Regulile de căpătâi, în autobuz

Evaluaţi acest articol
(47 voturi)

Ştim cu toţii că în autobuz e îngrămădeală, că deseori pute şi că trebuie să fim cu ochii în patru la hoţii de buzunare. Bine, era aşa încă de pe vremea când sute de gălăţeni circulau doar cu maxi-taxi şi scuipau în sân când auzeau de urcat în autobuz… De astăzi, că au rămas singure pe traseu, în mijloacele de transport în comun ale Transurb o să fie şi mai şi. Tocmai de asta ar trebui să aveam câteva reguli de aur, pe care să le respectăm atunci când ştim că o să "luăm Transurbul". Iată câteva propuneri.

Când ştim că avem de mers cu autobuzul, ne spălăm. Înainte! Dar, totuşi, în aceeaşi zi. Duşul de ieri nu se pune la socoteală. Ştim cu toţii cât sunt de mici pensiile, salariile şi bursele la Galaţi. Ştim că se opreşte apa des. Dar nu contează. Nu te-ai spălat de dimineaţă, nu urci. Şi, aproapo, dacă doar te-ai şters cu o cârpă udă pe la subsiori - cum se lăudă o doamnă, vara trecută, într-un 102 - tot nu se pune. Spălatul înseamnă să curgă apă pe tine din belşug şi să dai cu săpun. Apoi cu apă din belşug, din nou.

Tot de căpătâi ar trebui să fie şi regula folosirii deodorantului. E musai să ne dăm cu el. La subraţ, exact după duş. Sigur că, pe vremea când unii dintre noi construiau ţara asta, îşi depăşeau normele în uzine şi cine ştie mai câte făceau, deostick nu se găsea la Galaţi. Dar acum se găseşte. Şi e obligatoriu. Degeaba te speli, dacă nu te dai şi cu el. Tot le muţi nasul celor care sunt lângă tine în autobuz. Şi, în cazul ăsta, să fiu în locul lor, eu ţi-aş spune pe un ton atât de ridicat că puţi, încât a doua oară te-ai mai gândi înainte să te urci în maşină.

Ar mai fi câteva mici reguli de adaptare. Să spunem că ai rucsac în spate. În condiţiile în care nu eşti broască ţestoasă, bine ar fi să ţi-l scoţi şi să-l ţii în mână, ca pe sacoşă, cât timp eşti în autobuz. Altfel îi deranjezi pe ceilalţi şi le faci hoţilor de buzunare viaţa uşoară. Dacă ai cu tine bicicletă, saci de lucernă sau 20 de bidoane de cinci litri goale şi murdare, fă bine şi cară-le cu altceva, nu cu autobuzul, troleul sau tramvaiul! Spre exemplu, ia un taxi!

Când vezi boschetari care încearcă să se urce în autobuz, poate că ar trebui să faci front comun cu ceilalţi călători şi să nu le permiteţi. Oameni sunt şi ei, nu-i cazul să-i jignim, să-i umilim sau să-i lovim. Dar, pentru transport, noi plătim. Şi cum alternativă la banii ăştia nu mai avem, e bine să ne apărăm ce-i al nostru, adică dreptul de a călători în condiţii civilizate. Când o să văd oameni ai străzii care urcă în autobuz, o să le spun să coboare pentru că deranjează, mai ales că nici nu şi-au scos bilet. Şi-o să vă spun dacă i-am dat jos cu vorba bună sau nu.

Vedeţi că sunt şoferi de autobuz care înşală Transurbul. Îţi dau un bilet deja compostat la doar un leu, faţă de 1,5 lei, cât costă unul nou. Şmecheria e că, la coborâre, returnezi biletul, pe care el să-l revândă, tot cu un leu, altui călător. Şi tot aşa. Ţi se pare că faci economie, dar de fapt pierzi. Transurbul, de la care fură şoferul, e societate a Consiliului Local. Adică a oraşului. A noastră. Or, pe de o parte dai bani la buget, iar pe de altă parte îl ajuţi pe şofer să ţi-i fure. Nu mai bine luăm bilet "întreg"?

Şi-ar mai fi ceva… Vreţi aer condiţionat în autobuz, mai multă curăţenie şi şoferi mai politicoşi? Păi, înscrieţi-vă în audienţă la Transurb şi cereţi! Numai ce vă spuneam: societatea e a noastră, a tuturor!

Citit 51443 ori Ultima modificare Duminică, 08 Mai 2016 16:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.