Nu mai ascundeţi adevărul sub preş!

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Recentul scandal al dezinfectanţilor diluaţi vânduţi la preţuri uriaşe în peste 300 de spitale din România arată, încă o dată, că sistemul românesc, indiferent de domeniu, trebuie schimbat de la bază. Poate că schimbarea ar trebui începută cu oamenii, începând cu cei de la vârf, votaţi de noi, şi continuând cu cei numiţi politic sau care au ajuns în posturi de conducere fără să fi dat un examen de competenţă.

La noi, schimbarea se face de la vârf spre bază şi nu invers. Şi asta pentru că în prezentul scandal, care a pornit de fapt de la o anchetă jurnalistică, informaţiile se ascund sub preş. Şi asta, culmea, din ordinul celui care conduce Ministerul Sănătăţii. Ei bine, da, ministrul Sănătăţii, un tehnocrat care se vrea profesionist, le-a interzis Direcţiilor de Sănătate Publică să ofere populaţiei informaţii cu privire la controalele efectuate în spitale. Astfel de informaţii sunt de interes public, ba chiar, am putea spune, cu puţină exagerare, că ţin de siguranţa naţională, şi totuşi ne sunt ascunse, deliberat, de un singur om.

Oare el ar putea trăi cu spaima că merge la spital şi nu ştie dacă nu cumva va pleca de acolo cu o altă boală decât cea cu care s-a prezentat la medic? Teama aceasta nu îl poate însă cuprinde pe domnul ministru, pentru că el ştie exact care sunt spitalele cu probleme în ţara noastră şi nu va merge niciodată acolo sau va prefera să meagă, ca mai toţi politicienii, de altfel, la spitalele din străinătate.

Pe noi, însă, muritorii de rând, ne interesează ce probe au fost prelevate din spitale şi unde au fost descoperite nereguli. Ne interesează şi care vor fi măsurile care se vor lua în aceste unităţi în care intră zilnic sute de oameni. Aceste răspunsurile le aşteaptă şi personalul din sistemul medical românesc, pentru că respectivii angajaţi sunt primii expuşi la îmbolnăviri.

Ca răspuns la frământările noastre, acelaşi minsitru ne anunţă ca va trimite corpul de control pentru a face noi verificări. Ne va vindeca asta pe toţi de teama că putem lua oricând o boală dintr-un spital care foloseşte un dezinfectant diluat? NU!

Mai mult, teama este amplificată de acelaşi minstru al Sănătăţii, care, într-o declaraţie publică, a afirmat că doar cinci la sută din probele luate sunt neconforme. Ei, aici e problema. Atât timp cât nimeni nu ne indică şi unităţile spitaliceşti cu probleme, fiecare se gândeşte că există şansa ca una dintre locaţii să fie chiar spitalul din oraşul său. Şi de aici începe, logic, isteria generală.

De ce a preferat Ministerul Sănătăţii să tacă mâlc şi să ascundă infecţiile sub preş, când de fapt marea problemă este doar la firma care produce dezinfectanţii? La această întrebare există un singur răspuns plauzibil. Respectivii dezinfectanţi aveau avizul ministerului. Adică al celor care acum refuză să spună orice despre această problemă. Oare asta se încearcă de fapt? Să se distragă atenţia de la problema de bază, pentru ca anumite persoane să nu fi trase la răspundere? Şi uite-aşa se pune şi punctul pe “i”. Ascundrea adevărului sub preş nu rezolvă problema şi nici nu va schimba sistemul bolnav în care trăim. Tragerea la răspundere a vinovaţilor ar putea fi, însă, un pas înainte spre schimbare.

Citit 1727 ori Ultima modificare Vineri, 06 Mai 2016 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.