Legalizăm prostituţia sau pedepsim (şi) clienţii?

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Târfă, paraşută, petardă, curvă, tiristă, pocnitoare, centuristă, traseistă, hampă, femeie uşoară, damă de consumaţie, producătoare… Câtă diversitate în a exprima unul şi acelaşi sens – prostituată.

Hulită, exploatată, murdărită şi umilită, prostituata care-şi vinde trupul la colţ de stradă, în cluburi de noapte de peste hotare, ori în saloane de masaj cvasierotic e mereu considerată vinovată! Vinovată pentru că, nu-i aşa, tentează şi corupe bărbaţii, vinovată pentru că le ia banii, vinovată pentru că acceptă proxenetul ori traficantul care o scoate la produs, şi în genere vinovată de toată situaţia! Mai nimeni nu vede sărăcia, ignoranţa, naivitatea ori teribilismul care au adus-o în această situaţie şi, care, mai grav, o readuc mereu şi mereu în aceeaşi postură! Chiar şi atunci când încearcă să scape.

„Le place, curvele dracu’!”, este acuzaţia ori scuza celor care le arată cu degetul. Poate că unora le place! Dar celor mai multe, nu! „Aşa le trebuie!”, continuă aceiaşi farisei atunci când află că prostituatele sunt bătute, abuzate în fel şi chip, violate, ameninţate, terorizate, bolnave, iar uneori ucise. Ce uşor e să judeci când ţi-a dat Dumnezeu o viaţă decentă, normală!

Povestea ce ne-a spusă de Carmen, gălăţeanca bătută, terorizată şi exploatată sexual de propriul soţ şi dezbaterea pe tema „Prostituţie, exploatare sexuală şi violenţă conjugală”, organizată de ziarul „Viaţa liberă” şi Asociaţia Danube Media Center, au scos la iveală un pic din ceea ce se întâmplă dincolo de aparenţele comerţului cu servicii sexuale.

Să legalizăm prostituţia! A fost una dintre soluţiile invocate. Numai că, proxeneţii şi traficanţii lover-boy au descoperit că e mai eficient şi mai bănos să le ducă pe fete în cluburile de noapte din ţările în care prostituţia e legalizată. Şi, în plus, la cât de „fete mari şi pioase” devin, brusc, aleşii, când e vorba să legalizeze prostituţia, e greu de crezut că vom ajunge vreodată acolo. E mai simplu să faci pe lupul moralist, să laşi „curvăsăreala” la negru. Şi să amendăm prostituatele mult şi bine, ştiind că nu vor plăti niciodată acele amenzi!

Despre pedepsirea proxeneţilor… Deja vorbesc de "lucruri sfinte". O soluţie ar fi, totuşi. Să pedepsim „consumatorul”. Da, clientul prostituatei! La ora actuală, el este pedepsit doar dacă se dovedeşte că ştia faptul că respectiva prostituată este traficată. Ori că e minoră! Ca şi cum i-ar cere junei certificatul de naştere înainte de „una scurtă”. Să fim serioşi!

Ştiu că în concepţia noastră românească femeia care umblă cu mai mulţi bărbaţi e „o curvă”, iar bărbatul care umblă cu mai multe femei e „un crai”, dar lucrurile se mai pot şi schimba. De pildă, în Norvegia există o lege care îi pedepseşte cu închisoare sau amenzi pe clienţii prostituatelor. Legi similare există, se pare, şi în Suedia, în Finlanda, ba chiar şi în Scoţia. Comercial vorbind, un produs există pe piaţă atâta vreme cât este cerut, dorit, cumpărat. Şi dacă doar „produsul” este responsabil de tot acest flagel numit prostituţie, de ce să nu lovim acolo unde ar durea mai rău şi cu efect. Să pedepsim consumatorul. Sau să reinventăm Crucea de Piatră!

Citit 3065 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Iunie 2015 16:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.