Plătiţi pentru chiul

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, în ultima zi în care românii mai puteau să-şi încalţe maşinile cu cauciucuri legale pentru sezonul rece şi să se pună la adăpost în faţa unei eventuale zăpezi timpurii, gălăţenii dădeau buluc la vulcanizări şi magazine de SH-uri automobilistice, ca să facă rost de pneuri şi să le monteze pe maşini.
Până aici, nimic suspect, sunt oamenii precauţi, o fi încă soare, dar nici asta nu va ţine cât lumea. Interesant e însă că la toate vulcanizările perioada cea mai plină a zilei este cea cuprinsă între orele 9,00 şi 17,00, cu toate că, de regulă, programul este de la 7,00 la 22,00. Şi atunci stau şi mă întreb, cum Dumnezeu reuşesc gălăţenii să fie călare pe vulcanizări când ar trebui să se afle la slujbe? Şi-au luat toţi şoferii concediu ca să-şi pună la punct maşina pentru iarnă? Să fim serioşi, nu cred că e cazul. Mai degrabă, pe un sistem deja încetăţenit, trag o fugă de la serviciu.
Ori sunt bugetari şi se acoperă între ei, azi pleacă unul, mâine altul şi tot aşa, într-o săptămână şi-a aranjat ploile întregul birou, ori lucrează în domeniul privat şi rup o oră, două, într-o zi în care lipseşte şeful. În oricare dintre situaţii, un lucru e cert: atunci când stau cel puţin două ore la coadă la vulcanizare, nu lucrează. Şi sunt plătiţi pentru chiul. În ceea ce mă priveşte, am avut în casă, de copil, două exemple: pe mama, profesoară, care şi să fi vrut nu avea cum să tragă chiulul într-o epocă în care profesorii adunau şi porumbul din câmp, şi pe tata, cadru TESA în Combinat. La el, lucrurile erau şi mai clare: intrai în tură, erai bun intrat, putea să se prăbuşească totul în jur, mai devreme de opt ore nu ieşeai.
Aşadar, pentru mine conceptul „fugii„ de la serviciu ca să faci diverse comisioane, să plăteşti facturile, să iei copilul de la balet, să-ţi cumperi pantofi de la magazinul X în prima oră de reduceri este inexistent. Lucrez exact în perioada în care sunt deschise majoritatea firmelor şi instituţiilor de care publicul are nevoie.
Dacă aş locui singură, probabil ar trebui să plătesc pe cineva să-mi achite facturile şi să se ocupe de chestiunile administrative inerente. Dar nu mi-aş permite s-o fac din timpul de lucru. Şi nu neapărat pentru că m-ar urmări cineva cu boldul să-mi contabilizeze toate minutele de întârziere. Ci pur şi simplu pentru că mi-ar fi ruşine. În toată viaţa mea de elev, nu ştiu dacă am avut 40 de absenţe. Mai târziu, n-am lipsit de la serviciu decât când am fost bolnavă sau în concediul de odihnă regulamentar. Şi nu, nu sunt absurdă, există situaţii când, oameni suntem, oricine trebuie să poată pleca de urgenţă: când are cineva un accident, când se îmbolnăveşte un membru al familiei, în fine, pentru chestiuni serioase. Dar nu pentru schimbatul cauciucurilor. Asta se poate înainte de 9,00 sau după 17,00. Să ne mai mirăm că nu merge nimic în ţara asta?!

 

Citit 1411 ori Ultima modificare Luni, 31 Octombrie 2011 15:51

Mai multe din această categorie:

12 comentarii

 • postat de ionut
  Vineri, 04 Noiembrie 2011 21:37
  Te grabesti sa tragi concluzii pripite :)
  0
  0
  Raportează
 • postat de Unu
  Miercuri, 02 Noiembrie 2011 04:39
  Un articol bazat pe prejudecati.

  E foarte simplu raspunsul, toti cei ce au iesit sa isi puna anvelopele au bilete de invoire si nu sunt platiti pentru acele ore :).

  Ar trebui sa plecam asa cum o face si justitia de la prezumtia de nevinovatie:
  Toti au bilete de voie si toti nu sunt platiti pentru acele ore pana cand se dovedeste contrariul.

  Si in oras nu sunt atat de multi functionari publici :).

