Balada Meşterului Dorel

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe Dunăre-n Jos, pe un mal frumos, Stan primarul trece, cu tovarăşi zece: nouă directori generali, ingineri, economişti, jurişti, şi-un city-manager zece, care-i şi întrece. Merg cu toţi pe cale, să aleagă-n vale, loc de Primărie, şi de pomenire. Iată cum mergea, că-n drum ajungea, pe-un biet Bacalbaş, la tv doinaş, şi cum îl vedea, Marius Stan zicea: „Mândre Bacalbaş, la tv doinaş, pe Dunăre-n sus, în Moldva te-ai dus, pe Dunăre-n jos, la Bruxelles ai fost. Nu cumva ai văzut, pe unde-ai trecut un zid părăsit şi neisprăvit, câinii cum îl văd la el se reped şi latr-a pustiu şi urlă a morţiu?”.

Ce, aţi recunoscut sediul viitoarei noastre Primării – scheletul din coasta Prefecturii pe care preşedintele Consiliului Judeţului, Nicolae Bacalbaşa, i l-a dat de suflet municipalităţii? Jur că nu la Sala Aplaudacilor s-a referit creatorul anonim şi colectiv al baladei "Mănăstirea Argeşului" pe care am îndrăznit s-o parodiez. Dar nu cu rea-credinţă, ori băşcălie, ci de dor de Manole!

Manole, Manole, meştere Manole, prin ce Italii, Spanii sau Belgii oi fi emigrat tu să munceşti în construcţii, şi ne-ai lăsat cu alde Dorel nepriceputu’? Că dacă erai tu pe şantier, nici calfă nu l-ai fi luat!

Săracu’ Meşterul Manole! Şi-ar pune mâinile-n cap de-ar da ochii cu şantierele Galaţiului. Grădina Publică – închisă şi neterminată, Rizerul – neterminat cu pârloagă în mijloc, Parcul Viva – închis şi abandonat, parcarea de tiruri înţepenită-n loc, Sala Sporturilor – uitată-n lucrări şi de Dumnezeu însuşi şi de Compania Naţională de Investiţii… Bine că măcar se termină vânzoleala de pe Oţelarilor – Asachi.

Acum adevărat este, că nu-i numai vina constructorilor! Da' parcă şi proiectele de modernizare şi reabilitate, tot Dorel le-a „gândit”. Dacă-ţi trebuie minte ca să stabileşti că pe Traian întinzi bine asfalt proaspăt şi laşi să crape conductele alea vechi şi ruginite de dedesubt, ca să ai pe urmă ce sparge! Ori că apele pluviale din Rizer n-au decât să se scurgă-n Grădina Publică, abia faci economie la irigaţii! Cât despre groapa de la Elice, aia ar trebui să fie deja marcă înregistrată Dorel de Galaţi.

Nu îndrăznesc să spun că Dorel munceşte doar la o firmă anume. Dorel e peste tot, de parcă i-a puit personal pe mai toţi constructorii din Galaţi. Şi-a mai plantat vreo doi-trei şi pe la Primărie, să aibă cine face caietele de sarcini ale lucrărilor scoase la licitaţie pe SEAP. Cum altfel, decât numai bune ca să poată fi contestate, vreme nouă luni ca la străbuni. Asta în cel mai fericit caz. Că mai repede se face un prunc decât se termină o procedură de contractare. Şi bat pariu pe cât vreţi voi că dacă la o licitaţie ar veni Meşterul Manole şi Meşterul Dorel, fix Dorel ar câştiga!

Şi iar îmi zboară gândul la balada populară. Meşterul Manole îşi zidea soţioara în temelia monastirii. Pe noi, Dorel ne îngroapă de vii în construcţiile neterminate de ani de zile. Şi ca să nu credeţi că am scris doar ca să plâng de jalea lui Dorel şi de dorul meşterului Manole, iaca şi soluţie: schelele să strice, scări să le ridice, iar pe cei zidari şi Dorei mai mari să mi-i părăsească, ca să să putrezească, colo pe grindiş, sus pe coperiş. Ce ziceţi domn primar?

Citit 1529 ori Ultima modificare Vineri, 26 Iulie 2013 19:31

6 comentarii

 • postat de nicos88ro
  Duminică, 28 Iulie 2013 20:14
  5.13.146.***
  Articol MESERIE Bravo VIATA LIBERA . Opinia publica din Galati este asa cum o stim, nu va ramane decat sa va respectati ca ziaristi . Si Eminescu s-a respectat , a murit sarac ,asta e , poate si voi la fel.....
  0
  0
  Raportează
 • postat de alfi
  Duminică, 28 Iulie 2013 20:01
  79.116.107.***
  Pentru Anca Melinte:
  -mare adevar graiesti
  meseriasii buni sunt prin Anglii,Frante,Italii,iar ce a ramas,sunt platiti prost,deci fac lucrari proaste.
  0
  0
  Raportează
 • postat de CLI
  Duminică, 28 Iulie 2013 14:49
  5.13.155.***
  Pentru @Dan , nu stiu cine s-a kk-t pe el , eu in orice caz nu am injurat pe nimeni . Constat ca dintre toate publicatiile care admit si apeleaza la comentarii din partea cititorilor , VL este singura care afiseaza ID-ul ,atata tot . Zau ca nu stii ce inseamna persecutat ,eu stiu sigur si am aflat si din ditamai dosarul de la CNSAS . Sper sa nu afli ce inseamna perecutia regimului ,deocamdata s-a inceput cu interceptarea telefoanelor , acum si cu afisarea ID-ului si cine o sti daca nu o fi mai rau ca inainte de '89. Zau ca ar fi mare pacat.....................Asa ca te citez :'.. nu te mai kk pe tine" unde ai vazut ca injur pe cineva ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de dan
  Duminică, 28 Iulie 2013 10:57
  79.116.104.***
  Ce-ți mai place sa te crezi persecutat și oprimat.
  Toate site-urile din lumea asta au REGULI care trebuie respectate. Nu le respecti, nu ti se valideaza comentariul!
  Daca vrei sa injuri cit te tine caracterul, fa-ti, nene, un blog! Aici, respecta regulile si nu te mai kk pe tine!
  0
  0
  Raportează
 • postat de CLI
  Duminică, 28 Iulie 2013 03:41
  5.13.155.***
  Am inteles ca s-a inteles si comentariul mi l-ati sters . Traiasca intoarcerea la "VIATA NOUA" , adio "VIATA LIBERA" . In staful acestui cotidian sunt mai multi revolutionari cu patalama (sau ar fi trebuit sa scriu cu "revolutionari") ce se intampla oare ? Pe cine deranjeaza comentatorii ? Hai stergeti-l si pe acesta ,confirmati intoarcerea la cenzura si la "amprentarea" calculatoarelor asa cum se proceda, inainte de dec '89, cu masinele de scris si copiatoarele ,atatea cate erau ........
  0
  0
  Raportează
 • postat de Lang A . Lu...10
  Sâmbătă, 27 Iulie 2013 07:41
  92.84.46.***
  Manolica Chinezu ar fi terminat "sandramaua" Primariei intr-o saptamana .La cheie! .Si poate la subsol ar "dudui"si-o fabrica de lapte praf ,in loc de soba .
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.