Medalii de aur pentru invenţiile profesorilor de la Facultatea de Inginerie

Medalii de aur pentru invenţiile profesorilor de la Facultatea de Inginerie
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Trei postere (brevete şi propuneri de brevete) ale profesorilor de la Facultatea de Inginerie au primit, fiecare în parte, diplomă de excelenţă şi medalie de aur la Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii - PRO INVENT, 2018, de la Cluj-Napoca.

Primul se referă la un Dispozitiv pentru ascuţirea hiperboloidală a burghielor elicoidale multităiş şi este realizat de o echipă de profesori ingineri (conf. dr. ing. Virgil Gabriel Teodor, şef lucr. dr. ing. Nicușor Baroiu, prof. dr. ing. Cătălin Fetecău, şef lucr. dr. ing. Silviu Berbinschi, prof. dr. ing. Nicolae Oancea). "Invenţia noastră a atras, pentru că e o noutate în domeniu. A apărut ca urmare a unui proiect de cercetare, reprezintă un mecanism simplu, aplicabil aproape peste tot în industrie, prin care corpul cu care se face ascuţirea e foarte uşor de profilat şi de îndreptat. În 2017, am obţinut brevetul şi aşteptăm să ne vedem ideea aplicată în practică", a declarat Nicuşor Baroiu.

Nicuşor Baroiu a mai făcut parte şi dintr-o altă echipă medaliată (alături de conf. dr. ing. Elena Felicia Beznea şi ing. Vasile Iroveanu, de la ArcelorMittal), de această dată pentru un Stand hidraulic de montare a casetelor cilindrilor de laminare - varianta de laborator. "Aici a contat colaborarea cu mediul industrial, cei de la ArcelorMittal ne-au pus la dispoziţie staţia lor hidraulică educaţională. Noi ne-am instruit studenţii, apoi am venit cu această idee, prin care cilindrii de laminare de pe platformă sunt transportaţi pe un cărucior cu tracţiune hidraulică, deocamdată în varianta de laborator, urmând să transmitem soluţia la scară industrială. Propunerea noastră îmbină latura practică cu teoria - noi lucrăm deja la un masterat de mentenanţă în domeniul hidraulic, care le-ar fi foarte util studenţilor", a declarat Nicuşor Baroiu.

A treia invenţie îi aparţine echipei formate din prof. univ. dr. ing. Ionel Chirică şi conf.  univ. dr. ing. Elena-Felicia Beznea şi se referă la un Dispozitiv articulat pentru realizarea solicitării de forfecare pe conturul plăcilor plane. "Ideea a plecat de la sistemul clasic de închidere a uşilor cu zăbrele articulate şi a apărut din lipsa unor dotări de care avem nevoie: normele internaţionale în proiectare în domeniul naval cer verificarea plăcilor la solicitarea de forfecare pe contur, iar şantierele navale şi institutele de proiectare fac această evaluare doar numeric. Experimental, suntem primii. Invenţia este extrem de simplă, nu există nicăieri în lume, din câte ştim noi, şi ar fi utilă tuturor acestor instituţii menţionate mai sus, aşteptăm să primim brevetul şi apoi vom lua legătura cu producătorii", a declarat prof. dr. ing. Ionel Chirică.

Citit 3550 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Aprilie 2018 00:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.