O țigară pentru crocodilul meu

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Povestea asta cu zecile de baxuri de țigări trecute ”la pachet” peste frontiera gălățeană mi-a adus aminte de vorba olandezilor cum că, România este țară frumoasă, păcat că e plină de corupție, iar Justiția dă în gropi. Ne-am supărat tare când am rămas cu ochii în soare la porțile spațiului Schengen, autoritățile s-au autovictimizat și au lăcrimat mai ceva decât crocodilii pentru ”nedreptatea ce s-a făcut poporului român”, dar pățanii precum cea de pe misterioasele dealuri ale Bereștiului ne aduc aminte că, fie și în parte, ne merităm soarta.

Toate tratatele constitutive ale Uniunii Europene, cu tratatele de aderare și Mecanismul de Cooperare și Verificare luate la un loc nu pot să facă mai mult decât prețul cu o treime mai mic al țigărilor moldovenești luate direct de la poarta Combinatului sau a Șantierului Naval. S-au băgat la frontiere milioane de euro în mașini, termoviziune, radare și alte minuni ale tehnicii, dar din păcate veriga slabă a rămas, cum s-ar spune, tot ”factorul uman”. În cazul noii ”Țigarete de Galați” se poate vorbi în cel mai bun caz de incompetență, dar pe scala gravității putem ajunge la infracțiuni în formă continuată și complicitate cu rețele transfrontalieră de crimă organizată.

Tentația este mare, când cu beneficiile dintr-un singur transport ilegal de țigări ”băieții deștepți” din contrabandă își pot ridica lejer o vilă cu piscină și mașină la scară. Până acum în plasa vigilenței autorităților nu au căzut decât țațele din piață, câte un ”cărăuș” căzut ca musca în lapte și mai rar adevărații mafioți din spatele unor astfel de combinații. Prin preajma alegerilor, anumiți miniștri de Interne vorbeau chiar de partide finanțate din contrabanda cu țigări, de afaceri de zeci de milioane construite pe corupție de ”gulerele albe” cu legături în cele mai înalte cercuri ale puterii, fie ea politică, juridică sau funcționărească.

După ce valul electoral a trecut, totul a fost dat uitării. Mai apoi, în pragul doritei aderări la spațiul Schengen s-au mai pus în scenă pe la frontiere niște arestări de operetă. Acum, după evenimentele de la Berești s-a creat iar un oarecare ”deranj”, dar gurile rele spun că și aici ar fi vorba mai degrabă de împărțirea scaunelor prin structurile Ministerului de Interne, decât de o acțiune care țintea contrabanda. Au trecut deja câteva zile de la interceptarea transportului ilegal de țigări, au fost declanșate chipurile și o serie de anchete, dar deocamdată nu am auzit să se fi descoperit vreo slăbiciune în paza frontierelor gălățene în particular, a frontierelor europene în general. Oriunde întrebi ți se răspunde sec: ”se fac cercetări”. Și uite așa, timpul trece, iar la frontiere pare că se așterne iar liniștea. Rufele murdare se spală în familie, iar țigările de contrabandă se vând în piață. La urma-urmei, ce ne trebuie nouă Schengen? Ce, ni s-a urât cu binele? Nu mai vrem vilă și mașină și țigări ieftine? Doar e superofertă!

Citit 2598 ori Ultima modificare Joi, 10 Noiembrie 2011 22:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.