Campanie… promisiuni cu apă rece

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Încinşi după o noapte lungă de numărat aprig voturi, de socoteli paralele, de presupus şi estimat cine va fi primarul Galaţiului pentru următorii patru ani, pe 11 iunie ne vom trezi la realitate şi vom începe duşurile reci. La propriu şi la figurat.

Primii care vor avea parte de „răcoroasa deşteptare” vor fi gălăţenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire şi apă caldă din Micro 18, 19, 20 şi parţial 21. După o săptămână de „exersat” vine, săptămânal, rândul altor şi altor gălăţeni, pe cartiere, ca să nu se supere nimeni. Numai bine, în 20 de zile, pe lege, cât trece de la alegeri şi până când se constituie noul Consiliu Local şi aleşii jură pentru Galaţi cum au jurat şi cei dinaintea lor, vom fi fost deja răcoriţi la minte şi la trup, antrenaţi cu duşurile reci.

Nu-i vorbă, ne-am obişnuit. A intrat deja, în a doua noastră natură ca în fiecare vară, spălatul cu apa călâie care curge de la robinetul de apă (teoretic) rece, sau la lighean, cu apă încălzită pe aragaz, în recipientele de menaj consacrate în acest scop. Fireşte, vor exista şi consecinţe. În mijloacele de transport în comun va duhni mai abitir decât miroase acum, când apa caldă e (pe undeva) pe ţeavă iar unii gălăţeni chiar o folosesc mai des decât o dată pe săptămână când, potrivit tradiţiei moştenite din moşi strămoşi, „tot omul se spală”. Dar şi aici e un avantaj, dacă inspiri de câteva ori adânc mirosul pătrunzător de trup uman nespălat, îţi cade singur părul din nas, nu trebuie să mai dai bani la cosmetică.

Las’ că-i bine! Apa rece, spune chiar nenea doctorul nu numai Cătălin Botezatu, face bine la ten, te menţine proaspăt, viguros şi tânăr şi, mai important, îţi păstrează mintea ascuţită. Bine pregătită să facă faţă duşului rece al realităţii. Pentru că, nu-i aşa, după o lună va fi trecut campania electorală, se va fi împărţit noul caşcaval – adică funcţiile, viceprimăriile, preşedinţiile, secretariatele de comisii – se vor fi făcut negocieri sângeroase şi trocuri politice, e timpul ca stimaţii aleşi să se apuce de treabă. Asta dacă nu cumva, osteniţi de bătălii politice, nu vor începe munca în folosul Galaţiului, ca tot omul, cu o mică pauză. Un concediu de relaxare, că doar nu dau turcii! Mai bine ne ducem noi la ei, în vacanţă ieftină şi frumoasă.

Ca să n-o mai lungesc, până acum am înotat, ne-am bălăcit, am făcut pluta într-o baie aromat-călduţă de proiecte, angajamente şi obiective pentru Galaţi. Au dat realmente în clocot agendele publice, programele electorale, strategiile de dezvoltare şi toate celelalte promisiuni ambalate în limbaj de lemn sau european, în romgleză. Eh, între timp, după vreo lună - două se vor mai fi răcit, pentru că şi focul electoral în care au ars candidaţii s-a stins. Proiectele se vor mai dezumfla, pondera, amâna pentru că, nu-i aşa?, de vină e greaua moştenire, nu sunt bani, sunt vremuri grele şi tot aşa… Doar asta s-a dovedit până acum campania electorală: promisiuni… cu apă rece, ca să nu folosesc expresia noastră tradiţională: „turkish delight” (adică rahat, desertul turcesc) cu apă rece. Înainte de a ne apuca pe toţi răcorile, ţineţi cont însă că pe 10 iunie, când încă va mai fi apă caldă dumneavoastră sunteţi „sultanii”! Votaţi ca să ştiţi ce-o să primiţi în următorii patru ani. Cu sau fără apă rece.

Citit 1243 ori Ultima modificare Marți, 05 Iunie 2012 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.