Coşmarul vecinilor nepotriviţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe modelul folosit la Constanţa de Radu Mazăre, Primăria Galaţi se pregăteşte să construiască un cartier social, unde să existe, pe lângă blocuri de garsoniere, clădiri care să adăpostească instituţii de importanţă pentru comunitatea respectivă, cum ar fi Cantina de Ajutor Social. Dincolo de utilitatea indubitabilă a proiectului - există circa 5.000 de cereri de locuinţe neonorate la nivelul oraşului nostru dintre care măcar o parte ar putea fi astfel rezolvate - dincolo de nevoia clară de a găsi soluţii pentru persoanele evacuate din casele naţionalizate, dar şi pentru cele care locuiesc acum cu chirie în clădiri de patrimoniu care necesită reabilitare, există câteva aspecte care trebuie luate în calcul.

Beneficiarii locuinţelor sociale sunt de mai multe categorii, iar în mod normal, pentru o convieţuire adecvată şi pentru o calitate a vieţii cât mai bună posibil, ar trebui ţinut cont, la alocarea locuinţelor, de natura specială a fiecărei categorii de beneficiari. Conform legii, pot primi o locuinţă socială tinerii cu vârsta până în 35 de ani, avantaj având cei căsătoriţi şi cu unul, doi copii, tinerii de peste 18 ani proveniţi din instituţii de ocrotire socială, invalizii de grad I şi II, persoanele cu handicap, pen­sio­narii, veteranii şi văduvele de război, revoluţionarii, foştii deţinuţi politici etc.

Din punctul meu de vedere, a pune în acelaşi bloc măcar câte doi beneficiari din fiecare dintre aceste categorii, aşa cum s-a întâmplat până acum la Galaţi în cazul ANL-urilor, este o alegere cel puţin nefericită. După cum deja se ştie, tehnologia folosită până acum în cazul pereţilor interiori ai acestor blocuri pune locatarii în postura deloc de invidiat de a-şi asculta unii altora până şi pârţurile, să mă scuze delicaţii. Nici vorbă de intimitate în propria casă, nici vorbă de confort. Şi e normal, până la urmă, ca, în funcţie de preocupări, de vârstă, de starea de sănătate etc interesele oamenilor să difere. Într-un fel vor trăi tinerii între 18 şi 35 de ani, altfel vârstnicii sau cei invalizi. Oare e chiar atât de greu, când faci repartiţia, să te gândeşti să pui, pe un tronson de bloc familiile cu copii, de exemplu, şi pe celălalt tinerii fără copii, care probabil vor mai asculta şi o muzică, vor mai face şi o petrecere, nerespectând mereu programul de somn al celor mici? Sau e atât de greu să construieşti, pentru beneficiarii cu handicap, locuinţe doar cu parter sau cu lift pentru etajele superioare şi fără praguri între camere, chestiune utilă atât celor care se deplasează în cărucior, cât şi nevăzătorilor? Când noi n-avem suficiente case pentru toţi cei care el solicită, astea sunt mofturi, veţi spune. Poate. Dar cheia unei asistenţe sociale performante este adaptarea la nevoile asistaţilor, iar viaţa la bloc şi la grămadă este şi aşa destul de dificilă. Dacă îţi cumperi un apartament, poţi alege singur genul de vecini pe care vrei să-i ai. Poţi să verifici cine are datorii la întreţinere, poţi să vezi dacă scara e bine întreţinută, poţi să faci trei vizite sau mai multe, în diferite momente ale zilei şi ale săptămânii, până să te decizi să cumperi. Când eşti chiriaş în regim privat, iarăşi, poţi alege. Dar când îţi dă Primăria casă, nu. De aceea poate că n-ar strica să se gândească administratorii proiectului la beneficiari încă dinainte de a începe să construiască. Zic, nu dau cu parul.

