„Ţara te vrea prost”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Parcă şi azi îi aud pe unii, înainte/după Revoluţie, cum spuneau: „’Tu-le mama lor de capitalişti putrezi, degeaba au ei, bă, Coca-Cola, şi blugi, şi adidaşi, că noi bem Cico, da’ suntem mai deştepţi ca americanii, că la noi se face şcoală, nu glumă, nu suntem tâmpiţi ca ăia din Oklahoma!” Ei bine, după două decenii de educaţie capitalistă originală multilateral degenerată s-a spulberat şi acest mit. Rezultatele definitive ale recensământului din 2011 o dovedesc statistic, matematic, social-politic, demografic şi cum mai doriţi dumneavoastră: suntem, pe jumătate, idioţi cu acte în regulă! Adică, dacă e să ne uităm strict la noi în curte, jumătate dintre gălăţeni n-au apucat să treacă nici măcar de studiile gimnaziale! Şi asta nu se întâmplă pe vremea iobăgiei, chit că nici azi nu ducem lipsă de „baroni”, ci în epoca internetului şi a „satului global”!

S-ar răsuci, săracul, Spiru Haret în mormânt să vadă ce re/involuţie am fost în stare să facem în Educaţie! Peste 8.000 de analfabeţi numai în judeţul Galaţi! Ne-am folosit de libertate nu pentru a descoperi, poate, valori morale sau umane mai înalte, ci doar ca să ne manelizăm, să ne uităm la telenovelele cu Suleiman şi să… votăm. Pentru că, da, această mare masă de idioţi în care avem tendinţa să ne transformăm e o bună masă de manevră. Asta pentru că pur şi simplu lipsa de educaţie înseamnă sărăcie, sărăcia te duce în zona dependenţei de ajutoarele sociale, iar cine are pâinea şi cuţitul are şi puterea! „Ţara te vrea prost!” - să te înregimenteze în „armata capetelor seci”, „a celor supuşi faţă de cei sus puşi”, a celor care poate că nu muncesc, dar cel puţin nici nu gândesc!

Şi, dacă tot veni vorba de educaţie prin telenovele, iată că avem una şi la bacalaureat. Nu una cu Eminescu şi Veronica Micle – Doamne fereşte! – ci una cu şpăgi pentru copiat, cu profa’ săltată cu tot elevi şi dusă pe sus la Parchet, la Poliţie, la Guvern şi la ştirile de la ora cinci. Avem circ pe toate drumurile, chit că nu prea ne ajunge pâinea şi doar nebunul acela din Iaşi, scăpat de la Socola,  nu a realizat, săracul, că sistemul de învăţământ a fost demult aruncat în aer de „reformele” de tot felul care i-au zăpăcit de cap şi pe elevi, şi pe părinţi, şi pe profesori.

Să ne mai mire în aceste condiţii că ne fug elitele din ţară, că tinerii care mai reuşesc să-şi ţină capul pe umeri pleacă pe la universităţile străine şi nici prin gând nu le mai trece să se întoarcă pe plaiurile Mioriţei? La ce să se întoarcă? La politicienii hrăpăreţi şi corupţi până în măduva oaselor, la instituţiile căpuşate de „managerii” numiţi pe baza carnetului de partid, la dobitocii care înjură aiurea în tramvai? Ne-am dorit libertate, şi ce-am ales să fim? Ce valoare mai au pentru noi integritatea, profesionalismul, loialitatea, sinceritatea? Câte „parale” mai fac ele în ochii noştri? Nu prea multe, din păcate, iar asta ne face mai săraci, mai goi la minte şi suflet, mai mărunţi şi insignifianţi. Vi se pare că mai mult de atât nu putem degenera? Nu vă grăbiţi să vă pronunţaţi. Aşteptaţi recensământul viitor. Tare îmi e că vom fi mai proşti, dar nici măcar mai mulţi!

Citit 2898 ori Ultima modificare Marți, 09 Iulie 2013 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.