Un nou proiect dedicat STURIONILOR, finanţat privat

Un nou proiect dedicat STURIONILOR, finanţat privat
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Centrul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Sturioni, Habitate Acvatice şi Biodiversitate, din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, a câştigat un nou proiect, în valoare de 17.000 de USD, ce are în vedere conservarea sturionilor.

Acesta este intitulat "Cercetarea și conservarea sturionilor sălbatici şi a habitatelor acvatice ale acestora din Nord-Vestul Mării Negre" şi va permite continuarea monitorizării şi cercetării speciilor periclitate de sturioni până în 2019. Cu această ocazie, se va realiza un nou film documentar: „The Secret Life of Sturgeon-Începuturile”, în care vor fi incluse informaţii cu privire la ce au însemnat ultimii 100 de ani pentru sturionii din Dunăre, o analiză tranşantă a „Centenarului Sturionilor” expusă ştiinţific prin imagini artistice. Centrul este, astfel, la al doilea proiect câştigat în cadrul programului „The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund” (MBZ). Primul se numeşte "Monitorizarea şi cercetarea speciilor critic periclitate de sturioni anadromi, în Nord-Vestul Mării Negre" şi este coordonat de Tudor Ionescu. Pe lângă datele ştiinţifice foarte importante obţinute din monitorizarea sturionilor, în cadrul acestui prim proiect implementat în perioada 2017-2018, s-a realizat şi un film documentar „The Secret Life of Sturgeon-Finding Lucky”, în rolul principal fiind un pui de morun ce îşi povesteşte viaţa. MBZ Conservation Found este un fond privat de finanţare, care are ca prioritate conservarea speciilor ameninţate cu dispariţia şi protejarea naturii.

Cele două proiecte sunt în valoare de 30.500 de dolari, sumă nerambursabilă, ce se dă în avans şi nu necesită cofinanţare. “Suntem singura entitate care a primit finanţare de două ori. Cred că au contat foarte mult rezultatele primului proiect şi ideea de a proteja speciile periclitate din Dunăre şi Marea Neagră. Ne-am bucurat că există o alternativă la finanţarea cercetării, mult mai simplă din punct de vedere birocratic, dar care generează rezultate notabile”, a declarat Tudor Ionescu. În total, pe parcursul a nouă ani, MBZ Conservation Found, a finanţat în Europa 95 de proiecte, din care şapte în România, două din acestea fiind câştigate de UDJG. Valoarea totală a granturilor implementate în România, din 2009 până în prezent, este de 76.000 de USD, din care aproape 50 la sută este finanţare acordată UDJG prin Centrul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Sturioni, Habitate Acvatice şi Biodiversitate, cele două proiecte fiind pe primele două locuri.

Citit 3765 ori Ultima modificare Luni, 14 Mai 2018 20:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.