  Pentru eventualii curiosi:
  Nu, eu nu sunt un functionar public.
  Nu simpatizez functionarii :).
  0
  0
  Raportează
 • postat de mandea007
  Marți, 01 Noiembrie 2011 21:18
  Braeking-news: cica Guvernul planuieste sa introduca o noua lege, obligativitatea anvelopelor de primavara! Astept dezbateri pe ,,cestiune". Acuma nu ca eu n-am masina si merg cu transportul public, 40 ron/luna, cam cit o amenda pt parcare interzisa sau 7 litri de benzina cred, dar de mersul pe jos sau cu mijloacele de transport in comun nu ati auzit inca? Macar in perioada iernii. Sau aveti prea multi bani si n-aveti ce face cu ei? Pai si atunci unde-i criza? Soferii profesionisti, e de inteles, ies din ecuatie. Buenas noces popor roman!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Anca Spânu
  Marți, 01 Noiembrie 2011 19:25
  @S.P. - Am dorit numai sa clarific niste aspecte. Si da, bugetul de stat e format din taxele noastre, ale tuturor. Iar faptul ca unii chiulesc si pe banii lor nu scuza aspectul, dimpotriva. Ar trebui sa fim cu totii mai responsabili, sa respectam si munca, si pe cei ce muncesc.
  @ Gabi - am tot respectul pentru profesori, asa cum mentionam si in articol, mama mea este profesor. Se intelege de la sine ca nu la dvs. ma refeream, fiindca, desi sunteti platiti - sau mai bine zis neplatiti - de la buget, nu aveti program fix, precum functionarii, de exemplu si nici nu vad cum ati putea "fugi" din fata clasei neavand cine sa va acopere. Si nu, nu toti bugetarii trag chiului, dar cred ca si dumneavoastra, ca si mine, v-ati izbit macar o data in viata de indolenta unor functionari. SI daca, dintre ei, unii mai si fac alte lucruri in timpul serviciului, atunci situatia devine dezastruoasa.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gabi
  Marți, 01 Noiembrie 2011 16:23
  "Ori sunt bugetari şi se acoperă între ei, azi pleacă unul, mâine altul şi tot aşa..." Adica, in general, bugetarii trag matza de coada... Profesorii sunt tot bugetari (cel putin asa stiu eu). Sunt unul dintre acei profesori care nu au timp nici sa isi traga sufletul. Insa viata mea e o prioritate. Asa ca mi-as fi putut gasi timpul necesar sa schimb cauciucurile. Nu timpul a fost insa problema mea. Ghici ce?! Banii, stimata doamna. Nu cred ca prea multi bugetari s-au ingramadit la cozile de la vulcanizari. Mai bine faceati un sondaj sa vedeti ce profesii au persoanele de acolo si ati fi avut un material bine documentat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de S.P.
  Marți, 01 Noiembrie 2011 14:52
  Imi place ca ai raspuns singurelor pareri "contra" :)))
  Poate ar fi fost cazul sa le multumesti si celor "pro".... Asta, asa, ca sa fim CORECTI!
  Si apropo de corectitudine, bugetarii sunt platiti din abni de la BUGETUL DE STAT, la care contribuie toata lumea, INCLUSIV EI. Conceptii de genul "din banii mei esti platit" nu-ti fac onoare deloc.... tinand cont ca esti un jurnalist care se respecta si care este corect!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Anca Spânu
  Marți, 01 Noiembrie 2011 12:34
  @ S.P. - Dacă sunt bugetari şi "fug" din timpul programului ca să-şi rezolve chestiuni personale, atunci da, sunt plătiţi din banii mei şi ai dumneavoastră. Mie nu mi se pare corect, în ceea ce vă priveşte, dreptul la opinie vă aparţine. Eu nu am spus că toţi cei de la coadă erau chiulangii, ci doar m-am întrebat dacă şi-au luat toţi concediu pentru operaţiunea respectivă. O întrebare perfect legitimă, în condiţiile în care personalul de la vulcanizare a constatat aglomeraţia maximă în intervalul orar când oamenii sunt de regulă la serviciu.
  @ Milu - Nu e vorba de nicio confuzie, pur şi simplu, dacă astăzi ar fi nins, cauciucurile respective deveneau obligatorii. Practic, obligaţia decurge din două aspecte: intrarea în vigoare a legii,care s-a petrecut astăzi şi condiţiile meteo, care sunt greu de prezis.
  0
  0
  Raportează
 • postat de S.P.
  Marți, 01 Noiembrie 2011 11:14
  D-na/D-ra "ziarist", ai veleitati de recenzor, nu gluma! Din moment ce dintr-o privire ti-ai dat seama ca toti cei de la respectiva coada erau bugetari chiulangii. Mai ramanea sa spui ca toti erau platiti din banii tai! Sa-ti fie rusine! Nu esti jurnalist. Tot articolul suna mai mult a vaicareala de baba la coltul blocului. Unde iti este obiectivismul?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Milu
  Marți, 01 Noiembrie 2011 10:54
  Atentie la ce scrieti! Nu creati confuzii cu 'ultima zi legala'. E legal sa-ti pui anvelope de iarna si pe 15 ianuarie, atat timp cat nu mergi cu cele de vara pe zapada, polei sau gheata, ori daca folosesti alte dispozitive antiderapante precum lanturile.
  0
  0
  Raportează
 • postat de mary
  Marți, 01 Noiembrie 2011 10:29
  uneori nu va ganditi la clasa de jos, credeti ca toata lumea are bani, tu poti trai cu 700,00 lei pe luna? si eventual sa platesti o persoana pentru a-ti achita facturile.
  0
  0
  Raportează
 • postat de mary
  Marți, 01 Noiembrie 2011 10:24
  daca mi-as permite sa platesc o persoana ca sa-mi achite facturile ar fi bine, ,,,,dar si mai bine ar fi sa am bani pentru achitarea lor la data scadenta, felicitari pentru articol........
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nemuriciu din Basel
  Marți, 01 Noiembrie 2011 08:33
  Pai sunt toti inruditi.Bineinteles ca se acopera unii pe altii.Dar se uita cu invidie si mai indraznesc sa si visese sa traiasca ca"afara".Numai ca"afara" trebuie sa dea socotela pentru fiecare ora,iar scuzele sunt"inghitite"o data,adoua oara nu.Increderea se castiga foarte greu si se pierde foarte usor.
  A si mai au si cate doua trei masini ca na, snobismul e la rang de virtute.Se plimba cu masini mai scumpe decat in apartamentul in care locuiesc.Ca de investitii in educatia copiilor ce sa mai zic,e pe ultimul loc,se ocupa televiziunile si scoala,importanta e SUV-ul sau BMW-ul.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.