Trei elevi calificaţi la câte trei OLIMPIADE naţionale

Trei elevi calificaţi la câte trei OLIMPIADE naţionale
Daria Hărăbor, Vlad Radu și Bianca Negrău
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Daria Hărăbor, Bianca Negrău şi Vlad Radu sunt trei elevi în clasa a VIII-a la Şcoala nr. 29 care, anul acesta, au reuşit să se califice la trei faze naţionale ale concursurilor şcolare. Dintre toţi trei, doar Daria va putea merge la toate cele trei olimpiade, Bianca şi Vlad fiind nevoiţi să renunţe la calificarea de la Matematică, deoarece se desfăşoară în acelaşi timp cu Chimia.

Vlad Radu a reuşit fără nicio problemă să se se claseze pe primele locuri la trei dintre disciplinele exacte: Chimie, Fizică şi Matematică. Deşi îi plac foarte mult toate cele trei discipline, a fost nevoit să renunţe la matematică, deoarece se desfăşura în acelaşi timp cu chimia. Locul său a revenit apoi Biancăi, care a fost sunată pentru a fi cooptată în lotul care reprezintă Galaţiul la matematică, însă şi ea a ales să meargă tot la chimie. În plus, Bianca va participa şi la naţionala de Lingvistică, ce se va desfăşura în luna mai. Cea mai norocoasă dintre ei, Daria Hărăbor a participat deja la naţionala de Astrofizică, unde s-a calificat la internaţională. Ocupând locul al II-lea la Olimpiada de  limba şi literatura română pe judeţ, ea va reprezenta Galaţiul la Concursul Naţional "Ionel Teodoreanu". În prezent, se luptă pe baricade pentru un loc la naţionala de Fizică.

Vlad îmi mărturiseşte că i-au fost suficiente cunoştinţele predate de profesorii de la şcoală şi că nu se pregăteşte în particular la nicio disciplină. La Matematică şi Fizică lucrează suplimentar, pentru că aşa se simte bine, iar Chimia chiar îl relaxează. Cum excelează la orice obiect din domeniul ştiinţelor exacte, nu se poate hotărî ce meserie va alege pe viitor. El e singurul dintre cei trei care recunoaşte că e bântuit de visul de a pleca la studii în străinătate, acolo fiind condiţii mai bune de afirmare. 

Daria şi Bianca sunt colege de clasă şi mi-au mărturisit că au amândouă acelaşi ţel: vor ca pe viitor să rămână în România pentru a face ceva astfel încât ţara să redevină ceea ce a fost odată. "Tot auzim că toţi olimpicii vor să plece, pentru că nu mai au ce face în România. Vreau să rămân, pentru că numai aşa se poate face ceva", spune hotărâtă Bianca, susţinută în ideea ei şi de Daria. Încerc să le pun în încurcătură: Dacă nu veţi fi lăsate de politicienii corupţi să vă faceţi treaba? Mai în glumă, mai în serios, Daria îmi răspunde, solicitându-şi colegii de partea ei: "Facem noi un partid, iar lucrurile se vor urni cumva. Trebuie găsite soluţii."

M-au cucerit, eu deja îi votez cu zece mâini. Cum să nu-ţi doreşti un partid cu aşa oameni hotărâţi şi muncitori? Mi-au mărturisit că, în ultimele săptămâni, înainte de participarea la naţionale, au muncit şi câte zece ore pe zi. Plus şcoală. Prin urmare, singura reţetă de succes, pe care toţi trei au pus-o în aplicare, e munca.

Daria a mai participat la naţionale şi, fără emfază, recunoaşte că e greu să vii cu premii, dar tot ea a dovedit că nu este imposibil.

Vlad şi Bianca se pregătesc pentru rezultatele frumoase la Chimie încă de la începutul anului şcolar, profesoara lor, Monica Necula, dându-le sistematic de lucru. La fel şi Lucia Popa, profesoara care i-a pregătit pentru Fizică şi Astrofizică pe Vlad şi Daria. La română şi matematică au fost pregătiţi de Cristina Bejan, Rodica Matei şi Rodica Bălan.

Citit 10295 ori Ultima modificare Joi, 05 Aprilie 2018 00:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.