Cu biberonul în instanţă

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În stânga şi-n dreapta, numai persoane ofuscate de faptul că, în Sibiu, cineva ia 35.000 de euro indemnizaţie pentru creşterea copilului, după ce modificarea legislativă a eliminat plafonul sumei acordate. Mie, una, mi se pare perfect justificat să primească banii aceia, dacă într-adevăr reprezintă 85 la sută din veniturile obţinute în cele 12 luni de dinaintea naşterii copilului, venituri pentru care a plătit statului toate taxele.

Ce mi se pare nejustificat este să munceşti pe un salariu mic şi să constaţi, la naştere, că unul dintre angajatorii la care ai lucrat în ultimul an a omis să-ţi vireze taxele aferente unei singure luni, caz în care pierzi indemnizaţia de mămică, deşi ai cotizat ani întregi la stat. Şi cine îmi spune că mama în cauză ar trebui să dea angajatorul în judecată, să ţină cont că a avea un nou-născut în casă (mai ales dacă eşti departe de familia lărgită şi nu ai pe absolut nimeni cu care să laşi copilul, fie şi o oră) nu-ţi lasă timp de asemenea aroganţe. De unde bani să plăteşti avocatul, dacă tu tocmai te-ai trezit fără niciun venit, de unde timp să te duci prin instanţe, dacă, forţată de împrejurări, alegi să te reprezinţi singură? Şi, mai ales, de unde putere să rezişti presiunilor - fiindcă, de regulă, angajatorii surprinşi în ofsaid asta fac, pun presiuni pe tine să renunţi, mai ales că, nu-i aşa, la sfârşitul unui an sau a doi, în principiu tot acolo trebuie să te întorci?

Eu nu sunt mamă, dar sunt înconjurată de mame şi nu-mi amintesc să fi avut vreuna timp de orice în afară de bebe, cel puţin până acesta a împlinit un an. Şi, chiar şi atunci, multe nu au mamă, mătuşă, soră ori altfel de autoritate feminină de încredere cu care să lase copilul, iar o bonă, fie ea şi temporară, costă. În consecinţă, am mari dubii că vreo mamă care s-a trezit că nu beneficiază de indemnizaţie s-a dus repede în Justiţie să-i rezolve problema. Ori a avut tatăl bani destui cât să-i ţină acasă şi pe mamă, şi pe copil, ori a lăsat copilul la creşă şi s-a întors la muncă imediat după terminarea concediului post-natal.

Revenind la bani, mi se pare normal să-i asiguri unei mame 85 la sută din cât câştiga înainte de naşterea copilului. Fiindcă, deşi, poate, nevoile mamei scad, fiindcă se presupune că, nemaiducându-se la serviciu, nu mai are nevoie de bani de transport, de haine adecvate etc, în realitate, nevoile familiei cresc exponenţial. Dacă, să spunem, tu, adult, poţi amâna mersul la un medic specialist dacă n-ai bani luna asta, nu poţi face acelaşi lucru dacă ţi se îmbolnăveşte bebeluşul. Şi să n-o aud pe aia cu asistenţa medicală gratuită pentru copii, că ştim cu toţii cum funcţionează lucrurile: chiar dacă nu plăteşti consultaţia la medic, chiar dacă îţi dă şi reţetă compensată, medicamentele pentru copii costă, nu glumă. Ca să nu mai vorbim de biberoane, tetine, lapte praf, că nu oricine poate alăpta sau, şi mai rău, lapte special fără lactoză, dacă ai un copil alergic la aşa ceva (înţeleg că, în ultima vreme, sunt destul de multe cazuri), scaun special de maşină, cărucior multi-funcţional, pat, ţarc, premergător, scaun înalt pentru masă etc., etc., etc.. Un copil îţi schimbă complet viaţa, priorităţile, e mare lucru dacă reuşeşti să funcţionezi eficient şi în condiţii financiare ideale, d-apoi fără bani. Şi e firesc să-ţi fie recunoscute nişte drepturi pentru care ai muncit, fără să trebuiască să dai pe cineva în judecată.

