Cum se măsoară corupţia în secunde

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Răsfoind dosarul Boldea (nu-i aşa că vă era dor de acest subiect?) am constatat un lucru care m-a pus serios pe gânduri: distanţa dintre integritate şi corupţie este uneori atât de mică, încât aproape că n-o mai poţi distinge. Uite, de aia nu-i aşa de uşor să fii procuror, judecător sau jurnalist! E nevoie, de multe ori, să alegi albul de negru, binele de rău, grâul de neghină, fără a avea la îndemână instrumente de măsură foarte precise.

În esenţă, totul ar putea fi o chestiune de secunde, dat fiind că nu ştiu să se fi inventat, cel puţin deocamdată, o unitate de măsură pentru corupţie. Sau pentru cinste. Mai mult decât atât, ambii termeni nici măcar nu suportă grade de comparaţie, deoarece intră într-o categorie ireductibilă: ori una, ori alta. Nu poţi să socoţi un corupt ca fiind mai corupt decât altul şi nici un cinstit mai cinstit decât un alt cinstit.

Cum spuneam, în dosarul în care deputatul-avocat Mihail Boldea este acuzat de către procurori de o groază de infracţiuni, am descoperit cât de subţire este graniţa dintre cinste şi necinste. M-au „ajutat” să fac asta patru notari din Galaţi citaţi de procurori în dosar în calitate de martori. Deocamdată martori, aş adăuga, dat fiind că am convingerea că măcar unul dintre aceşti notari va ajunge în boxa acuzaţilor. Nu spun cine. O să aflaţi curând.

Lucru sigur, pentru moment, este că în faţa unor acte false prezentate de gruparea Boldea, notarii s-au despărţit în tabere distincte, de parcă ar fi fost apele Mării Roşii sub puterea toiagului patriarhului Moise. Unii au legalizat cu promptitudine actele dubioase, fără să se mai deranjeze să verifice autenticitatea lor (verificare pe care ar fi trebuit să o facă, dacă ne uităm în legile care reglementează profesia de notar public), alţii au refuzat legalizarea şi i-au sesizat pe oamenii legii. Au dat alarma, iar de aici a început tot acest scandal halucinant.

Din această perspectivă, ştiţi ce distanţă este între integritate şi corupţie? O secundă! Maximum două. Atât i-a trebuit fiecăruia dintre notarii implicaţi în acest dosar, pe cât de complicat, pe atât de revoltător, să decidă dacă „se bagă în combinaţie” cu infractorii sau dacă îşi păstrează demnitatea. Pentru cei care au acceptat pactul cu Boldea, secunda aceea este fatidică, pentru ceilalţi poate fi un apogeu al carierei lor. Secunda de aur.

Însă notarii publici implicaţi în cazul Boldea sunt doar faţa văzută a aisbergului. Sub oglinda apei – adică încă invizibile opiniei publice – se află zeci de alte persoane cu funcţii publice, care au ales, în acea secundă cumplită a deciziei, să fie de o parte sau de alta a baricadei. De o parte sau de alta a legii.

Cel puţin deocamdată, complicii încă nu au fost aruncaţi de anchetatori în groapa cu lei. Însă nu avem nici ce a mai mică îndoială că acest lucru se va întâmpla, mai devreme sau mai târziu.

Unii mai au încă, acum, în ceasul a doisprezecelea, şansa de a se reabilita. Moral, căci penal e un pic mai complicat. Se impun câteva demisii de onoare, prin toate instituţiile statului pe unde au trecut, ca sabia prin varză, falsurile grosolane ale clanului Boldea. Procurorii vă bat în uşă. Răspundeţi pentru faptele voastre!

Citit 1727 ori Ultima modificare Marți, 17 Aprilie 2012 20:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.