Puşcăria halatelor albe

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Când eram mică, visam să fiu doctoriţă. Imaginea medicului în halat alb, cu o uşoară morgă vecină cu aroganţa, care în mintea mea de copil era indisolubil legată de puterea de a „face bine” m-a urmărit câţiva ani buni. De fapt, îmi era frică de doctor, dar o urmă de raţiune mă determina să vreau. Doctorul îţi face frică, dar îţi face şi bine. La el e soluţia tuturor problemelor, nu e doar un fel de bau-bau.
Anii au trecut şi am aflat că să fii medic înseamnă să înveţi mult, toată viaţa. Că înseamnă să îţi sacrifici multe dintre priorităţi ca să fii mereu în slujba altora. Că medicina nu e orice fel de meserie, e una (sau ar trebui să fie) vocaţională, de care te leagă un jurământ. Că mercantilismul nu trebuie să îţi guverneze acţiunile de salvare a maşinăriei complexe care este omul. Tot în copilărie, când idealizam profesia de medic, am auzit în stânga şi în dreapta, la cei mari, că e bine să fii „drăguţ” cu medicul. Un pachet (carton) de ţigări bune, un pachet de cafea procurat „de la vapor”, un buchet de flori deosebit. Ca să fie mai amabil domnul doctor sau să-i mulţumim.
Dar iată, au mai trecut nişte ani, societatea se presupune că a evoluat, s-au înmulţit şi facultăţile de medicină, pepiniera de viitori doctori a crescut şi ea, la fel ca şi pretenţiile. S-a dezvoltat concurenţa, medicii s-au uitat şi ei peste „gard”, la colegii din Occident şi au simţit să trebuie să fie mult mai apreciaţi pentru ceea ce sunt. Deh, salarii mici, aşteptări mari. Un sistem supus repetatelor experimente îl pun pe slujitorul lui Hypocrate în situaţia de a-şi face meseria pe sponci, selectiv şi sub nivelul demnităţii profesionale. Aşa s-au întâlnit, la mijloc de drum, obiceiul pacienţilor de a fi „drăguţi” şi nevoia medicilor de a fi apreciaţi.
Aici s-a produs scindarea între doctori. Cei care nu spun „nu” şi cei care spun „dacă nu…”. Dacă nu dai. Dacă nu dai, nu exişti, nu te operez, nu te tratez, nu te internez.
Cazul urologului de la Galaţi este, din păcate, încă o filă din registrul medicilor cu „dacă nu”. Aşa reiese din declaraţiile „victimei”: medicul şi-a condiţionat profesia şi statutul de angajat al spitalului. Măcar dacă respectiva femeie chiar ar fi avut de unde da mai mult. În urma dezvăluirilor anchetatorilor pe care le-am făcut publice, reacţiile unor cititori, foşti pacienţi sau rude ale unor pacienţi nu lasă loc de prea multe semne de întrebare şi conduc spre ideea că unii medicii chiar nu fac rabat de la „valoarea” numărată în plicurile cu bani.  Se ştie că există o bursă a şpăgii, de unde şi îndemnul fără emoţii al omului în halat alb: „interesează-te cât se dă!” Dar dumneavoastră mă întreb, domnule doctor, v-aţi întrebat vreodată, la fel ca cei care condiţionează actul medical, cât se dă? Cât se dă pentru mită? Teoretic, mult. După atâţia ani de facultate, plus alţii de rezidenţiat plus alţii de muncă pentru doctorat, fie trei, fie zece ani de puşcărie sunt mulţi. Grei pentru dumneavoastră, dacă veţi ajunge acolo unde cei ce greşesc ar trebui să ajungă, dar şi mai grei pentru conştiinţa colectivă care se va ruga ca la nevoie să nu ajungă pe mâinile cuiva care să îl lase să aştepte bolnav şi disperat, până când aduce plicul cu bani. Asta, cred, e adevărata condamnare soldată cu mutilarea minţii. Denigrarea unei imagini şi pătarea unui halat care ar trebui să fie, chiar şi la ieşirea din sala de operaţie, imaculat.

