Pe ţeavă, un faliment glorios

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Zilele trecute, cineva mi se plângea că, uite, gălăţenii nu sunt foarte preocupaţi de ce se întâmplă cu zona euro, cu criza datoriilor, de ce se va alege de UE… Nu zic, omul avea dreptate, este posibil să se ducă de râpă toată şandramaua europeană înainte ca noi să ne dăm seama ce se întâmplă. Pe de altă parte, despre ce vorbim?

Ce ne interesează pe noi construcţia europeană când suntem îngropaţi prin subsoluri şi orbecăim nu printre crizele sistemice comunitare, ci printre mai casnicele ţevi moştenite de la sistemul centralizat, cu tot Apatermul şi Electrocentralele mamei lor cu tot! Ce zonă euro, când nu ştim dacă mâine o să mai avem apă caldă sau căldură în casă? Şi asta din cauză că, să vezi minune, apa de la robinet sau din calorifere nu mai este incoloră, inodoră şi insipidă, nu se mai gestionează după regulile economice sau măcar termodinamice, ci are tente portocalii, roşii, albastre, mov, verzi, după chipul şi asemănarea „managerilor” cu patalama de partid, iar totul pute de politică prost înţeleasă, de presiuni şi orgolii vecine cu imbecilitatea.

În haznaua asta care ar trebui să ne ţină de cald intră, desigur, şi aleşii noştri locali, că doar ei sunt spiritele luminate chemate să vegheze la buna funcţionare a sistemului, a societăţilor din subordinea municipalităţii şi care ani şi ani de zile au stat şi s-au uitat cum vine falimentul pe ţeavă. Dar, la urma-urmei, despre ce faliment vorbim? Să nu credeţi că sistemul acesta „colmatat” de nesimţire, indiferenţă şi incompetenţă nu produce şi el… performanţă. Cel puţin pe hârtie, pe cifre chinuite din condei să pice bine. Aşa se explică faptul că o societate precum Apaterm a ajuns să figureze, în baza profitului declarat pe 2010… în Topul Firmelor realizat anul acesta de Camera de Comerţ!

Drept e că abia undeva pe locul opt, dar tot îţi vine să te cruceşti când, pe „Industrie”, Apatermul este devansat ca profit doar de Şantierul Naval şi reuşeşte să iasă în faţa unor societăţi care trag din greu, precum fabrica de ulei! Mai departe, ca o societate fără concurenţă ce se respectă, în acelaşi Top, Apatermul a ieşit şi pe… locul întâi la secţiunea „Furnizare de abur şi aer condiţionat – Întreprinderi mari”! Uite aşa ne-am ales la Galaţi cu un faliment glorios, cu felicitări şi diplomă la scenă deschisă. Că asta nu o să ne ţină de cald este altă poveste, dar nu la noi se spune că nu e dracul chiar atât de negru? Poate nici iarna nu va fi chiar atât de grea! Ba, mai ştii, poate, aşa cum pe timpuri unii se gândeau să facă aur din eter, şi aleşii şi managerii noştri au descoperit vreo alchimie politică prin care falimentul să ne ţină de cald. Vă daţi seama ce forţă extraordinară ar fi asta? Asemenea oameni, ce-şi pot dovedi şi cu diplome capacităţile, ar putea să rezolve falimentul Greciei şi criza din zona euro cât ai zice Apaterm! De ce să ne batem capul cu criza, lăsaţi-o să stea aici, abia ne mai dezmorţim puţin!

Citit 1219 ori Ultima modificare Joi, 24 Noiembrie 2011 22:57

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.