Citit 1653 ori Ultima modificare Luni, 08 Iulie 2013 19:35

3 comentarii

 • postat de O galateanca
  Marți, 09 Iulie 2013 16:19
  este o vorba: de ce nu duci gunoiul, Bula? Astept sa vina primarul sa-l duca!!!!!!!!!!! Asa e si acum, de ce ar trebui primarul sa faca curatenie in blocurile proprietate personala? El a dat facilitatea la impozitul pe cladiri pentru cei care fac curatenie, in anul urmator nu se mai plateste impozitul daca se depun declaratii si se face curatenie prin firma autorizata!!!!!!!!!!! Se uita mereu ca e in puterea noastra sa locuim intr-un oras curat si civilizat, doar sa vrem. Ar trebui sa mai iesim la munca patriotica cum era pe vremuri, la sapat in gradina, la plantat flori, asta da anunt facut de Primarie, nu ca cel: la stropitoare!!!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de claudiu
  Marți, 09 Iulie 2013 09:32
  @ Radu de Galati - sigur n-ai vreo 50 de apartamente de vinzare?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu de Galati
  Marți, 09 Iulie 2013 04:37
  Cand am inceput acest comentariu aveam intentia sa insult pe cineva, m-am oprit si am sa incerc sa comentez la Subiect stiind ca nu multi ve-ti intelege ce vreau sa zic.
  Aceasta veste "buna" nu este alta ceva decat sa va zica unii cat de destepti sunteti si cat de mandri trebuie sa fiti ca traiti intr-un oras in care ai smecheri va prosteste pe fata.
  In Galati sunt cam 25% din apartamente de vanzare si inca alte 10-15% goale , al caror proprietari asteapta sa le mai creasca pretul pentru a le vinde.
  Vin insa fostii securisti si vor sa mai faca un ban din banii publici, iar lingaii din primarie spera sa mulga si ei cate ceva din contructia acestor ghetouri.
  Absurd de Galati, adica bani aruncati in buzunarile fostilor tovarasi actualii prosperi oameni de afaceri galateni.
  Daca aceeasi suma de bani ar fi folosita pentru achizitionarea unor apartamente in blocurile existente si integrarea tinerilor sau a noilor chiriasi in comunitate amestecandui cu asa zisii oameni gospodari, situatia ar fi alta. Impartirea in getouri a populatiei si condamnarea unor tineri la o viata patata inca de la inceput, va produce cu adevarat generatia manelistilor. Integrarea acestor tineri in comunitate nu se face punandule stampila pe frunte sau leditimatia in piept, astfel populatia Galatiului va avea un grup de familii defavorizate ce intodeauna ne va trage in jos. Acesti tineri defavorizati nu trebuiesc incurajati sa-si traiasca viata printre gunoaie sau la cantina saracilor care ar fi fost condamnata pe vremea lui Ceausescu. Acesti oameni fie ei si de la casa copilului trebuiesc incurajati sa munceasca si sa se comporte ca niste oameni civilizati prin exemplul vecinilor si prin respectarea legii.
  Doamna ziarista ne spune ca scarile unor blocuri nu prea arata cum ar dori dansa si eu am sa va zic ca TOATE scarile din blocuriile Galatene arata sub orice critica si asta tot datorita Primariei. Ia sa vedem niste avertismente conform legilor in vigoare si apoi niste amenzi serioase, niste apartamente scoase la vanzare si sa vedeti cum oamenii se vor civiliza. Clasa asupripoare va lasa sa traiti in mizeria in care sunteti ca sa va abureasca si sa le platiti darile la timp ca ei sa-si mai poata construi cate o casa in strainatate ca Dumitru Niciolae sau alti fosti sarmani de bugetari prin Primarie.
  Oare cu banii investiti in blocuri noi sau "noul cartier" cate apartamente pot fi cumparate maine in "vechiul Galati" ?
  De ce oare doamna ziarista nu ne zice si cati bani vor fi investiti in viata luminoasa din noul cartier cu o cantina in mijloc ? sau cate vile se vor construi ca cele de pe faleza pentru alesii poporului si cate spagi se vor mai da?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.