Încă 120 de kilometri de gargară

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
1 comentariu

Cam pe când era să ne luăm gândul de la autostrăzi care să treacă prin Galaţi, Ministerul Transporturilor a (re)aruncat pe piaţă Strategia România - 100. Revizuită, cosmetizată, dată cu ceva parfum electoral şi scoasă la produs. La produs entuziasm, desigur, pentru că de dezamăgiri avem podul plin. 120 de kilometri - nici mai mult, nici mai puţin, aceasta este lungimea autostrăzii Galaţi-Brăila-Buzău, (re)promisă gălăţenilor în această săptămână de ministrul Transporturilor, Dan Şova. Mai e loc de plusat şi cu vreo 75 km de autostradă de la Buzău la Ploieşti, ba chiar şi cu un pod peste Dunăre, la Brăila! Planul ministrului? Anul acesta, studiile de fezabilitate sunt gata, la anul începe execuţia lucrărilor şi nici cu o zi mai departe de 2020 vom avea autostrăzile turnate, cu tot cu pod!

Dacă am fi auzit promisiunile astea acum vreo 15-20 de ani, poate că le-am fi crezut. Un astfel de proiect era un pas logic într-o perioadă în care devenea din ce în ce mai vizibil că economia din conurbaţia Galaţi-Brăila-Măcin, adică a doua aglomerare urbană după Bucureşti, o ia la vale, că era musai nevoie să se pună ceva în loc! Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere ar fi fost mană cerească pentru mediul de afaceri, ar fi deschis regiunea spre lume, spre circulaţia mărfurilor, s-ar fi putut reconstrui aici un nod comercial, industrial, precum cele de la Timişoara sau Cluj. Nu s-a întâmplat aşa. Galaţiul, cel puţin, a rămas pârlit şi sărăcit cu o economie la limita subzistenţei.

Au înflorit în schimb, la noi, peste măsură, promisiunile. Promisiunile alea, fără acoperire, gogonate, fără obraz sau ruşine, iar vorba goală a devenit literă de lege în circul democraţiei noastre originale. Astăzi, politicienii, dacă-i întrebi de promisiunile din campaniile electorale, mai că nu te întreabă dacă nu te-ai tâmpit cumva, de încă mai crezi toate prostiile pe care le-au spus! Arta minciunii a devenit doctrină universală, iar ideea de politician veritabil, cu alonjă morală şi intelectuală, a fost redusă la cea a unor jalnici politruci, trepăduşi pe lângă grangurii ce-au apucat să-şi umfle pipota cu influenţa şi puterea cumpărată din bani publici.

Acum, după ce, la Galaţi cel puţin, politicienii de toate culorile s-au jucat de-a baba oarba ani în şir, ba cu autostrăzile, ba cu drumul-expres, ba cu podul, ba cu aeroportul, încrederea în autorităţi e zero barat. Zice ministrul Transporturilor că o să facă autostradă la Galaţi după ce, acum vreo lună, proiectul nici măcar formal nu mai figura în planul de guvernare! Ce mare lucru, doar de la anul încolo se vor construi, zice Şova, câte 300 de kilometri de autostradă pe an. Poate că, într-adevăr, ministrul e plin de bune intenţii. Dar la fel de adevărat e că drumul spre iadul social şi economic al Galaţiului e pavat cu nenumăratele „bune intenţii”, cu care ne-au copleşit potentaţii vremurilor. Ar fi timpul ca promisiunile să mai fie şi respectate. Şi bine ar fi să se înceapă, înainte de vreo nouă rundă de alegeri, cu cele deja făcute. Altfel, nu de autostrăzi vom fi convinşi că vom avea parte, ci de jaful la drumul mare al unor borfaşi care pe oricine, dar numai pe noi nu ne vor reprezenta!

Citit 1350 ori Ultima modificare Joi, 10 Aprilie 2014 18:06

1 comentariu

  • postat de Renegatul Sâmbătă, 12 Aprilie 2014 07:06 70.194.145.*** Link la comentariu
    0
    0

    Pai cred ca mai trebuia mentionat in articol ca psd ul cu doctrina lor de dezbinare si distrugere sociala...si-a lasat amprenta pentru urmatorul secol in Romania...abureala si promisiunile electorale inventate de gurul ion iliescu, au fost foarte bine insusite de catre cei ce conduc azi... cred ca trebuie pornita o revolutie cu stampila in mana si sa reinstauram monarhia! Cand se striga pe vremuri Monarhia Salveaza Romania...majoritatea populatiei au votat partide si aliante... si asta s-a votat intr-una de ne-a iesit pe nas Republica si 24 de ani de haos economic...dupa parerea mea, cred ca monarhia intr-adevar va salva Romania si afirm asta, dupa o simpla constatare...in niciun regat din Europa nu se traieste mai rau sau la fel decat Romania! Regele vine an de an in tara si se plimba sub privirile noastre, iar lumea nu-l baga in seama...eu cred ca el e lozul castigator...

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.