O introducere în istoria religiilor, scrisă de un fizician

O introducere în istoria religiilor, scrisă de un fizician
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Ghid. Un spirit mereu în căutare de nou, prof. dr. fiz. Cosma Tudose a sărit din barca fizicienilor în cea a scriitorilor. Aflat la pensie, după o activitate prestigioasă de 45 de ani în slujba ştiinţei, profesorul este autorul a patru jurnale de călătorie, "Periplu european" I şi II, "Arc peste Europa" şi "Drumuri pe patru continente", iar în 2018 a scos o nouă carte, povestind, de această dată, despre o călătorie spirituală.

E vorba de "Călător către lumină" - o introducere în istoria  religiilor - apărută la Editura Academica din Galaţi, o incursiune "spre zori de lumină cerească", aşa cum ne-a mărturisit autorul. Profesorul face astfel un periplu accesibil în istoria religiilor.

"Fiecare dintre religiile la care ne referim slujeşte providenţa. Eu sunt ortodox, nu mistic, dar am gândit această carte ca pe un ghid pentru tineri, în scopul creşterii toleranţei religioase. Nu aduc nimic nou, ci doar prezint o viziune personală asupra divinităţii, în oricare dintre manifestările ei, nu din perspectiva unui om de ştiinţă", mărturiseşte profesorul Cosma Tudose.

Menţionăm că o lansare a cărţii va avea loc la Biblioteca "V.A. Urechia" din Galaţi, iar o alta va fi în rândul colegilor, la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu. Referent al tuturor volumelor semnate de fizicianul gălăţean este prof. univ. dr. Virgil Nistru Ţigănuş.

Preşedinte al Societăţii de Fizică-Chimie din România, filiala Galaţi, până în anul 2000, profesor emerit în 2016,  dr. fiz. Cosma Tudose a activat la "Dunărea de Jos" între 1960 şi 2005, remarcându-se prin rezultate deosebite în activitatea la catedră, dar şi în domeniul managementului universitar. Doctor în fizică, cu teza intitulată "Studii şi cercetări privind viteza sunetului în soluţii apoase de electroliţi", profesorul Tudose a publicat 15 monografii ştiinţifice, cursuri universitare şi culegeri de probleme, toate din domeniul fizicii, fizicii aplicate şi fizicii tehnice. Totodată, a avut o contribuţie importantă în domeniul acusticii tehnice, prin publicarea a peste 70 de lucrări ştiinţifice. În perioada 1972-1974, a fost decan al Facultăţii de Fizică şi Chimie, iar în perioada 1981-1985, decan al Facultăţii de Învăţământ Pedagogic.

Citit 1787 ori Ultima modificare Luni, 05 Februarie 2018 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.