Frig şi circ

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

"Pâine şi circ", de asta avea parte plebea Romei antice. Meniul, din păcate, nu s-a schimbat nici în ziua de azi. Însă tare mi-e teamă că, la iarnă, gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat vor avea parte doar de frig şi circ. Şi nu spun asta doar pentru că, ieri, prefectul Gabriel Panaitescu a atacat hotărârea aleşilor privind suspendarea furnizării agentului termic, blocând, practic, aplicarea ei!

O spun pentru că, până în momentul de faţă, nici măcar un gălăţean nu se poate lăuda că i-a fost aprobată cererea pentru ajutorul de 3.000 de lei cu care să-şi cumpere măcar un calorifer electric. Şi e greu de crezut că se va aproba prea curând o cerere, pentru că autorităţile sunt bombardate cu zeci de situaţii particulare, la care nu s-au gândit şi pentru care, deocamdată, nu au rezolvare: uniuni consensuale în loc de căsnicii, proprietari de locuinţe plecaţi din ţară, în casele cărora locuiesc rude sau prieteni, copii care au domiciliul în străinătate, dar în realitate trăiesc cu bunicii în Galaţi...

O fi vina gălăţenilor că nu s-au străduit să intre în "calapodul" decis de aleşi. Dar timpul trece! Şi tare mi-e teamă că tocmai cei care nu-şi permit o sursă de încălzire şi de apă caldă riscă să rămână, la iarnă, în frig!

Revin însă la gestul de ieri al prefectului şi-mi dau seama că era doar o mutare anticipată de autorităţi încă din 12 aprilie, de când s-a pus cruce sistemului centralizat. Parcă-l aud şi acum pe reprezentantul Guvernului cerând cu glas apăsat, ca să acopere vacarmul aleşilor: "Domnilor consilieri, vă rog să aveţi un pic de decenţă! Ştiţi exact ce număr de apartamente sunt? Eu nu am văzut o analiză a ceea ce înseamnă consum de gaze, curent electric, dacă reţelele pot suporta această debranşare! Şi atunci ce votaţi? Pielea ursului din pădure?".

Şi dacă nu ştiau atunci, pe 12 aprilie, câte apartamente sunt cu adevărat dependente de sistemul centralizat, cu atât mai puţin vor şti de acum înainte! Iar în aceste condiţii, să nu ne mirăm dacă la iarnă unii gălăţeni se vor încălzi doar cu circ…

Citit 4549 ori Ultima modificare Joi, 11 Mai 2017 21:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.