Vezi aici medicamentele uzuale care ne dăunează

Vezi aici medicamentele uzuale care ne dăunează
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

  • Supradozele afectează stomacul și ficatul * Unele substanţe pot da dependență
De foarte multe ori, luăm medicamentele banale fără să ne gândim că ar putea fi periculoase. Situația însă nu e chiar atât de simplă, pentru că acestea au efecte secundare ca orice alt medicament, iar supradozele pot fi letale. Chiar dacă pe moment durerea sau disconfortul dispare, nu trebuie să ne facem un obicei din a înghiți drajeuri de capul nostru. Cel mai important lucru este să nu luăm medicamente „după ureche” și să consultăm medicul.

Paracetamolul, în orice casă

Paracetamolul este primul medicament la care recurgem atunci când strănutăm, ne curge puțin nasul sau ne doare capul, fiind nelipsit în casa fiecăruia dintre noi. Supradoza de paracetamol este cea mai des întâlnită cauză a insuficienței hepatice, având drept simptome dureri abdominale, vărsături și icter.

Pastilele pentru stomac pot da dependenţă

Alte medicamente pe care mulţi le înghit fără recomandarea medicului sunt inhibitorii pompei de protoni, unde se încadrează medicamentele pentru ulcer (Omez, Omeran sau Lanzap). De asemenea, acestea reprezintă şi primul ajutor în cazul arsurilor gastrice. Puțini știu însă că aceste substanțe pot da dependență în doar câteva săptămâni și pot împiedica absorbția mineralelor și a vitaminelor.

Şi antiinflamatoarele sunt prezente în fiecare casă. Puţini ştiu însă, că deşi sunt eficiente în cazul durerilor și al răcelii, dozele mari, administrate pe o perioadă lungă de timp, pot afecta stomacul. Aceasta este a doua cauză ca frecvență a ulcerului gastric. Totodată, folosirea lor în exces poate dăuna inimii și rinichilor.

Citit 10054 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Iulie 2012 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.