Greu cu deszăpezitul la deal

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

M-am întors în oraş pe 3 ianuarie, dintr-o regiune cu climă mult mai blândă. Marea mea spaimă era Bărăganul, că mă gândeam că s-o merge greu dinspre Bucureşti, după ninsoare şi viscol şi alea alea.

Surpriză, Bărăganul a fost de treabă, şoseaua, curăţată la negru, dată cu ceva să nu îngheţe, chiar nu au fost probleme. Când am trecut însă calea ferată industrială de lângă cartierul Siret (trecere la nivel care, apropo, tot nereparată este!), a început şi jalea. Strada principală, ce să zic, relativ curăţată, dar era practic imposibil să opreşti lângă bordură, ce să mai vorbim de parcare, acelaşi lucru fiind valabil şi la intersecţia străzii Brăilei cu Frunzei, unde, practic, chiar nu trecuse niciun utilaj pe o porţiune de 100 de metri. În fine, am zis că e noapte, poate se intervine dimineaţă.

Duminică însă, la lumină, lucrurile stăteau, am putut observa, chiar şi mai rău. Mormane de zăpadă neridicate, trotuare complet impracticabile pe străzi poate secundare, dar foarte aglomerate, unde mersul pe carosabil este o nebunie. Nu mai vorbesc de gunoiul neridicat cu zilele, era clar că, în lipsa posibilităţii de acces până la punctele de colectare, nu putuse fi ridicat nici acesta. Dar impresia mea a fost, clar, că nimeni nu lucrase, de la Revelion încoace, la deszăpezit.

Evident, reacţia Ecosal a fost cea aşteptată: explicaţii, promisiuni. S-a făcut luni dimineaţă însă, şi am rămas tot cu ele. Staţiile de autobuz erau, în mare parte, nedegajate - o fi vreo filosofie, când treci cu utilajul, să intri şi în alveola staţiei, să iei grosul zăpezii? - cetăţenii făcând slalom printre nămeţi, de parcă ar fi nins ieri, nu pe 30 decembrie 2014! În unele locuri, zăpada parţial topită îngheţase în valuri, făcând înaintarea şi mai periculoasă. Bun, înţeleg să nu poţi intra pe aleile dintre blocuri, de exemplu. Dar pe străzi, recte artere pe unde circulă autoturisme şi camioane de aprovizionare, trasee de transport în comun, fie ele publice sau private, ai, ca responsabil cu deszăpezirea, obligaţia să intervii. Nu există scuze aici. Nu există decât lipsă de interes şi de coordonare, lipsă de mijloace, lipsă de bani. Care bani ar trebui să fie, că doar taxe plătim. Ah, uitam, există şi nişte subcontractori, care cică nu prea zic adevărul, şi nişte angajaţi care cică dau zăpada contra cost, pe la blocuri.

Dincolo de asta însă, eu cred că există şi cam multă lene, care se manifestă mai ales în zilele de weekend sau liberele legale. Nu e normal să laşi gunoiul neridicat, mai ales că, de sărbători, tot omul produce mai multe deşeuri decât altminteri. După cum nu e normal ca, la o săptămână de la ninsoare, să te plângi că nu ai utilaje, că nu ai oameni etc.! Păi, cum ar fi să punem şi noi două pagini albe la jurnal şi să le zicem oamenilor: "Ne pare rău, atâtea ştiri am avut"?!

E greu să te apuci de lucru imediat după petrecere, nu zice nimeni nu. Dar, până la urmă, pentru asta sunt prevăzute în lege orele suplimentare şi plata pentru zilele de sărbătoare. Ca să se poată face curat şi în weekend, ca să se dea zăpada când ninge, nu când e zi de lucru!

Citit 1620 ori Ultima modificare Luni, 05 Ianuarie 2015 21:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.