Când vom obliga bolnavii să treacă strada pe roşu?

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

În tot judeţul Galaţi, 152 de persoane fac hemodializă şi beneficiază de asistent personal. Dintre acestea, 125 au fost chemate la comisia medicală pentru reevaluare. Cel mai probabil, în urma reevaluării, mulţi dintre aceşti oameni vor rămâne fără asistenţi personali. Şi asta pentru că nu au nevoie de ajutor decât dacă nu se pot spăla, mânca sau deplasa singuri. Aşa spune legea. La Galaţi, comisia de evaluare a luat în calcul mai mulţi factori, motiv pentru care s-a gândit şi la beneficiari, nu doar la o lege scrisă pe hârtie, şi a acordat asistent personal tuturor celor care fac hemodializă, cunoscând, cel mai probabil, implicaţiile acestui procedeu.

Cu toate acestea, chiar dacă la noi în judeţ legea a fost interpretată mai permisiv, comisia superioară de la Bucureşti a trimis o adresă şi a spus clar că legea este lege şi trebuie respectată întocmai. Şi asta în ciuda faptului că bolnavul care stă patru ore la dializă nu mai este în stare să se ţină pe picioare şi trebuie transportat cu un cărucior până la maşina care îl duce acasă. Iar procedeul se face de cel puţin trei ori pe săptămână. Başca, braţele bolnavilor sunt găurite efectiv de acele folosite pentru dializă, iar mulţi dintre ei abia dacă reuşesc să mai ţină în mână o cană cu apă. Mai grav este faptul că aceşti oameni mai au şi alte afecţiuni, multe apărute chiar din cauza problemelor de la rinichi, iar acest lucru le îngreunează şi mai mult existenţa. „Să vorbim cu popa, să ne facă programare la cimitir”, asta a fost reacţia unui bărbat care face hemodializă şi riscă să rămână fără asistent personal.

Dar, în România, legea este lege şi trebuie respectată ad-literam. Din păcate, cei care fac legile nu stau niciodată de vorbă cu oamenii vizaţi de prevederile respectivelor acte normative. Iar acest lucru se întâmplă în toate domeniile, nu doar în sănătate.

Problema asistenţilor personali pentru cei care fac hemodializă arată, încă o dată, că suntem prinşi într-un sistem bolnav, care nu mai are nicio şansă de însănătoşire. Mai avem puţin şi vom avea o lege prin care bolnavii vor fi obligaţi să traverseze strada pe roşu, doar, doar o mai scăpa statul de o povară.

Citit 1472 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Septembrie 2017 18:21

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.