Ne-a părăsit unul dintre cei mai avizaţi specialişti în probleme de gramatică istorică | In memoriam Grigore Răcariu

Ne-a părăsit unul dintre cei mai avizaţi specialişti în probleme de gramatică istorică | In memoriam Grigore Răcariu
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Născut în localitatea Doina, din judeţul Neamţ, lectorul universitar Grigore Răcariu a ajuns la Dunărea de Jos ca absolvent al Universităţii din Iaşi, Facultatea de Filologie. A predat aici, alături de colegi din Iaşi, Bucureşti şi Galaţi, în cadrul Institutului Pedagogic de trei ani.

A fost o minte sclipitoare, dotată cu o memorie fantastică, un filolog desăvârşit, insuflându-le studenţilor, care l-au avut ca model, dragoste pentru disciplinele Istoria limbii române şi Dialectologie. De altfel, colegul său şi decanul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie, prof. univ. dr. Valentin Ţurlan, a spus despre profesorul Răcariu că a fost "unul dintre cei mai avizaţi specialişti în probleme de gramatică istorică şi dialectologie de la Dunărea de Jos".

Pe parte administrativă, Grigore Răcariu a fost mult timp secretarul Universităţii din Galaţi, instituţie nou înfiinţată în 1974, prin fuzionarea Institutului Pedagogic de trei ani cu Institutul Politehnic. După unele declaraţii, el a contribuit, alături de alte cadre didactice, la denumirea actuală a instituţiei de învăţământ superior şi tot domnia sa a lucrat, pe parte organizatorică, la înfiinţarea secţiei de la Cahul, cu specializarea Română-Istorie, în încercarea de a păstra sentimentul naţional şi dragostea pentru istoria României, dincolo de Prut.

"A fost un profesor extrem de bine informat, cu mare dragoste pentru istoria limbii române, un bun pedagog, cu o vastă cultură. Avea un fel anume de a preda discipline dificile, un simţ al umorului desăvârşit, dublat de o ironie fină", a declarat conf. dr. Doina Marta Bejan, colegă de catedră cu regretatul profesor.

"Grigore Răcariu mi-a încredinţat conducerea unui cerc studenţesc de lingvistică şi m-a însărcinat să organizez (la sfârşitul celui de-al treilea an de studii) o practică de dialectologie şi folclor, care s-a desfăşurat în comuna mea natală, Umbrăreşti. Experienţa avută cu acel prilej "pe teren" a fost una memorabilă pentru toţi studenţii participanţi. Excelenta colaborare cu profesorul Răcariu a continuat şi anul următor, când mi-a îndrumat cu atenţie şi competenţă lucrarea de licenţă (o monografie dialectală: "Graiul satului Torceşti"). Prin dispariţia acestui cadru didactic cu reală vocaţie pedagogică, universitatea gălăţeană a pierdut, totodată, unul dintre oamenii care au lucrat cu pasiune la consolidarea ei", a precizat fostul său elev, conf. univ. dr. Cristinel Munteanu, de la Universitatea "Danubius" din Galaţi.

Citit 8711 ori Ultima modificare Marți, 14 August 2018 15:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.