Unde pupă comisarul sare din Galaţi primarul!

Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Proaspătul primar Ionuţ Pucheanu, dar şi vicele Sorin Enache au fost băgaţi la înaintare – şi nu oriunde – ci tocmai pe tehnocratele plaiuri ale Bruxellesului, să discute ei, cu comisarul pentru Politici Regionale, Corina Creţu, viitorul Galaţiului! Să vezi şi să nu crezi, cum nu poate dormi Europa de grija noastră! Comunicatul de presă de la Primărie, post-eveniment, e numai lapte şi miere: centură ocolitoare, platformă intermodală, consolidarea Falezei, başca „o legătură civilizată, la standarde europene între municipiul nostru şi restul judeţelor din zona de Sud-Est a ţării”. Minune, comisarul european „şi-a exprimat sprijinul pentru realizarea şi implementarea proiectelor la nivelul municipiului Galaţi”. Bomboana de pe tortul european nu-i altul decât aeroportul! Cum, care aeroport? Aeroportul acela, de care se vorbeşte de vreo 20 ani şi care s-a construit deja de vreo şapte ori, mai ales prin campaniile electorale.

După atâtea veşti năucitor de bune, e cazul să revenim, totuşi, cu picioarele pe pământ şi să aflăm şi câteva lucruri ce nu s-au spus în comunicatul Primăriei despre întâlnirea gălăţenilor cu comisarul Corina Creţu.

O bizarerie ar fi aceea că nu s-a pomenit nimic despre faptul că la discuţii a fost prezent şi europarlamentarul Dan Nica. Ori cei de la primărie au avut o „scăpare”, deşi nu-i frumos să uiţi să pomeneşti taman de… şeful primarului, ori Nica a preferat să rămână ceva mai discret cu apariţiile publice, ştie el şi DNA-ul de ce…

În fine, dincolo de aceste aspecte de protocol, mai sunt nişte ciudăţenii. Astfel, deşi primăria spune câte în lună şi stele de infrastructura Galaţiului, comisarul Corina Creţu a declarat că întâlnirea cu gălăţenii a fost doar o ocazie de a discuta „despre şansa pe care o au marile oraşe din România de a gestiona direct 29 la sută din fondurile alocate dezvoltării urbane în perioada 2014-2020 pentru Programul Operaţional Regional”. Vacs albina, nema Galaţi!

Cum rămâne atunci cu portul, aeroportul, drumurile, toate măreţele noastre proiecte de infrastructură? Rămâne fix ca şi până acum, adică mai la sfântul aşteaptă! De ce? Ei bine, ce au „uitat” să spună sau n-au ştiut cei de la Primărie este că, în aceeaşi zi în care comisarul Corina Creţu s-a întâlnit cu delegaţia din Galaţi, a fost o întâlnire şi cu ministrul Transporturilor, Petru Buşe. Iar discuţia a fost tocmai pe tema marilor proiecte de infrastructură ce ar trebui să fie finanţate în perioada 2014 – 2020, dar care n-or să vadă un euro din bani europeni până nu e aprobat odată Master Planul de Transport! Acum vreun an, după negocieri alambicate, pe principiul „faceţi ce vreţi, numai faceţi odată”, CE şi-a dat acordul asupra strategiei din domeniul transporturilor, problema e că documentul nu a fost nici acum aprobat în Parlament. Dar fie şi cu Master Planul aprobat, Galaţiului are toate şansele să rămână tot în fundătura investiţiilor. Asta pentru că proiectele care ne privesc – drumurile expres, în special, ce ar trebui să facă legătura cu Brăila, dar şi cu „celelalte oraşe din regiune” au şanse să se realizeze abia după… 2030, nefigurând pe lista scurtă de priorităţi a Guvernului. Cât despre un aeroport la Galaţi, acesta nu apar nici măcar la nivel teoretic în Master Plan.

Prin urmare, „tot sprijinul” promis Galaţiului de comisarul european este unul pur declarativ. Doar şi lui Marius Stan i s-a promis „tot sprijinul” pentru tunelul pe sub Dunăre. Pe vorbe nu e nevoie de fonduri europene. Iese, în schimb, o fotografie frumoasă cu comisarul UE, numai bună de pus în ramă, în cabinetul primarului, oricare ar fi el. Că Dan Nica, probabil, are deja una, aşa, ca între „bruxellezi” ce lucrează pentru liniştea noastră.

Citit 3654 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Septembrie 2016 19:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.