De la gumari la Apple

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Pentru cei ce aşteptau de câteva decenii venirea americanilor dorinţa a devenit, măcar în parte, realitate. Nu ne referim aici la baza oltenească de la Deveselu, ci la ultimele evoluţii de pe Bursa de Valori Bucureşti. Când spui America spui Coca – Cola, Apple, Intel, Visa, branduri cu care visul tuturor posibilităţilor se identifică în mentalul colectiv. Pentru unii veniţi de pe tărâmul unde mărcile naţionale erau Cico, Eugenia şi Gumarii de Drăgăşani, brandurile americane semănau cândva cu mirajele din filmele hollywoodiene.

Ceva mai târziu, din cutiile de Coca – Cola ne-am făcut suporturi de creioane şi asta numai aşa, pentru a mai menţine puţin vraja visului de peste Ocean. Astăzi am devenit mai pretenţioşi. În două decenii de economie originală de piaţă ne-am potolit setea şi curiozitatea de Coca – Cola, ba am început să-i căutăm şi E-uri în papură. Dar cu sau fără controverse vizavi de produsul în sine, toată lumea este de acord că, orice s-ar spune, Coca-Cola este o mega-afacere, una la care noi, ca proaspeţi capitalişti aspiranţi, putem visa. Unde mai pui că viaţa merge înainte şi toată lumea îşi doreşte azi un card bancar mai flexibil sau un smartphone nou până nu apare mâine unul şi mai nou…

Bani, bani, bani, grămezi de bani, afaceri în stil mare, în stil american! Şi uite, de ieri, toate mărcile astea tari sunt şi la noi, la Bursa de Valori Bucureşti! Dacă până acum vreo câţiva ani ţipa lumea în stradă „nu ne vindem ţara”, iată că mai nou putem cumpără noi o bucăţică din America, să deţinem acţiuni dintr-o afacere americană, să fim capitalişti cu rude în liga mare a Bursei din New-York! Ce-i drept, cine i-a aşteptat pe americani poate acum să se bucure… dacă are buzunarele cel puţin la fel de pline ca ei.

Asta pentru că visul bursier american e destul de costisitor. De exemplu, o acţiune Apple ajunge la vreo 2.100 lei, adică aproape cât un iPhone! Dar traderii sunt optimişti. Aşa cum s-au găsit clienţi pentru iPhone se vor găsi clienţi şi pentru marele Apple! Desigur, cum nici iPhone-ul nu-i pentru toată lumea, nici acţiunile la firmele americane nu vor fi pentru toată lumea. În traiul nostru de zi cu zi, în aproape 70 la sută din veniturile unei familii se duc în medie pe alimente şi utilităţi, vreo 16 la sută pe taxe şi impozite, rămâne foarte puţin loc pentru investiţii, mai exact de doar vreo… 0,4 la sută.

Dar să nu ne pierdem speranţa. La urma-urmei, acel 0,4 la sută este mai mic decât procentul din veniturile românilor care se duce pe băutură şi ţigări. Cine ştie, poate ne vom dori un trai mai sănătos şi vom investi pe bursă, vom miza pe Apple şi Coca-Cola sau vom avea o bucăţică din compania care produce procesoarele calculatoarelor de lângă noi. Poate vom învăţa să facem afaceri în stil american, poate că bursa de la Bucureşti va semăna mai mult cu bursa din New-York. Şi, nu în ultimul rând, urmărind bursa, poate că vom învăţa să fim mai atenţi la ce se întâmplă în jurul nostru şi nu vom mai „dormi liniştiţi când alţii lucrează pentru noi”.

Citit 1136 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Aprilie 2012 19:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.