Cinism şi mult tupeu

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

În ' 90, în România, erau peste trei milioane de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare. Azi, mai sunt doar puţin peste un milion. În multe oraşe ale ţării, sistemul a dispărut cu totul, iar Galaţiul, cel mai probabil, va sista definitiv, anul viitor, furnizarea de agent termic în sistem centralizat, întrucât, conform estimărilor, mai are doar aproximativ 20.000 de apartamente branşate la reţea. Atenţie, nu în toate se şi consumă energie termică!

În condiţiile în care sistemul centralizat de încălzire s-a dovedit ineficient şi mult prea costisitor, din cauza managementului politic dezastruos care l-a transformat în vacă de muls pentru bunăstarea unora dintre membrii săi, care nu au dat doi bani pe retehnologizarea şi modernizarea acestuia, politicienii cu mintea odihnită din Capitală se pregătesc să le interzică cetăţenilor să se mai debranşeze de la reţea. Câţiva parlamentari au scos de la naftalină un proiect legislativ din 2008, prin care aproape că le vor interzice oamenilor să mai părăsească sistemul pe care tocmai ei l-au adus în colaps. Au prevăzut condiţii draconice pentru cei care vor să investească în propriul confort (într-o centrală termică, de exemplu) şi sancţiuni halucinante, de până la 10.000 de lei, pentru aceia care nu se vor debranşa cu aviz.

Toată lumea a înţeles că miza este Bucureştiul, de fapt. Şi, cum nu pot scoate din joben o lege doar pentru Capitală, politicienii noştri, care nu au luat niciun fel de măsuri, în trecut, pentru a menţine funcţional sistemul centralizat de termoficare, sunt gata să condamne zeci de mii de oameni la un trai de calvar. Guvernul şi-a exprimat deja sprijinul pentru acest proiect de lege şi a plusat cu o serie de amendamente. Nu vin cu vreo soluţie pentru mega-investiţii în sistem, nu contează nici câţi consumatori mai sunt în toată ţara, nici dacă mai este rentabil pentru bugetele oraşelor ţării. Politicienii noştri vor doar să emită obligaţii draconice pentru cetăţeni, aberante, dar, mai ales, anticonstituţionale. Abia aştept să aflu cum vor vota parlamentarii gălăţenilor.

Ce politici publice? Cinism şi mult tupeu!

Citit 1963 ori Ultima modificare Vineri, 06 Octombrie 2017 17:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.