ţară în care nu a pornit încă agentul termic prin calorifere, atunci, e clar, Galaţiu-i „fruncea”. Şi tot „fruncea” suntem şi dacă ne gândim că o mare campioană la haltere, multimedaliată cu aur în competiţii europene şi mondiale, Elena Andrieş, se antrenează în frigul cumplit al sălii. Şi tot „fruncea” suntem dacă ne gândim şi la micuţele gimnaste care, desculţe, în frigul sălii neîncălzite visează să se rotească în aer, la bârnă, sol şi paralele precum Ana Porgras.

Şi dacă discuţiile interminabile, ameninţările, umflările de muşchi politici nu ţin de cald, în frigul din apartamente, dragi gălăţeni, vă oferim noi câteva motive să vă fie cald măcar în suflete şi în inimi, dacă fizic mai aveţi nevoie de un palton. Motive pentru care Galaţiul cel posac, anost şi gri e cu adevărat fruncea!

Suntem "fruncea" la muzică. Venită din ţara play-back-ului muzical, politic şi artistic, o copilă precum Maria Crăciun a uimit o întreagă Italie cu vocea şi talentul ei. Hai să n-o mai dăm de gard şi să recunoaştem că nu-i deloc „de colo” ca într-o competiţie naţională de talia „Vocii României” emisiunea de la Pro Tv, să cânte trei gălăţence – Alexandra Penciu, Ana-Maria Fluturu şi Alina Toma - şi o tecuceancă – Andra Fănică! Şi să nu se facă de râs, să nu apară la secţiunea crime, violuri şi alte grozăvii, de la ora cinci după-masa, ci să pună ţara şi juriul de muzicieni pe două rânduri de admiraţie şi bucurie în faţa unor talente veritabile, a unor voci uimitoare şi a unor prezenţe scenice impecabile. 

Suntem "fruncea" şi la umor dacă ne gândim că dr. Nicolae Bacalbaşa a ajuns să fie nu doar protagonistul crescător de rating al ştirilor de la ora cinci, ci şi personaj parodiat de Mihai Bendeac în emisiunea de umor „În puii mei”.

Suntem "fruncea" şi la dans, amintindu-ne că o gălăţeancă, e drept, migrată la Timişoara, dansează cu latin-loverul Pepe la „Dansez pentru tine”.

Am fost „fruncea” şi la „Românii au talent”, unde o gălăţeancă plecată de nevoie în Italia, Medea Felina, şi un grup de copii şi tineri talentaţi din Tecuci, „Akikai”, au ajuns în marea finală!

Om fi noi oraşul roşu, oraşul gri, oraşul murdar sau trist, dar iată avem cu ce ne mândri la modul real, avem culoare şi farmec! Galaţiu-i fruncea! Dar să pornească şi căldura, vă rugăm.

Citit 1458 ori Ultima modificare Vineri, 28 Octombrie 2011 22:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.