Centenarul Marii Uniri va fi marcat la Galaţi şi la Roma

Centenarul Marii Uniri va fi marcat la Galaţi şi la Roma
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, prin Centrul de Studii Internaţionale şi Drepturile Omului, din cadrul Institutului Transfrontalier de Studii Internaţionale şi Justiţie Penală, şi Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie, consideră ca pe o datorie de onoare să celebreze Centenarul Marii Uniri într-un mod demn de realizările trecutului, dar şi de aspiraţiile privind viitorul.

În acest context, împreună cu partenerii italieni, constituiţi în Associazione degli Studiosi di Diritto Internazionale ed Europeo, va fi organizat, alternativ, la Roma şi în Galaţi, un colocviu ştiinţific intitulat: "România şi Italia. Cultura comună a memoriei ultimilor 100 de ani, spaţii simbolice, aspecte juridice, istorice şi filosofice". 40 de cadre didactice din cele două ţări, jurişti şi istorici vor lua parte la eveniment. Asociate colocviului, vor avea loc o serie de dezbateri publice la Roma şi Galaţi, iar în perioada 1-15 decembrie, la Veneţia, la sediul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică, se va organiza o expoziţie eveniment a Muzeului de Istorie din Galaţi. Parteneri şi coorganizatori vor fi Academia Română - Institutul de Cercetări Juridice "Acad. Andrei Rădulescu", Academia de Ştiinţe a Moldovei, Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al Republicii Moldova, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Accademia di Romania di Roma, Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, Centrul de Documentare Europeană - Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi.

De asemenea, a fost solicitat patronajul Ambasadei României din Republica Italiană, precum şi al Ambasadei României la Sfântul Scaun. "Centenarul Marii Uniri este un motiv puternic pentru celebrarea gloriei trecute şi a figurilor ei emblematice, dar şi pentru fundamentarea viitorului de pe o atitudine fermă de stăpânire a prezentului, într-un moment şi într-un spaţiu de natură geopolitică, economică şi socială cum sunt cele în care ne găsim acum. Mai mult decât atât, este un excelent prilej de reafirmare a vocaţiei europene necesare regăsirii propriei identităţi naţionale", a declarat prof. univ. dr. Florin Tudor, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice.

La rândul său, decanul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi, prof. univ. dr. Ion Cordoneanu, a arătat însemnătatea acestui eveniment: "Identitatea românească nu are cum să ignore latinitatea şi modernitatea noastră şi de aici se revendică. Cu ajutorul colegilor noştri, Cristian Luca şi Constantin Ardeleanu, am pregătit evenimentul în cele mai mici detalii şi sperăm că va fi un succes. "Lucrările colocviului vor analiza relaţiile bilaterale româno-italiene pe două domenii majore: unul juridic, legat de moştenirea antichităţii romane (dreptul roman şi tradiţia lui jus commune; punţi cultural-juridice; identitate constituţională şi integrare europeană) şi unul istoric (interferenţe italo-române; modele; mentalităţi; percepţii; reprezentări).

Citit 1406 ori Ultima modificare Luni, 16 Aprilie 2018 17:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.