O fi Duminica Orbului, dar deschideţi ochii!

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Duminică, ne vom alege primarul şi consilierii. Alegeri în Duminica Orbului. Stranie coincidenţă cu cealaltă Duminică a Orbului, 20 mai 1990, când au avut loc primele alegeri libere de după 1989. Alegeri la care, după cum au spus mulţi, românii au votat "orbeşte", pecetluindu-şi soarta pentru o lungă perioadă de timp.

Nu aveam drept de vot la acel scrutin, dar nu cred că Orbul biblic e vinovat pentru alegerile din Duminica aceea. De ce? Pentru că, în opinia mea, şi cu riscul de a supăra feţele bisericeşti, a cincea duminică după Paşte nu e Duminica Orbului, ci Duminica Vindecării Orbului. Pentru că Orbul acela din naştere a primit de la Iisus Hristos lumina ochilor. Şi, odată cu ochii, i s-au deschis mintea, sufletul, inima… Pentru el a existat Iisus, care a înfăptuit minunea. Şi nu a mai fost orb.

Orbi, însă, am putea fi noi, cei care, orbeşte, am putea lipsi de la votul de duminică. Şi lipsind, am putea lăsa puterea deciziei în mâna înarmată cu ştampilă de vot a celor care votează orbeşte. A celor cărora nici măcar vreun miracol de pe lumea asta nu le-ar putea deschide mintea şi cu atât mai puţin ochii…

Lăsând pildele şi metaforele la o parte, haideţi să revenim un pic în lumea reală. Că în cea virtuală - aceea a reţelelor de socializare - suntem mereu prezenţi, implicaţi, activi şi foarte responsabili. Vedem tot, luăm atitudine, suntem ai naibii de fermi. Unii ne-am şi postat pe Facebook opţiunile electorale, susţinerea pentru un anume candidat, revolta faţă de altul, sau măcar ne-am anunţat intenţia de a merge la vot. Frumos! Dar câţi dintre noi vom transpune cu adevărat în viaţa reală ceea ce afirmăm pe Facebook? Pentru că, în realitatea concretă şi foarte imediată, primarul, consilierii, aleşii, în general, nu se aleg prin postări pe Facebook, Twitter ori pe bloguri, ci la secţia de votare. Iar ştampila nu se pune pe profilul virtual, ci pe mult mai concretul buletin de vot!

În marea de gălăţeni aşteptaţi la urne - 259.662 de oameni, numai la nivelul municipiului Galaţi - un vot în minus pare să nu conteze. Greşit! Tocmai acel amărât de vot ar putea face diferenţa între cel care va fi ales primar şi cel care ar fi putut să fie primar. Diferenţa între cine va deţine majoritatea în Consiliul Local şi Judeţean - şi ne va impune decizii şi biruri la nivel local - şi cei care vor încerca să facă opoziţie. Pentru că, fără exagerare, primarul e doar executivul, iar dacă micul legislativ nu vrea, toate intenţiile edilitare bune sau (ne)bune sunt în van!

Fireşte, scârbiţi de campania electorală, nemulţumiţi de candidaţi, gălăţenii se pot eschiva de la vot. E dreptul lor. Numai că, în acest fel, vor lăsa decizia nu doar celor care votează orbeşte - să sperăm că nu sunt foarte mulţi! - ci în seama bazinelor electorale ale candidaţilor. Şi cine va avea un bazin electoral mai mare şi mai consecvent la urne îşi va impune primarul.

Ştiţi deja placa de la scrutinele trecute: nu votezi, nu contezi! Poate că vă asumaţi riscul şi pedeapsa. Numai că acest chiul orbesc de la alegerile locale s-ar putea răsfrânge asupra Galaţiului. Iar orbirea electorală din duminica alegerilor ar putea stinge viitorul oraşului şi ne-ar putea trimite în beznă.

O fi Duminica Orbului, dar votaţi! Şi votaţi cu ochii larg deschişi. Pe buletinul de vot, nu pe Facebook!

Citit 2023 ori Ultima modificare Vineri, 03 Iunie 2016 18:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.