Concurs de improvizat delicatese franţuzeşti

Concurs de improvizat delicatese franţuzeşti
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Piept de pui umplut cu spanac şi feta, cordon bleu, foie gras, clătită din spanac cu somon afumat şi cremă de brânză, sote de carne de porc cu caise şi ghimbir, celebrele macarons, brioşe, madlene, cremă de zahăr ars...

30 de produse culinare de inspiraţie franceză, realizate integral în laboratoarele Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, au fost degustate şi premiate în cadrul unui Concurs studenţesc gastronomic intitulat "La gastronomie française au Dunărea de Jos". Preparatele au fost gătite de studenţii din anul II şi III, specializarea Inginerie şi management în alimentaţie publică şi agroturism, sub coordonarea şef lucrări dr. ing. Daniela Istrati şi drd. ing. Giorgiana Blaga, precum şi de studenţii la master IMAPA, coordonaţi de conf. dr. ing. Romulus Marian Burluc, şi au fost jurizate de o echipă de degustători studenţi, pregătită de conf. dr. ing. Gabriela Iordachescu.

Ineditul concursului a constat în faptul că reţeta nu a fost respectată întocmai: "MasterChefs" au avut voie să aducă îmbunătăţiri, iar cele mai interesante combinaţii, dar şi prezentări au fost premiate. Astfel, la capitolul fel principal, Premiul I i-a revenit produsului Delicatesă franţuzească, realizat de studentele Mădălina Burțea, Gabriela Ciobotaru şi Nicoleta Petică, o ruladă din piept de pui, umplută cu dovlecei şi roşii deshidratate, servită cu piure de mazăre şi piure de morcov. Pe locul II s-a clasat Rulada de curcan franţuzească, umplută cu orez fiert şi ardei capia marinaţi, preparată de Diana Necula şi Alina Stelea, în timp ce locul III a revenit Scoicilor cu vin alb, pregătite de Daniel Cojocaru şi Andreea-Georgiana Manoliu. La desert, pe podium s-au situat Tarte tatin - o tartă cu mere din aluat crocant (Cristina Herţanu), Macarons (Flori-Elena Moisă şi Andreea Tărăbuţă) şi Prăjitură cu lapte de pasăre (Alina Virginia Tudor) cu bază de biscuite digestiv şi jeleu din fructe cu pulpă. Premiul Special a evidenţiat felurile Foie gras şi Posset de citron, Premiul de Originalitate a mers la studenţii care a realizat Prăjitura mătase franţuzească, respectiv, Sote-ul de porc cu caise şi ghimbir, iar Premiul de Popularitate a ajuns la echipa care a gătit Clătite cu spanac şi pui, cremă de brânză şi sos de sfeclă roşie, dar şi la cei care au pregătit Minitartele cu afine.

Activitatea a făcut parte din proiectul "Création d'un réseau régional francophone sur la santé, la nutrition et la sécurité alimentaire” (SaIN), încheiat cu Agenţia Universitară Francofonă. Premiile au fost acordate chiar de reprezentantul AUF şi au constat în cărţi de gastronomie şi patiserie în limba franceză. "Scopul manifestării este să îi facem pe studenţi să demonstreze pasiunea pentru meseria pe care o vor îmbrăţişa. Absolvenţii noştri sunt ingineri de producţie culinară, adică cei care aduc cele mai multe inovaţii în industria alimentară. Ne-am bucurat că s-au străduit - unii au gătit de cinci, şase ori produsul, ca să le iasă ca la carte. Iar cea mai mare realizare a fost că, la degustare, au participat şi bursierii francofoni de la "Dunărea de Jos", care au apreciat produsele şi inovaţiile noastre", a declarat prof. univ. dr. Camelia Vizireanu, decanul SIA.

Citit 2486 ori Ultima modificare Marți, 22 Mai 2018 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.