Ne modernizăm, dar ne civilizăm vreodată?

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Ne pregătim să ne îndatorăm (încă o dată) ca să avem un centru regândit şi modern, un talcioc mai mare, unul sau două parcuri recoafate şi câteva străzi. 100.000.000 de lei ar fi creditul pentru nişte proiecte care fură ochiul, dar nu dau neapărat şi identitate.

Galaţiul are nevoie ca de aer de un arhitect, de un gânditor, de un filosof, de oricine ar putea să aibă curajul să arunce la gunoi amestecul greţos de mizerie şi kitsch şi să pună în practică un stil curat şi civilizat în oraş. Nu că ar fi Galaţiul vreun magnet pentru grupurile de vizitatori cu aparatele foto atârnate de gât, ahtiaţi să imortalizeze frumuseţea urbei, dar măcar pentru locuitorii care o dată la patru ani sunt momiţi cu câte un asfalt sau vreun părculeţ care în câţiva ani este năpădit de buruieni şi rugină, ar trebui să conteze. Votantul care merge şi îşi pune ştampila motivat de îndemnul de pe Facebook de a fi un bun cetăţean, convins pe jumătate că şi votul lui contează, vrea ca blocul lui să arate într-o formă şi o culoare la fel ca celelalte dimprejur, străduţa pe care îşi duce copilul la şcoală să nu fie plină de cratere, iar buruienile care umplu spaţiile aşa-zis verzi să nu îi dea senzaţia că ar trebui să-şi facă buletin de junglă. Toate astea în timp ce autorităţile care i-au pus palmieri la General, printre bălării, gândesc un aşa-zis mega-proiect de restaurare a centrului. De parcă în centru s-ar ajunge cu parapanta, nu prin mizerele cartiere Aviaţie sau Dunărea, unde te copleşesc cenuşiul şi amestecul care numai arhitectural nu se cheamă. Îndrăznesc să sper că poate s-a născut vreunul care să ia în considerare un plan cu adevărat urbanistic. Au zburat garajele, consignaţiile, dar kitschul a rămas, bine ancorat prin autorizaţii emise Dumnezeu ştie cum şi prin sfântul drept de proprietate. Îl aştept pe curajosul are să aibă puterea şi iniţiativa să spună „gata, până aici!”, pe acela care să decidă „cu banii ăştia fac pentru oraş mai mult decât o mână de var şi două floricele”.

De 27 de ani, oraşul s-a urâţit continuu şi ce a fost frumos odată a dispărut sub un kitsch în care plouă cu cazinouri şi limuzinele se parchează în faţa blocurilor cu coteţe în loc de balcoane. Asta o fi identitatea noastră sau trebuie să mai facem un credit ca să aflăm?

Citit 3287 ori Ultima modificare Luni, 19 Iunie 2017 19:24

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de Un exemplu de civilizatie urbana
  Miercuri, 21 Iunie 2017 16:50
  De cata civilizatie avem nevoie sa punem in timing niste semafoare, timp de 1 an de cand toti constatam ca nu sunt asezate dupa flux, sincronizare, utilitate. Hardware avem, software ba.Asta tine de civilizatie, nu de modernizare! Oare nimeni din primarie nu circula cu masina mica prin oras? Numai cu elicopterul acela rosu, SMURD?
  Nu-ti trebuie o generatie, doua sa fii destept, sa faci ordine, ca ai cu ce resurse.. Semafoare noi, ultraprogramabile stau pe stalpi si semnalizeaza...ca la usa pesterii.Politia rutiera nu vede, ecologistii nu calculeaza noxele, firmele nu masoara timpul pierdut? Psihologii nu atrag atentia ca se trece pe rosu pentru ca nu mai #rezista un sofer sa stea 5 min la un semafor unde toate sensurile parca se invita sa tergiverseze constituirea unui FLUX de circulatie rapid, cum era inainte?
  In lege scrie si ca este obligatorie pentru toti ASIGURAREA FLUXULUI CIRCULATIEI.Ori asta nu se intampla in cazul acesta pentru ca nu vrem sa fim civilizati, in rand cu celelalte orase, de modernizat ne-am modernizat...deja.
  0
  0
  Raportează
 • postat de sultanul
  Marți, 20 Iunie 2017 17:02
  piano ...piano doamna reporter......se vor realiza toate pas cu pas ....sa mai treaca o generatie....doua..
  0
  3
  Raportează
 • postat de Un PiSD-eu
  Marți, 20 Iunie 2017 04:57
  DECI PE LANGA 100.000.000.000 euro datorie ext a RO, GALATIUL SE MAI IMPRUMUTA CU INCA 100.000.000 lei ?
  1
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.