Citit 2012 ori Ultima modificare Duminică, 12 Iulie 2015 22:39

8 comentarii

 • postat de Basil ...
  Marți, 14 Iulie 2015 17:44
  76.121.151.***
  Sper ca VLG sa fie in posesia unui jurnalist de investigatie cu sange-n instalatie.Sunt curios daca doamna cu denuntul posesoare de ''atelaj cu tractiune cal 4x4'' si-a platit impozitul.Trebuie aflat ptr. ca pretentii catre stat are..
  0
  1
  Raportează
 • postat de bani,bani,bani.....
  Luni, 13 Iulie 2015 20:57
  89.136.231.***
  basil, doctorul asta era in momentul acela in postura de angajat la un spital "de stat". daca era in spitalul lui putea cere bani si dadea o factura. asa cum a primit si dottore in turcia. poate i-a fost frica de spaga ce trebuia sa o dea in romania.
  2
  5
  Raportează
 • postat de BASIL
  Luni, 13 Iulie 2015 20:21
  76.121.151.***
  ATENTIE ! ! ! Nu reiese in nici un fel pentru ce au fost solicitati banii .Dupa cum stim Statul ,Guvernul ,Judetul ,spitalul nu prea asigura materialele necesare unei interventii chirurgicale [ mai ales ptr. un pacient din alt judet ].Nu cumva banii cam putini erau ptr.acoperirea celor necesare operatiei ? (...)
  6
  3
  Raportează
 • postat de xyz
  Luni, 13 Iulie 2015 19:48
  5.13.246.***
  Sistemul medical romanesc nu exista. Exista doar un sistem industrial care ofera servicii medicale contra-cost. De ce oare dupa restructurarea basesciana, niciacum cand s-a ,,liberalizat'' angajarile in spitale, posturile nu sunt scoase la concurs si doar o mana de medici tin o sectie a spitalului? Monopol? ,,Analfabetii'' sunt ,,racolati'' in spitalele de stat si indreptati catre cabinete si clinici particulare, unde sunt beliti. Uneori la propriu.Cate unul, doi, trei, a,b,c...
  2
  6
  Raportează
 • postat de barna din ochiul propriu sau paiul din ochiul altuia?
  Luni, 13 Iulie 2015 19:27
  83.70.234.***
  Doamna Mareana, noi nu putem decat sa va felicitam ca v-ati razgandit sa deveniti doctorita!V-ati ales o meserie care teoretic ar fi mai frumoasa ca aia de doctor, cand nu se face atata spalare de creier, insa in majoritatea articolelor aratati ca sunteti certata cu logica. In articolul de fata nu am inteles ce este cu cazul urologului de la Gl, insa astept continuarea; in plus sa stiti ca legea pedepseste si darea, nu numai luarea de mita, asa ca mai subtire cu argumentul cererea intalneste oferta!Multumesc!
  6
  7
  Raportează
 • postat de banii sau....viata
  Luni, 13 Iulie 2015 18:36
  89.136.231.***
  din pacate in ROMANIA ideea de spaga e o institutie, o religie. poti da oricit salariu unui medic cu spaga-n cap sau unui politician la fel sau oricarui personaj de a carei semnatura depinzi... daca au spaga -n minte O VOR CERE SI O VOR LUA MEREU. EI CRED CA ASA TREBUIE SA FIE PENTRU CA SINT PERSOANE DEOSEBITE DE CEILALTI. ei se cred ca nobilii din vechime cu singe albastru...... in conditii normale ar trebui sa infunde puscariile, o parte o vor face incet-incet pentru ca asa e normal sa fie.
  1
  7
  Raportează
 • postat de Hypocrate
  Luni, 13 Iulie 2015 17:09
  95.76.36.***
  Daca banii dati in plic ar garanta reusita unei interventii medicale atunci poate ca medicii ar fi indreptatiti sa ii ceara si noi, "analfabetii", am fi chiar onorati sa îi dam. Dar cand medicul a luat banii si pacientul a ajuns dupa interventie in sicriu la morga, atunci cine plateste?
  Oare asa a zis Hypocrate? Tu ia tot ce poti, ca ei tot cu o moarte sunt datori?! In privinta salariilor medicilor aici este o lupta care trebuie sa se dea intre medici si onorabilul stat, nu cu oamenii de rand, care le pot fi parinti, profesori, vecini sau rude. Rusine lor, celor care uita ca sunt inainte de toate oameni!
  1
  9
  Raportează
 • postat de abc
  Luni, 13 Iulie 2015 16:09
  79.116.110.***
  Si uite asa, medicii vor ajunge sa practice o medicina defensiva sau vor pleca unde vad cu ochii. Altfel nu se poate, pentru ca ești călcat în picioare de toți analfabeții care cred ca li se cuvine totul. Medicii trebuie respectați pentru ca au ales sa fie medici. Daca toată lumea ii consideră niște sclavi pe plantația jurământului lui Hypocrate atunci e clar ca societatea asta este mult prea bolnava... NU, NU este normal sa condiționezi actul medical dar NU este normal nici felul în care medicii sunt plătiți, priviți si tratați..Sa nu ne mai mirăm ca pleacă pe capete. Pleacă pentru ca in alte țări CIVILIZATE, primesc respectul pe care îl merita și sunt plătiți pentru munca pe care o fac... Si NU cu 500-700 de euro, cum se întâmplă în ro, in niciun caz.
  7
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.