Citit 1775 ori Ultima modificare Marți, 06 Septembrie 2016 18:36

6 comentarii

 • postat de X
  Miercuri, 07 Septembrie 2016 15:20
  213.233.103.***
  Transferul de taxe are o mare legatura cu aceasta problema.
  Daca se plateau impozite pe PFA la fel ca la salariat nu aveam nici o problema cu individul asta dar cand tu platesti doar 40% din cat platesc eu la stat de ce sa nu fie diminuata cu 40% din 85% si indemnizatia ta!?
  2
  2
  Raportează
 • postat de X
  Miercuri, 07 Septembrie 2016 15:16
  213.233.103.***
  @Iosif Stalin - Big Up !
  Cand voit platesti 500.000 lei taxe cu scopul de a recupera 2mil din indemnizatie / an eu zic ca e o afacere buna !!!
  0
  3
  Raportează
 • postat de Mickey Mouse
  Miercuri, 07 Septembrie 2016 08:44
  5.13.197.***
  Daca angajatorul nu ti-a platit CASS, te duci dumneata la avocatul ala care castiga 45.000 de euro pe luna si-l platesti cu cateva mii de euro sa te reprezinte in instanta(asta daca nu e in concediu de crestere al copilului). Daca vi se pare normala o astfel de situatie, ca un copil de avocat sa primeasca 35.000 de euro iar unul de muncitor, sa zicem,200 de euro,inseamna ca sistemul e perfect! De ce copiii unor astfel de parinti sa nu primeasca si alocatie in valoare de 35.000 de euro lunar sa spunem,daca tot vi se pare echitabil? Si sa le fie construite scoli separate,spitale de lux separate,cu numele lor pe ele,pentru persoane cu venituri mari care platesc impozite mari?
  3
  8
  Raportează
 • postat de Iosif Stalin
  Miercuri, 07 Septembrie 2016 07:55
  86.122.215.***
  Da, este perfect justificat ca o o mamica sa primeasca 85% din venit.
  Dar,
  "mamica" de la Sibiu cu 35.000 de euro este un tatic. El a avut venituri din activitati independente de cateva milioane de lei. A platit impozit, anual, de 118.000 mii euro. Bani pe care-i recupereaza in 3,3 luni de concediu maternal. Sa presupunem ca sta in concediu doar 20 de luni. El recupereaza tot ce a platit impozit la stat timp de 6 ani.
  Calculul meu este voit simplificat. Dar ideea este reala. Daca noi ca popor asta dorim, asta facem.
  Ca sa fie clar: impozitele sunt vitale pentru societate. Din impozite se platesc drumuri, armata, politie, apa curata, granite si asa mai departe. Cine nu plateste impozite este un parazit, care traieste pe spinarea celorlalti romani. Punct. Daca X nu plateste impozit si merge pe trotuar, el merge pe trotuarul facut din banii altor romani.
  3
  7
  Raportează
 • postat de Nelu Carbid
  Miercuri, 07 Septembrie 2016 06:41
  5.13.208.***
  Daca toate mamicile in astfel de situatii ar da angajatorul in judecata n-ar mai exista angajatori care sa isi bata joc de angajati.
  Delasarea unora e beneficiul altora.
  Si apropo, dreptul de a da in judecata sa prescrie in 3 ani deci nu trebuie sa alergi cu copilul in brate pe la instanta.
  0
  8
  Raportează
 • postat de Copchilu
  Miercuri, 07 Septembrie 2016 05:06
  95.77.196.***
  Pai la pensii sau la somaj de ce nu se acorda 85 la suta din ultimul salariu ca lsa cresterea copilului ? Inca un tun dat bugetului de stat de catre pesede-penele monstruoasa coalitie.
  2
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.